Til tross for fortsatt milliontap omsetter Youtube-nettverket Nordic Screens stadig mer penger. I fjor hadde de en driftsomsetning på 26,1 millioner kroner. Det er 11,1 millioner, eller 74 prosent, mer enn året før.

Også i 2016 økte omsetningen med 85 prosent sammenlignet med året før. Daglig leder Nils Ketil Andresen mener det tyder på at Youtube-markedet for alvor har begynt å vokse. 

- Dette markedet kommer til å fortsette og vokse, og i utgangspunktet er dette bare starten på hva vi vil se i dette markedet. I målgruppene helt opp til 40 år ser vi nå et voldsomt fall i lineær seing. Vi merker nå også at flere og flere av annonsørene ser dette, og at de derfor må vri reklamekronene mot nye medier om de skal treffe disse målgruppene effektivt, sier Andresen til Kampanje.

- Så annonsørene har ikke blitt skremt av alt man kan lese om farene ved å annonsere på Youtube? 

- Nei, heldigvis har jeg så lang erfaring at jeg husker hvordan det var når jeg i min tid startet opp med å selge reklame for TVNorge. I et nytt marked er det alltid skepsis og man må prøve seg frem, men jeg tror at både annonsører og formidlere er avhengige av å teste nye ting skal de henge med på de endringene som nå skjer - selv om det kan ta litt til før alle aksepterer at medieverden har endret seg, sier han.

Spår å tjene penger om to år
Allerede da det ble kjent i 2014 at Nils Ketil Andresen, som er tidligere program- og kanaldirektør i TV 2, sluttet i kanalen etter 22 år for å starte Youtube-nettverket Nordic Screens, sa Andresen til Kampanje at det kom til å ta minst 1-2 år før selskapet ville begynne å tjene penger. Fire år senere må han fortsatt melde at de er et par år unna pluss-resultat. 

- Innen et par år bør vi nok ha begynt å tjene greit med penger. Det er viktig at vi får en god fart nå mens markedet er i endring, og posisjonere oss på riktig måte. Og målsettingen er selvfølgelig at vi skal tjene penger så fort som mulig, sier han. 

- Men hvorfor tar det flere år før lønnsomheten kommer? 

- Vi startet tidlig i et helt nytt marked hvor vi måtte være villig til å investere, og det er ganske arbeidsintensivt. Vi trenger å investere i en stab som bygger kunnskap på et helt nytt område. Det vil vi få uttelling for etter hvert, sier han. 

- Hvor mye egne penger regner du med å ha tapt på Youtube-eventyret så langt? 

- Det er ikke noe Youtube-eventyr, og jeg har ikke tapt noe penger. Det vi gjør er å bygge kompetanse og verdier inn mot en ny medieverden, sier han.

Har tapt over 20 millioner
I fjor var selskapet inne i sitt tredje driftsår, og også da tapte Nordic Screens millioner. Det ferske regnskapet viser at resultatet for 2017 endte på minus 3,9 millioner kroner før skatt. Det er likevel bedre enn resultatet for 2016 som lå på minus 9,3 millioner kroner.

Med store minus også i 2015 og 2014 har selskapet til sammen tapt cirka 21,5 millioner kroner.

- Vi tror vi har gode sjanser til å tjene penger i år også. Vi har nå en svært høy aktivitet og får tunet våre prosjekter bedre og bedre. Når man starter opp og har et «startup-produkt» kan du ikke prise deg som et etablert produkt, men vi får nå i større grad aksept for å prise våre produkter riktig, sier Andresen.

Les mer: TV 2-topp satser på Youtube 

På starten av nyåret ble det kjent at tyske Bertelsmann-eide RTL Group kjøpte alle aksjer i det nordiske youtube-nettverket United Screens. Selv har Andresen ingen planer om salg. 

- Vi har ingen planer om oppkjøp, og det hadde jeg uansett heller aldri kommentert. Vi synes det er morsomt å være norske, og håper vi kan være det så lenge som mulig. Vi har solide eiere som tenker langsiktig, så dette er ikke en aktuell problemstilling for oss nå, sier han. 

Les også: Verdensledende videoselskap kjøper United Screens 

Nordic Screens ble grunnlagt av TV 2-kollegaene Nils Ketil Andresen, Andreas Wangensten Hatlevik og Ivar Steen-Johnsen. De huser i dag 17 årsverk, som er syv fler enn ifjor, og en rekke kjente youtubere. 

Her ser du tallene til Nordic Screens. Alle tall i MNOK. 

Nordic Screens AS 2017 2016 Endring i prosent
Driftsomsetning 26,1 15,0 +74,0
Driftsresultat -4,1 -7,0 -
Resultat før skatt -3,9 -9,3 -

Les også: YouTube-topp: - Annonsørene har uttrykt sin bekymring høyt og tydelig