Solid Media-utbrytere sikter mot stjernene med nytt byrå

Dropper bindingstider og har Elle på kundelisten.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

I United Influencers lokaler på Aker Brygge har fem tidligere Solid Media-ansatte flyttet inn for å stable sitt eget digitale fullservice-byrå på beina. Daniel Ervig er daglig leder i det nye byrået, som har fått navnet M51, og med seg har han Eirik U. Odland, Martin Bentzon, Fredrik Melgård og Martin Vik. Deres kompetanse strekker seg fra innholdsproduksjon til design, rådgivning og programmatisk annonsering.

- Vi har samlet et veldig godt team som har god erfaring med å jobbe med alt fra ganske små kunder til noen av Norges største annonsører. I tillegg vet jeg at vi er et team som jobber godt sammen. Jeg mener vi er noen av Norges beste på de fagfeltene vi jobber med, sier Ervig.

Det er en tett sammensveiset gjeng som nå har funnet sammen for å starte for seg selv. I tillegg til at de alle har jobbet sammen i Solid Media, strekker relasjonene seg lengre tilbake i tid for flere av dem.

- Jeg ble kjent med Fredrik på videregående, og da han var ferdig med å studere i San Francisco, var jeg en av dem som fikk han inn i Solid den gangen. Eirik kjenner jeg fra barndommen, og Martin og Martin ble vi kjent med gjennom Solid.

- Vi har alle hatt gründermentaliteten i mange år. Dette er noe vi har tenkt på lenge, sier Ervig, som har 4,5 år bak seg i Solid Media.

Den ferske byrålederen er opptatt av å understreke at de har beholdt en god relasjon til sine tidligere kollegaer i Solid Media.

- Vi har hatt en åpen dialog med Solid hele tiden og det er ingen vonde følelser verken fra oss eller dem, sier Ervig.

- Blir dere konkurrenter?

- Nei, jeg vil ikke si at vi blir direkte konkurrenter. Vi har en helt annen målgruppe og en mye bredere tilnærming til kundene enn jeg oppfatter at Solid har. Vi har en journalist som skal skrive tekster og jobbe med innhold, det er ikke noe Solid gjør. Vi skal fokusere på design og innholdsproduksjon, det er heller ikke noe jeg opplever at vi konkurrerer med Solid om. Jeg tror verken vi eller Solid har en oppfatning av at vi har tatt det som har blitt gjort i Solid og videreført det i M51.

- Har hatt en åpen dialog

Administrerende direktør i Solid Media, Torstein Finberg, avviser at det ligger noe dramatikk bak avgangene. Han forteller at han stor tro på den ny satsingen til sine tidlgiere ansatte.

- Vi gjorde en del strukturelle endringer i fjor i hvilke produkter og kategorier vi ønsket å satse mot, og vi ønsket ikke å bli et all-inclusive-byrå, men har i stedet vinklet oss inn mot SMB-markedet og fokusert på produktene til Google og Facebook. Vi har hatt en åpen dialog med Daniel og Fredrik og de om det, og de har ønsket å jobbe mer helhetlig digitalt og veldig mye orientert mot content. I forbindelse med at vi ikke ønsket å satse på det, så ønsket de å gå ut på egenhånd, sier Finberg.

- Vi har et veldig godt forhold og er innledende samtaler om samarbeid på områder der vi ikke har produksjon, legger han til.

- Drar dere ned bemanningen?

- Nei, vi rekrutterer innen teknikere, salg og annen bemanning.

Som Kampanje tidligere har skrevet har de siste årene i Solid Media Group vært preget av svake økonomiske resultater. På fem år har digitalselskapet et samlet tap på 132 millioner, ifølge de offentlige regnskapstallene. Tall for 2016 er ikke klare.

Les mer: Ny millionsmell for Solid Media Group

- Er dette et uttrykk for at utfordringene i Solid Media fortsetter?

- Nei, tvert imot. Vi gjorde mange grep i fjor for å bedre økonomien i selskapet og den har blitt langt bedre. Vi har drevet med mye og det er naturlig at vi ikke fortsetter å drive med alt, men gjør en vurdering av hva som er lønnsomt og ikke lønnsomt.

