Gründer ute av Solid Media etter uenighet - nå vil storeier tette millionsluket

Investor kritiserer tidligere ledelse etter tap på 160 millioner.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Solid Media Group fortsetter å tape svimlende millionbeløp. I fjor fikk selskapet, som spesialiserer seg på markedsføring i sosiale medier og digitale kanaler, et resultat før skatt på minus 29 millioner kroner, mot minus 64,5 millioner året før.  Omsetningen steg år for år fra 2011 til 2015, fra 2,8 millioner kroner i oppstartsåret til 34,4 millioner i 2015, før omsetningen falt kraftig med 31 prosent til 23,8 millioner i fjor.

Til sammen har Solid Media tapt rundt 160 millioner kroner siden oppstarten i 2011, noe som har rammet kjente investorer som Jan-Rune Størseth, Arne Fredly, Lars Nilsen, Rune Rinnan, Arne Blystad og Markus Gamenius.

Aller mest penger har Markus Gamenius og hans familie investert i millionsluket. Han har vært med siden starten på eiersiden, sammen med sin mor og to brødre, via det norsksvenske investeringsselskapet «Domaren i Göteborg» og Tarde. De kontrollerer nærmere 40 prosent av Solid Media etter å ha sprøytet inn millioner av kroner de siste årene. I fjor ble selskapet kraftig nedbemannet. På det meste var bemanningen for selskapets virksomheter i Norden oppe i over 100 ansatte. Nå er det rundt 20 igjen.

- Solid Media er ikke lenger oppe i skyene

- Solid Media har hatt en humpete vei siden oppstarten i 2011. De siste årene har det vært en pågående prosess med opprydning og mer profesjonalisering av selskapet. Vi har gått fra store ambisjoner og drømmer til flere runder med innhenting av kapital og nå nedbemanning. Nå har vi forkastet de store ordene og fokuserer på sunn bygging av selskapet. Målet er ikke å hente inn mest mulig penger, men å lage en god bunnlinje. Solid Media er ikke lenger oppe i skyene, og da mener jeg ikke den teknologiske skyen. Selskapet er blitt mer jordnært, sier aksjonær og nestleder i styret, Markus Gamenius, til Kampanje. 

- Hvor mye penger har du og din familie gått inn med totalt?

- Vi har skutt inn over 50 millioner kroner og vi har sørget for å holde selskapet gående, men vår tålmodighet er ikke uendelig. Enten må man få orden på økonomien i selskapet eller så går det ikke lenger. De som leder Solid Media Group nå er dyktige, selskapet drives bedre og jeg er tryggere på at de skal lykkes enn jeg har vært tidligere. Torstein Finberg, som har vært med lenge i Solid Media, er blitt ny daglig leder. Jeg kjenner ham godt og jeg har veldig tro på ham.

Les også: Solid Media-utbrytere sikter mot stjernene med nytt byrå (Abonnement)

- Hvor lenge kan dere være med som eiere?

- Solid Media har året på seg til å vise at det er mulig å få det til. Det er ingen av de andre eierne som vil gå inn med mer penger nå. Selskapet skal bygges solid og det kommer til å ta tid før vi får pengene tilbake.

Hentet inn styreleder: Terje Mjøs, som tidligere var toppsjef i Evry, ble styreleder i Solid Media Group i mai 2015. Her sammen med gründer Jan-Rune Størseth. Begge er nå ute av selskapet.

- Jeg kan ikke se at jeg gjorde noe galt som gründer

Solid Media ble startet av de tre gründerne Jan-Rune Størseth, Niklas Hansen og Richard Asheim i 2011. Størseth forteller til Kampanje at han har trukket seg ut av selskapet etter intern uenighet.

- Vi - det vil si daværende styreleder Terje Mjøs, styret og jeg - var ikke helt enige om selskapets planer framover. En gründer må følge hjertet, så jeg valgte da å selge mine aksjer og forlate selskapet, sier Størseth til Kampanje.

