Mediegigant selger TV-programmer i Norge for over 700 millioner – men ny dramasatsing tynger

Det internasjonale TV-konsernet Banijay med TV-selskapene Nordisk Film og TV, Mastiff og Rubicon vokser kraftig i omsetning.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske TV-produksjonsmarkedet opplever både økt etterspørsel etter norsk innhold og stadig flere bestillere som en følge av strømmegigantenes inntog på det norske markedet. Samtidig samler norske TV-produksjonsselskaper seg stadig i større enheter etter et heftig oppkjøpsraid ledet an av noen av verdens største TV-produksjonskonsern Banijay, Fremantle og ITV. Den største aktøren på det norske TV-markedet er franske Banijay som i dag teller selskap som tidligere Nordisk Film og TV, Mastiff og selskapet Rubicon som franskmennene kjøpte i 2019. I tillegg eier Banijay også Screen Media og Yellow Birds.

- Vi er verdens største, uavhengige TV-produsent og vi er den største Norden, sier Jacob Houlind, administrerende direktør i Banijay Nordic, til Kampanje.

Houlind sier Banijay på det meste teller nærmere 3.500 mennesker i Norden og har en omsetning på hele 3,3 milliarder norske kroner. Men etter kjøpet av Rubicon har selskapet også blitt en gigant på det norske markedet. Et av de viktigste grepene Banijay har gjort er å legge alt av underholdning i gamle Nordisk Film og TV og Mastiff samtidig som man har valgt å rendyrke Rubicon som produsent av drama og fiksjon. 

- Vi har flyttet alt av non scriptet i Rubicon til Nordisk og Mastiff. Vi har vært opptatt av å utvikle et power house innenfor fiksjon i Rubicon og utvikle et kompetansesenter som står sterk på egne ben. Det synes jeg vi har fått god effekt av og selv om vi har en nedgang på inntjening i Rubicon så er den mer enn oppveid av utviklingen i Mastiff og Nordisk. Så tar du på deg konsernbrillene så er økonomien til Banijay i Norge blitt bedre, sier danske Houlind.

Les også: Mastiff, Nordisk Film TV og Rubicon samles under samme eier - blir Norges største TV-produsent

Nordisk Film bytter navn til Banijay

Et av selskapene som vokser kraftig er tidligere Nordisk Film og TV. I dag er selskapet døpt om til Nordisk Banijay.

- Det er omsetningsrekord og en solid bunnlinje, ja. Den enkle forklaringen er at vi har lykkes med å selge og lage program som publikum vil se og som vi også har klart å få god nok lønnsomhet i. Kunsten i vår i bransje ligger i å balansere mellom ønsket om å levere attraktivt innhold og at det blir litt igjen på bunnlinjen, sier daglig leder Erlend Hernø Røeggen til Kampanje. 

En solid bunnlinje er i denne sammenheng også rekord, i hvert fall i Røeggens tid som sjef i det fransk-kontrollerte selskapet som nå altså har byttet navn. 

- Da Banijay kom inn i det nordiske produksjonsmarkedet i 2009, kjøpte de Egmonts TV-arm, som da het Nordisk Film og TV. Siden resten av merkevaren Nordisk Film ble igjen i Egmont, ble det satt en frist for hvor lenge Banijay kunne beholde navnet. Vi er jo mest glad i å si «Nordisk», så Nordisk Banjijay ble en god erstatter, sier Røeggen.  

Nordisk Banijay produserer i dag kjente konsepter som «Kongen Befaler» og «71 grader Nord» for Discovery, «Alle mot 1» på NRK, «Robinson» og «Master Chef» for Viaplay og «Skal vi danse» til TV 2. Selskapet har fått et løft i omsetningen ved at de tidligere Rubicon-prosjektene «Ex on the beach» og «Mesternes mester» nå er gitt til Nordisk Banijay.

- De produksjonene sammen med nye produksjoner som «Robinson», «Med Monsen på villspor» og «Familiens Ære» bidro til økningen vi har opplevd de siste par årene. Det er ikke mer enn noen år siden vi lå på noen og åtti millioner kroner, sier Røeggen.

Med en omsetning på nærmere 237 millioner kroner begynner Nordisk Banijay å yppe seg med Mastiff om å være størst i gruppen. 

- Det er ikke kjempeviktig for oss. Vi samarbeider godt med Mastiff på mange områder, og så konkurrerer vi om sloter, ideer og formater som søsken.

Her kan du se alle tallene til Nordisk Banijay (tidligere Nordisk Film og TV) for 2021. Alle tall i MNOK. TV-produsent i kraftig vekst

Nordisk Banijay 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 236,4 144,8 + 63
Driftsresultat 23,9 14,1 + 67
Resultat før skatt 23,6 14,4 + 64

Mastiff fortsatt størst - men mister TV 2 hjelper deg

Veksten i Nordisk Banijay til tross så er det Mastiff-sjefen Jostein Olseng som er det største selskapet i gruppen. Han sier fjoråret ble et nytt godt år for TV-produksjonselskapet.

