Polestar legger seg flat og endrer reklame: - Er du en seriøs og profesjonell aktør, så gjør du ikke sånt

- Her har det gått for fort i svingene, svarer Polestar.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det svensk-kinesiske elbilmerket Polestar, som blant annet eies av Volvo, har blitt innklaget til Forbrukertilsynet for villedende markedsføring. Det er en annonsekampanje som har gått på Facebook i sommer, hvor selskapet hevder at «Kun en Pre-owned Polestar kommer med minimum 24 måneders garanti», som har fått folk til å reagere. 

«Denne påstanden er ikke sann. Det er flere aktører som tilbyr minimum 24 mnd garanti. Andre har gjort Polestar oppmerksom på dette i (nå slettede) kommentarer på SoMe, jeg har gjort det via Messenger uten at Polestar ser ut til å bry seg,» skriver innklageren, Bjørn Bentzen, i sin klage til Forbrukertilsynet.

Han jobber selv i bilbransjen, og mener at bilmerket lyver i sin markedsføring. Han trekker også frem at alle Polestar-biler i Norge fortsatt har nybilsgaranti igjen, da elbilmerket kun har vært på det norske markedet i tre år.

- Polestar har vært på markedet i to til tre år, og kom i sin tid med fem års nybilgaranti. Bruktbilene de nå selger er da opp til tre år gamle, og har derfor minst to års nybilgaranti igjen. Polestars «unike» bruktbilgaranti er da i realiteten gjenstående nybilgaranti. Det her er ikke greit, utdyper Bentzen til Kampanje før han fortsetter:

- Når Polestar i tillegg sier at det er kun de som tilbyr minimum 24 måneders garanti, så er det noe de vet eller bør vite ikke er sant. Det er massevis av aktører som tilbyr minst like lange bruktbilgarantier - tidvis på biler langt eldre enn to-tre år. Skal du være en seriøs og profesjonell aktør, så gjør du ikke sånt. Så enkelt er det, og derfor har jeg sendt inn klage til Forbrukertilsynet. 

Hevder kun Polestars bruktbiler kommer med to-årsgaranti:

Slik så Polestars feilaktige reklame på Facebook ut, der bilmerket hevder det kun er Polestars bruktbiler som kommer med minimum 24 måneders bruktbilgaranti. Nå har de fjernet formuleringen, og beklager at den har stått på trykk. Foto: Bjørn Bentzen.

- Her har det gått for fort i svingene hos oss

Polestar var ikke klar over at de var innklaget til Forbrukertilsynet før Kampanje tok kontakt tirsdag denne uken. Nå har de valgt å fjerne formuleringen i annonsen etter å ha blitt gjort oppmerksomme på det de kaller en «upresis oversettelse».

- Her har det gått for fort i svingene hos oss, dette er rett og slett resultat av en upresis oversettelse. Det beklager vi og formuleringen er fjernet fra våre kanaler, forteller kommunikasjonssjef i Polestar, Kristin Fjeld, til Kampanje .

Annonsen har dermed stått i omkring to måneder før bilmerket nå tar grep til tross for at de ble kontaktet av innklager 30. juni i år. Da opplyste Bentzen billeverandøren om at deres markedsføring av bruktbilgaranti ikke var riktig. 

- Har ikke Polestar god nok kontroll på kommunikasjonen sin med tanke på at denne annonsen har stått slik en god stund?

- Som nevnt er det resultat av en upresis oversettelse fra engelsk. Den ble fjernet umiddelbart da vi ble gjort oppmerksomme på dette. 

Det er forøvrig Trigger som er Polestars kommunikasjonsbyrå i Norge.

Vanskelig å komme gjennom:

Slik ser samtalen ut mellom innklager Bjørn Bentzen og Polestar på Facebook, Messenger, da Bentzen tok kontakt for å påpeke at annonsens deres var feilaktig. Foto: Bentzen.

- Vi går gjennom rutinene våre

Som Bentzen også skriver i sin klage til Forbrukertilsynet, er han oppgitt over kommunikasjonen til Polestar. Han forsøkte først å melde fra om annonsen deres til billeverandøren direkte på Facebook via Messenger, men fikk bare autosvar tilbake med beskjed om å henvende seg til riktig avdeling via et kontaktskjema. 

To dager senere så han at annonsen fremdeles var oppe, og gjorde Polestar oppmerksomme på at de nå var innklaget til Forbrukertilsynet for villedende markedsføring, hvorpå Polestar sendte autosvar om at «We will get back to you as soon as we can». 

- Jeg holder ikke pusten til jeg hører fra de igjen, sier han til Kampanje om meldingsutvekslingen. 

I klagen sin skriver Bentzen også at flere har forsøkt å gjøre Polestar oppmerksomme på deres feilaktige salgspitsj i annonsen i kommentarer på Facebook. De hevder han nå er slettet.

Kommunikasjonssjefen i Polestar forstår at Betnzen er «oppgitt over vår kommunikasjon i dette tilfellet». Hun sier de nå vil gjennomgå rutinene sine

- Autosvar på Messenger er ikke bra nok her, og vi går gjennom rutinene våre for å unngå at noe lignende skjer igjen. Vi har derimot ikke slettet kommentarer knyttet til innlegget, kommenterer Fjeld. 

Kampanje har også vært i kontakt med Forbrukertilsynet i forbindelse med denne saken, men tilsynet har ikke rukket å komme med svar før publisering.

Polestar legger seg flat og endrer reklame: - Er du en seriøs og profesjonell aktør, så gjør du ikke sånt