Designtopp frykter massekonkurser: - Det er oppdragstørke

Nye funn fra designbransjen tegner et dystert bilde. Grafill-sjef peker på regjeringen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Grafill har lagt frem en bransjeundersøkelse der funnene er alt annet enn lystige. Manglende prisvekst i designbransjen legger stort press på virksomhetene når kostnadene ellers i samfunnet øker. Dette, kombinert med et stort konkurransepress, mener daglig leder i Grafill Lene Renneflott kan gi langsiktige og uheldige konsekvenser for den kreative bransjen.

Funn fra undersøkelsen viser blant annet at 13 prosent oppgir at de allerede har permittert ansatte, mens 17 prosent regner med at de må permittere. Ingen har oppgitt at de vurderer å slå seg konkurs, men hele 40 prosent oppgir at den tunge tiden har tært på alle reservene.

- Det er ganske paradoksalt at vi aksepterer at alle deler av samfunnet KPI-justerer prisene, mens designbransjen blir presset på pris, sier Renneflott til Kampanje. 

Her kan du lese hva norske designbyråer sier om de vanskelige tidene. 

Les også:  Designbransjen slår alarm: - Har kostet blod, svette og tårer

- Bekymret for massekonkurser

Da Kampanje pratet med Renneflott i august fortalte hun at «ordet på gata er at det er stille» rundt oppdragsmengden. Denne gangen sier hun det med sikkerhet.

- Det er oppdragstørke i forhold til hva det har vært. Der det var fire eller fem byråer rundt et oppdrag før, er det nå 20 som leverer tilbud. Det er mye hardere konkurranse, sier Renneflott.

- Men ifølge undersøkelsen er det ingens om vurderer å slå seg konkurs – hvis det fortsetter slik, kan det bli massekonkurser?

- Jeg er mer bekymret for massekonkurser nå enn på lenge. Det jeg ser er at det er mange som går langt for å holdet det gående, sier Renneflott.

- Har det vært mange permitteringer i det siste året?

- Ja. Det virker som det ikke har gått så mye opp som vi trodde, men det er flere enn vi liker.

Les også: Hvert tredje designbyrå har permittert

Roper varsku:

Lene Renneflott leder bransjeorganisasjonen Grafill. Hun er dypt bekymret for utviklingen i bransjen. Foto: Axel Jermstad

- Blir små marginer

Renneflott forteller at selv om bransjen sliter med prising, så står lønn i stil med veksten ellers i samfunnet.

- Det er forskjeller innad i bransjen. De mindre sliter litt mer enn de store. Når lønn, husleie og annet øker mer enn prisene på produktene man selv selger, så blir marginene etter hvert små, sier hun og fortsetter:

- Som undersøkelsen viser så sier 40 prosent at de ikke lenger har noen reserver. Da begynner det å lukte flere konkurser i hvert fall.

- Men kan det tenkes at det er bra å få renset opp litt, hvis det er slik at det er så mange om beinet?

- Nei, for jeg tror egentlig ikke det er det vi ser nå som er behovet. Det vi vet er at designere er noe man trenger kompetanse på i mange år fremover, men at det av en eller annen grunn blir undervurdert i nedgangstider. Da tenker man at man ikke skal legge penger i kommunikasjon, sier Renneflott.

- Hvilke konsekvenser kan dette få?

- Vi risikerer at kunnskaps, - kreativitets- og innovasjonskompetanse forsvinner. For meg er det katastrofale konsekvenser. I Norge har vi ekstremt mange gode tjenester som følge av designerne. Eksempelvis er digitalbanker i Norge veldige gode, og man kan klage over billett-appene der ute, men de er mye bedre enn mange andre steder i utlandet, sier Renneflott.

Negativ påvirkning:

81 prosent av de som svarte på undersøkelsen oppgir at de har blitt negativt påvirket av den økonomiske situasjonen. Foto: Grafill - hentet fra grafill.no.

Peker på regjeringen

Renneflott mener regjeringen må bidra med sitt for å redde bransjen fra konkurser.

- Regjeringen har gått ut og sagt at de er veldig opptatt av å ikke ha så mange konsulenter. Dette, kombinert med at det private næringslivet sparer penger, har skapt denne situasjonen. Reklamebransjen kjenner det først, men vi designerne kommer like etter.

- Hva kan regjeringen gjøre for å bedre situasjonen?

- Satse ytterligere på design i samfunnet og satse på den kreative næringen. For å dra en parallell så synes jeg det er litt merkelig at man under finanskrisen i 2008 reddet mange bransjer ved å legge ut offentlige oppdrag, det samme gjorde man under pandemien – men krisetiden er ikke over enda. Den er like prekær nå.

Hun mener også en større bevissthet rundt designernes arbeidsoppgaver og hva designerne legger inn i jobben vil være med på å skaffe bransjen en bedre økonomi.

- Flere anbud og flere oppdrag er bra for bransjen, men man må også forstå hva man betaler for.

Designtopp frykter massekonkurser: - Det er oppdragstørke