- Det gikk bra. Vi er først og fremst veldig stolte over at vi fikk lov til å lage så mye bra TV i fjor, og at vi har klart å komme ut av korona med vekst for tredje år på rad. Det er vi rett og slett veldig fornøyde med. Omsetningsmessig har vi aldri vært så store som i fjor, sier Olseng til Kampanje.

Selskapet står bak mange store TV 2-programmer som «Åsted Norge», «God morgen Norge», «Lego Masters» og «Hver gang vi møtes», men leverer også mer og mer til Viaplay med programmer som «Paradise» og «Fangene på fortet». Etter Rubicon-kjøpet fikk Mastiff også oppdraget med å produsere «Luksusfellen» for Viaplay.

- Hvordan ser det ut i 2022?

- Jeg tror det blir et veldig bra 2022 også, selv om vi mistet en veldig viktig produksjon da «TV 2 hjelper deg», før sommeren, gikk fra å være en TV-sending til å bli en ren nettlevering. Vi er i gang med et par nye produksjoner i år, som demmer opp for tapet, og den fulle effekten av TV 2 hjelper deg-endringen blir først synlig neste år, sier han. 

Etter det Kampanje kjenner til vil en produksjon som «TV 2 hjelper deg» fort stå for 20-30 millioner kroner i omsetning.

- Hva blir utfordringen fremover slik du ser det?

- Det blir fortsatt å finne og utvikle det beste ideene, og å få de beste folkene til å jobbe på prosjektene, sier han.

Her kan du se alle tallene til Mastiff og Mastiff Entertainment akkumulert for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Mer lønnsomt i Mastiff

Mastiff* 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 258,6 220,9 + 25
Driftsresultat 27,3 18,2 + 50
Resultat før skatt 27,2 17,9 + 52

*Kampanje har her slått sammen de to Mastiff-selskapene Mastiff AS og Mastiff Entertainment AS og laget et akkumulert oppsett av regnskapstallene for 2021. 

Rubicon varsler nye tap - blir en ren dramaprodusent

Det tredje og nyeste familiemedlemmet i Banijay, den nå rendyrkede produsenten av drama og fiksjon, fikk det tøffere på resultatsiden i fjor selv om omsetningen også økt her. De siste årene har Rubicon blant annet stått for «Beforeigners» på HBO Max og «Jordbrukerne» på NRK. Det gjenspeiler seg også i tallene som i 2021 økte fra 111 millioner kroner til over 180 millioner kroner.

- I dag er Rubicon et rent fiksjonsselskap og vi har flyttet mange av våre underholdningsproduksjoner til Mastiff og Nordisk. Nå skal vi sammen med Banijay øke satsingen videre på Rubicon og få opp en jevnere produksjon av drama slik at det ikke svinger så mye fra år til år, sier den nye Rubicon-sjefen, Ivar Køhn, til Kampanje.

Han ble hentet til Rubicon som sjef etter å ha ledet NRKs dramaavdeling i flere år. Køhn sier Rubicon-tallene fremover kommer til å være preget av mye utvikling og påfølgende investeringer før inntektene kommer.

-  Både i år og neste år kommer vi til å være i en utviklingsperiode også vil vi først være i innspillingsmodus i 2024. Det er først når produksjonen leveres at det inntektsføres, sier han.

I 2021 endte underskuddet før skatt på fem millioner kroner, mens regnskapstallene for Rubicons selskap Beforeigners Productions viste et overskudd før skatt på 4,4 millioner. Til sammen gikk dermed Rubicon svakt i minus i fjor. Køhn sier tallene kommer til å være preget av fortsatte investeringer også de neste par årene. Og om ikke det var nok fikk Køhn og Rubicon-gjengen også en kalddusj fra Warner Bros Discovery tidligere i sommer da den amerikanske mediegiganten kunne fortelle at de fjernet alle «Beforeigners»-episodene fra strømmetjenesten HBO Max.

- Vi avventer og ser hva som skjer med «Beforeigners», men uansett ar det som nå har skjedd veldig synd. Akkurat nå er vi mest opptatt av hva som skjer med de to første sesongene og se på løsninger der vi bedre kan utnytte disse produksjonene eller få det inne på andre plattformer, sier Køhn.

Men selv om Warner Bros Discovery nå ser ut til å ha stanset dramaproduksjonen, så er det fortsatt investeringsvilje fra både Netflix, Viaplay og Amazon. 

Les også: HBO Max vil slutte å lage norske dramaserier

Her kan du se alle tallene til Rubicon for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Fortsatt underskudd i Rubicon

Rubicon* 2021 2020 Endringer i %
Omsetning 182,8 111,4  
Driftsresultat - 0,5 - 7,9  
Resultat før skatt - 0,6 - 7,6  

*Kampanje har her slått sammen de to Rubicon-selskapene Rubicon TV AS og Beforeigners Productions AS og laget et akkumulert oppsett av regnskapstallene for 2021. 

Mediegigant selger TV-programmer i Norge for over 700 millioner – men ny dramasatsing tynger