Omsetningen falt med 20 mill. i Nordisk Film TV: - Det er risikosport vi driver med

Mer overskuddet til produsenten av suksessen «71 grader nord» øker.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tv-produksjonsselskapet Nordisk Film TV legger frem tall som viser at selv om omsetningen faller, klarer tv-sjef Erlend Røeggen og resten av teamet til det franskeide produksjonsselskapet å løfte overskuddet. Nordisk Film TV er eid av Banijay og har store programkonsepter som «71 grader Nord», «Alle mot 1» og «Otto har fått nok» i porteføljen, men omsetningen faller like full til under 100 millioner kroner

- Det er ikke så vanskelig å forklare fallet i omsetning: Vi solgte ikke nok produksjoner. Vi har noen flotte «longrunnere» som gir et bra grunnlag, men nysalget har vært mer kronglete de siste årene. Derfor blir det større svingninger fra år til år. Selv om vi har suksesser som går og går, har vi ingen kontrakter som løper lengre en én sesong. Vi må videreutvikle og forhandle på alle programmene våre hvert år, så det er risikosport vi driver med, sier administrerende direktør i Nordisk Film TV, Erlend Røeggen, til Kampanje.

Mer gledelig er det at overskuddet i selskapet øker ganske kraftig etter noen tøffe år. Etter å ha tapt penger i flere år på rad, klarte Røeggen og gjengen i Nordisk Film TV å snu utviklingen i 2017. Den positive utviklingen på resultatsiden fortsatte i 2018.

- Økning i overskuddet handler om jobben vi startet i 2016, der vi satte skikkelig fokus på de faste kostnadene. Hadde vi hatt dagens omsetning da, ville vi tapt masse penger. Nå tåler vi bedre at omsetningen varierer. Det gir oss mer handlefrihet og muligheten til å takke nei til produksjoner som ikke er lønnsomme. På den andre siden, er det irriterende at vi ikke solgte én produksjon eller to til i 2018. Da ville det blitt fest hos regnskap, sier Nordisk Film TV-sjefen.

- 71 grader Nord ingen gullkalv

I går ble det kjent at Hilde Borg Nesbakk hoppet fra Nent-gruppen til Nordisk Film TV for å produsere «71 grader nord» og kjendisversjonen «Norges tøffeste kjendis».

- Etter litt over seks år i TV3 og Nent-gruppen ønsket jeg meg tilbake til produksjonsmiljøet og tettere på produksjonene. Nordisk Film TV og «71 grader nord» har alltid ligget hjertet mitt nærme, og når sjansen kom var det et naturlig og lett steg å ta. Både med «71 grader nord» og i Nordisk Film TV vil jeg få nytte av hele min erfaring fra ulike roller og programmer, sier Hilde Borg Nesbakk.

Les også: Sjekker ut av «Paradise Hotel» og TV3 - vil heller lage «71 grader nord»

Røeggen sier et program som «71 grader nord» er viktig for butikken Nordisk Film TV, men vil ikke gå så langt som å kalle det en gullkalv.

- Gullkalv er å ta i, men når vi kan produsere to sesonger i året, blir det jo en god base. Marginene vi sitter igjen med er helt på linje med det andre vi produserer, men det er en risikabel produksjon. Sitter man værfast en dag eller to, så blir det smalhans. Heldigvis har vi ekstremt rutinerte folk i redaksjon og i crewet. «71 grader Nord» er ikke for pyser, sier han.

Han sier han håper «71 grader Nord» fortsatt kan få til et gjennombrudd internasjonalt.

- Programmet er under lupen internasjonalt, så vi håper at vi snart kan få sjansen til å produsere «71 grader nord» i Norge for andre land. Ved å være en del av Banijay, er tilgangen til andre markeder veldig nær, så det handler bare om idéen, gjennomføringsevnen og timingen. Skjer det, kan vi kanskje tørre å snakke om gullkalv, sier han.

Tror på tv:

Administrerende direktør i Nordisk Film TV, Erlend Røeggen, frykter ikke for tvs fremtid. - Vi har en grunnleggende tro på at TV fortsatt blir et samlingspunkt i stua helt uavhengig av om signalet er via internett eller kabel.

- Vellykket samliv med Mastiff

Som del av Banijay er Nordisk Film TV i familie med et annet stort tv-produksjonsselskap ved navn Mastiff. Før sommeren kjøpte Banijay også Screen Media fra TV 2.

- Samlivet med Mastiff har vært veldig vellykket, synes jeg. Da vi først hørte om det på Nordisk, så tok vi selv noen tydelige veivalg for ikke å slåss om alle tilgjengelige sloter. Vi visste at Mastiff var ledende på faktaproduksjoner, så vi hentet inn humorfolk og skiftet fokus. I tillegg penset vi oss enda mer inn mot helgeunderholdning og reality. Der stiller Mastiff ofte i samme klasse, så noe konkurranse må det bli. Vi er som søsken. Vi slåss av og til, men er stort sett glad i hverandre, sier han. 

Toppsjefen i Banijay i Norge har tidligere ikke ønsket å kommentere  hva selskapet betalte TV 2 for oppkjøpet. Banijay overtar Screen Media 1. september og Houlind regner med at selskapet vil nærme seg en halv milliard i omsetning i Norge.

- Med Screen Media, Mastiff, Nordisk Film TV og Yellowbird, så omsetter vi for rundt 420 millioner kroner i Norge. Det er inkludert produksjonene av «God morgen Norge» og «Okkupert», sier Houlind.

Les også: Konkurrerte om «God morgen Norge»-oppdrag - nå kjøper Mastiff-eier rivalen fra TV 2

Her ser du tallene til Nordisk Film for 2018. Alle tall i MNOK.Nordisk Film-omsetningen dipper til under 100 mill.

Nordisk Film TV

2018

2017

Endring i prosent

Omsetning

93,8

114,0

- 17 

Driftsresultat

2,0

1,1

+ 82

Resultat før skatt

1,8

0,8

+ 125

Omsetningen falt med 20 mill. i Nordisk Film TV: - Det er risikosport vi driver med