- Dagens storaksjonær er mer fornøyd med driften av selskapet nå enn tidligere og han mener at det var for mange store ord og ambisjoner i starten. Føler du deg truffet av kritikken?

- Nei. Jeg var aldri daglig leder, så det gjør jeg ikke. Jeg har ikke et vondt ord å si om noen i Solid Media, så det vil jeg ikke kommentere. Men vi var uenige om planene, og leser man regnskapstallene, så ser man at omsetningen har falt etter at jeg sluttet og inntektene gikk merkbart ned etter at Terje Mjøs ble styreleder. Jeg kan ikke se at jeg gjorde noe galt som gründer i selskapet, sier Størseth, som ikke vil kommentere hvor mye han fikk for sine aksjer da han solgte sin post.

- Men det var nok til at jeg kunne gå videre.

Dansk eventyr endte med konkurs

Det var lystigere stemning da Terje Mjøs, som tidligere var toppsjef i Evry, ble styreleder i Solid Media Group i 2015 etter Jan-Rune Størseth.  Året før, i 2014, ble selskapet etter en emisjon verdsatt  til 135 millioner kroner. Block Wathne-arving Lars Nilsen gikk alene inn med fem millioner kroner i en emisjon på 15 millioner.

- Nå har vi fått på plass det vi trenger og 2014 ser ut til å bli et godt år hvis vi klarer å opprettholde den veksten vi har nå. Vi føler at vi har god styringsfart mot en omsetning på 50 millioner kroner dette året, sa daværende styreleder Jan-Rune Størseth til Finansavisen i  februar 2014.

Stemningen var like optimistisk senere på året.

- Ledelsen og styret har så stor tro at vi har valgt å gå inn med fem millioner kroner i emisjonen, sa Størseth i en pressemelding sendt ut i oktober 2014.

Da hadde selskapet hentet inn 13 millioner kroner i en emisjon til oppkjøpet av danske Skandiaweb.

- Med dette oppkjøpet har vi fått over 7.000 nye kunder. Vi tar nå sikte på en omsetning i 2015 på over 100 millioner kroner. Vi føler oss veldig trygge på å nå det målet med den gode utviklingen vi hadde i fjor, fortalte Størseth den gangen.

Men etter ett år var det slutt. Det danske eventyret endte med konkurs.

Les også: Ny millionsmell for Solid Media Group (Abonnement)

Les også: Solid Media Group konkurs i Danmark

Ga opp børsplaner

I mai 2015 snakket Jan-Rune Størseth om å gå på børs.

- Med den konsolideringen vi ser i bransjen om dagen er forberedelser av selskapet for en notering på Oslo Børs en viktig oppgave for ny styreleder i tiden fremover, sa Størseth i en melding i mai 2015.

Terje Mjøs parkerte planene effektivt kort tid senere. Eierne ga ham i oppdrag med å rydde opp i selskapet og få orden på økonomien. For jobben fikk han 2,4 millioner kroner i 2016, ifølge regnskapstallene. Mjøs trakk seg som arbeidende styreleder på generalforsamlingen i juni etter at han takket ja til ny jobb.

Sjefer har sluttet
Torstein Finberg ble ny daglig leder i Solid Media tidligere i år. Sjefene har kommet og gått siden oppstarten i 2011. Tidligere Eniro-sjef Morten Algøy overtok som administrerende direktør høsten 2014, få måneder etter han begynte i selskapet. Han forlot Solid Media Group allerede ett år senere. Den første toppsjefen i Solid Media Group, Morten Rynning, hentet inn Algøy og gikk over i en viseadministrerende rolle for å jobbe med oppkjøp og produktutvikling. Rynning sluttet også i 2015 og ble erstattet av Håkon Liland. Han var sjef i SOL (Scandinavian Online fram til 2009. Han er også ute av selskapet.

Les mer: Blir sjef i Solid Media Group

Gründer ute av Solid Media etter uenighet - nå vil storeier tette millionsluket