I går la Kulturdepartementet frem en rapport om effekter og konsekvenser av en lovendring i kringkastingsloven som vil stramme inn muligheten til å sende spillreklame på tv i Norge.
Rapporten sådde tvil om flere av påstandene som kringkasterne Disocvery og Nent har kommet med tidligere.
Blant annet sa rapporten at inntektstapet til Nent og Discovery ikke nødvendigvis vil være på 500 millioner kroner, som kringkasterne tidligere har sagt, men et sted mellom 250 millioner og 500 millioner kroner. I tillegg tror rapporten at færre investeringer og lavere aktivitet som følge av inntektstap, maksimalt vil sette 150 produksjonsjobber i fare. Der har Discovery og kommunikasjonsdirektør Espen Skoland tidligere uttalt at rundt 1300 kulturjobber kan stå i fare.
Han synes det er vanskelig å lese den nye rapporten som noe annet enn et bestillingsverk.
- Hastverksarbeid blir sjeldent bra. Det bærer denne rapporten preg av. Og den bekrefter dessverre det vi fryktet i dialogen med Oslo Economics, det har vært liten vilje til å lytte til kringkasterne, sa Skoland til Kampanje i går.
Les mer: Ny rapport om spillreklame sår tvil om Discovery og Nents dystre spådommer
På spørsmål om hvilken nytte Kulturdepartementet har av en slik rapport så sent i prosessen, svarer Likestillings- og kulturminister, Trine Skei Grande, det samme som hun sa i en pressemelding i går:
- Det har vært mye oppmerksomhet rundt forslaget og det er viktig for oss å belyse mulige konsekvenser, før det blir gjort en endelig beslutning. Samtidig er det viktig å påpeke at dette er et verdivalg for oss. Hensynet til de som sliter med pengespillproblemer må veie tyngst.
- Vi har vært i kontakt med Nent og Discovery, som både er skuffet over og kritiserer rapporten. De kaller den for et hastverksarbeid. Har dere en kommentar til det?
- Vi har tillit til Oslo Economics som har utarbeidet rapporten. De har jobbet parallelt med høringsrunden, som ble avsluttet 17. juni og baserer seg på et bredt utvalg kilder – inkludert Discovery og Nent. I tillegg til å se på mange høringssvar, har de dybdeintervjuet distributører, kringkastere, produksjonsmiljøer, rettighetshavere, mediebyråer og andre, sier Skei Grande til Kampanje.
Les også: Lyse-sjef om «sladding» av pengespillreklame: - Tidkrevende, utfordrende og dyrt