Kunden skal være hos oss basert på de resultatene de oppnår hos oss, ikke fordi de har en bindende avtale. Daniel Ervig

Intergalaktisk inspirasjon

Navnet har de hentet fra Maltstrømgalaksen, som også går under navnet M51, men akkurat hvorfor de har sett opp mot stjernehimmelen for å finne inspirasjon til byrånavnet, er ikke så vesentlig, mener Ervig.

- Det viktigste for oss var å ha et navn som var enkelt å huske og enkelt å skrive. Vi var gjennom mye forskjellig og landet til slutt på M51.

- Hva betyr det for dere at det er en galakse?

- Det betyr egentlig ikke så mye. Det viktigste var at det var enkelt å bruke på alle plattformer, men folk blir litt nysgjerrige, så vi får ofte spørsmål om det.

Når gjengen er samlet og navnet er på plass, gjenstår bare spørsmålet om kunder. Ervig er klar over at de er på vei inn i et marked med tøff konkurranse, så et av grepene M51 har tatt for å skille seg ut er å skrote alt som heter bindingstid i kontraktene de signerer med kunder.

- Vi er opptatt av å bli enige med kunden før vi setter i gang om hvilke resultater kunden ønsker å oppnå, sånn at vi legger forventningene riktig og leverer på det kunden skal ha. Det vi har opplevd er at så lenge kunden er fornøyd med resultatene så fortsetter de stort sett å jobbe med oss. Fredrik og jeg har jobbet med mange faste kunder i lange perioder, og selv om vi har et konsept uten bindingstid, så er selvfølgelig målet at de skal bli hos oss lenge. Vi ønsker ikke å jakte kunder hver måned. Kunden skal være hos oss basert på de resultatene de oppnår hos oss, ikke fordi de har en bindende avtale.

- Er det en sammenheng mellom bindingstid og misfornøyde kunder?

- Du kan si at hvis en avtale varer i 12 måneder, og kunden er misfornøyd etter tre måneder, så er ingen tjent med at man skal sitte og ruge på kunden. De kan plukke ut de produktene de ønsker å kjøre gjennom oss og hvilke de vil kjøre gjennom andre. Det er ikke noe problem for oss. Vi jobber gjerne i team med andre byråer.

- Er det ikke en fare for at de tar planen med seg til et annet byrå?

- Ja, absolutt, men vi skal være hakket bedre enn alle andre og levere kvalitet og service som gjør at de ikke ønsker å bytte fra oss.

Starter med Elle og skodesign

Selv om gründerne startet med blanke ark i M51, har kundelisten allerede begynt å ta form. Én av kundene sitter i samme lokale, nemlig United Influencers og deres ferske satsing på motebladet Elle. Det er Egmont Publishing som tidligere har gitt ut Elle i Norge, men nå har United Influencers tatt over lisensen og skal gi ut Elle på papir i Norge og videreutvikle merkevaren på nett.

Les mer: Ny Elle-eier dobler omsetningen

M51 har fått jobben med å bistå motebladet på de digitale plattformene, men akkurat hva de skal gjøre vil ikke Ervig si noe om ennå.

- Det er litt tidlig å gå inn på detaljene rundt det.

Elle er heller ikke den eneste kunden M51 har skaffet seg innen mote og design.

- Vi har vært så heldig å få jobbe med en av Vivienne Westwoods tidligere designere Alexandru Adam og merket Metis London, som vi har fått oppgaven med å lansere globalt. Det er et veldig spennende prosjekt som vi jobber mye med.

Jakten på nye kollegaer har allerede startet, og Ervig ser for seg at det er på innhold og design at det største behovet vil melde seg.

- Vi kommer til å rekruttere på produksjonssiden det neste året og ikke på salg.

- Også har dere kanskje en jobb å gjøre med å rette opp i kjønnsbalansen?

- Det har vi, uten at vi fokuserer så veldig mye på det. Det er de vi opplever som de mest positive og dyktige som får jobben.

Solid Media-utbrytere sikter mot stjernene med nytt byrå