Har tapt over 30 millioner siden starten – men nå tjener YouTube-selskapet endelig penger

- Markedet har utviklet seg og begynt å forstå verdien av våre tjenester, sier Nils Ketil Andresen.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Kampanje har flere ganger tidligere skrevet om Youtube-nettverket Nordic Screens, som i flere år opplevde bratt økonomisk vekst, men likevel gikk med underskudd, noe som var tilfellet i både 2016 og 2017.

Siden starten i 2014 har selskapet et akkumulert underskudd før skatt på over 30 millioner kroner. 

Nordic Screens regnskap for fjoråret viser imidlertid at koronåaret 2020 ble det første året der selskapet kunne skilte med positivt driftsresultat, etter å også ha tapt penger i 2019. Daglig leder Nils Ketil Andresen sier til Kampanje at de er svært fornøyde med dagens tall, og at Nordic Screens har endret fokuset rundt hvilke talenter de ønsker å representere. For to år siden hadde de 1100 aktive profiler i stallen, mens de i dag har omtrent 40 profiler inne. 

- Vi har blitt mer fokusert på innholdsproduksjon og kreativitet og ønsker å representere talenter som vi mener kan være med å profesjonalisere innholdsproduksjonen på de ulike plattformene, sier Andresen til Kampanje. 

Selskapet gikk fra å ha en omsetning på 19 millioner og et negativt driftsresultat på nesten 5,5 millioner i 2019, til å ha en omsetning på 23,35 millioner og et driftsresultat på en halv million kroner i fjor. Resultat før skatt i 2020 endte på litt over 485.000 kroner.

Les også: Tidligere TV 2-direktør taper millioner på YouTube

- Markedet har utviklet seg

Andresen trekker frem Kristiane Aateigen, Øyunn Krogh, Egil Skurdal og Hallvard Dyrnes som eksempler på profilene de nå representerer.  

-  Som en del av denne endringen har noen valgt å søke andre nettverk og vi har på den annen side rekruttert nye som passer vår strategi. Vi startet i tillegg i 2020 vår egen underholdningskanal Simpl, hvor vi sammen med flere av våre talenter nå publiserer innhold ukentlig på YouTube og Snap, fortsetter han. 

- Hvordan har lyktes dere i å snu skuta økonomisk? 

- Vi utviklet vår strategi i takt med markedet og har tydeliggjort vår fokusert på to hovedmålgrupper. Den ene er Nordic Family, med barn og familie som jobber med verdibasert pedagogisk innhold. Den andre er Simpl, med ungdom på 18 – 35 år, med kommersielle aktørene som kunde.

Andresen sier at dette har bidratt til at Nordic Screens nå er mer effektive i måten de jobber på. 

- Vi er blitt flinkere til å prioritere og gjennomføre våre prosjekter. I tillegg har markedet utviklet seg og begynt å forstå verdien av våre tjenester. 

Andresen forteller at de er opptatt av å være på de plattformene der målgruppene befinner seg. 

- I tillegg til YouTube har både Instagram, Snap og TikTok økt vesentlig for vårt vedkommende.  Den enkeltkanaler som har vokst mest er nok TikTok, sier han. 

Les også: Nordic Screens tar med seg Youtube-kanaler til Inzpire.me

Kom seg «godt igjennom» koronakrisen

Andresen sier at Nordic Screens under koronakrisen «plutselig fikk kansellert flere aktiviteter i mars», og at de inn mot påsken måtte permittere flere. 

- Totalt sett har vi kommet godt igjennom det. Det gir jo seg selv med utgangspunkt i resultatet. Vi har kommet raskt opp igjen og mange kom kjapt tilbake i arbeid, sier han. 

 - Vi permitterte åtte, som kom gradvis tilbake. Noen kom tilbake allerede etter et par-tre uker, legger han til. 

Han avviser at selskapet måtte nedbemanne. 

- Vi er idag 12 stykker som jobber fast heltid, så har vi i tillegg flere frilansere som jobber på noen våre prosjekter.

- Hvordan ser det kommende året ut for dere?

- 2021 kommer til å bli et godt år for oss med ytterligere vekst på topp- og bunnlinje, det vet vi allerede nå, sier Andresen. 

Han ønsker ikke å komme med noe anslag på hvor mye selskapet har tapt siden oppstarten. 

- Vi kaller ikke noe tap, men en investering. Vi har stor tro på at de 30 millionene vi har investert vil gi avkastning, avslutter Andresen. 

Les også: Influencere i knallhard kamp på bokmarkedet - se hvem som troner på opplagstoppen

Her kan du se alle regnskapstallene til Nordic Screens for 2020. Alle tall i MNOK. Nordic Screens endelig i pluss

Nordic Screens 2020 2019 Endring i %
Omsetning 23,3 19,8 + 17
Driftsresultat 0,57 - 5,5 -
Resultat før skatt 0,48 - 5,6 -

 

Har tapt over 30 millioner siden starten – men nå tjener YouTube-selskapet endelig penger