Designbransjen slår alarm: - Har kostet blod, svette og tårer

Slik møter byrålederne de krevende tidene.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Byråleder og partner i designbyrået Metric Design, Carmita Carlsson, forteller til Kampanje at de har kjent på de tunge tidene i bransjen. Tidligere i dag omtalte Kampanje en større undersøkelse fra bransjeforeningen Grafill som slår alarm om de krevende tidene preget av anbudstørke og timepriser i fritt fall.

- Vi har kommet oss gjennom, men det har kostet blod, svette og tårer. For vår del er det nå en liten oppgang, men det er fortsatt et vanskelig og ustabilt marked som gjør det vanskelig å planlegge, sier Carlsson.

- Hvordan har det vært å være ute på anbudsrunder?

- Hva skal man si? Det har vært vanskelig med tanke på pris. Når pris er 50 prosent av kriteriet, så er det mange som har vært nødt til å gjøre noe med det. Det er synd, sier hun og fortsetter:

- Det er mange om beinet, og man bruker mye tid på anbud. Man vil ha så mange faste kontrakter og så stor sikkerhet som mulig, så at mange søker er naturlig.

Metric er ikke av de største designbyråene på markedet og hadde i 2022 en omsetning på rundt åtte millioner kroner. 

Les også: Designtopp frykter massekonkurser: - Det er oppdragstørke

 

Måtte permittere

Metric design teller i dag åtte ansatte, og Carlsson er ærlige på at de er av byråene som i fjor så seg nødt til å både ta av reservene, og permittere. Nå er imidlertid alle tilbake på jobb som normalt.

- Alle er tilbake, så det er ingen permitterte per nå. Det føles veldig godt å kunne hente alle tilbake i det som er et nøye utvalgt team.

- Er det mer optimisme å spore nå?

- Det er optimisme, men man må holde det oppe. Jeg vil fortsatt kalle det unntakstilstander. Ting flyter ikke helt av seg selv enda. Men for vår del ser det lysere ut. Vi har faste kunder som vi har et nært og godt forhold til, og det er fint å kunne yte ekstra til de man har, sier Carlsson.

Metric har blant annet Oslo-Filharmonien, Nasjonalmuseet, Statsbygg og NVE på kundelisten.

Merket tidene:

Carmita Carlsson har for alvor merket de tøffe tidene. Hun er glad for at alle kollegene nå er tilbake på kontoret.

- Mange oppkjøp og sammenslåinger

Christian Bielke, daglig leder og gründer av designbyrået Bielke&Yang, forteller til Kampanje at han har vært noe bekymret for bransjen. Likevel er glad for at sitt eget byrå har sluppet greit unna problemene ettersom de har kunnet jobbe med en del eksisterende kunder og prosjekter i tillegg til å lande en del nytt.

- Vi har sett at bransjen vår har vært preget av mange oppkjøp, sammenslåinger og noen konkurser. Det er en turbulent tid, men vi merket ikke så mye til det før på starten av året. Da måtte vi sette inn et ekstra gir for å sørge for at det gikk bra, sier Bielke.

- Hva vil det si å sette inn et ekstra gir?

- For vår del handler det om å holde et ekstra godt øye til driften, økonomien, salg og prosjekter som er tilgjengelig der ute. Alt egentlig. Og samtidig ha god dialog med eksisterende kunder for å høre om vi sammen kan gjøre noen grep for å komme gjennom vanskelige tider. Vi må hjelper hverandre.

- Vi pitcher ikke gratis

Selv om det blir meldt om knallhard konkurranse på nye oppdrag har ikke Bielke&Yang blitt fristet til å drive gratisarbeid.

-Vi er prinsippfaste og pitcher ikke gratis. Det handler om å tenke langsiktig. Flere strekker seg lenger i ren desperasjon, men det er utrolig viktig for bransjen at vi ikke pitcher gratis. Det er ikke til det beste for kunden, og i hvert fall ikke bransjen, sier Bielke.

Bielke&Yang var gjennom et år med flere forandringer i fjor da de både byttet lokaler og startet opp søsterbyrået Bow.

- Hvordan var det å drive med det mens meldingene om nedgangstidene løp rundt?

- Alt vi gjør er kalkulerte risikoer, men det er jo litt skummelt å investere så mye i nye lokaler, nye selskaper og ansettelser. Vi tenker likevel at det er det beste er å investere i sjappa, sier Bielke.

- Hva tror du om tiden som kommer nå for bransjen? Ser det lysere ut?

- Jeg opplever at det åpner seg mer nå. Men jeg tror det er viktig å ikke ta noe for gitt i disse tider, og hele tiden tenke ut hva som kan skje, og hva som må gjøres ved ulike scenarioer. Likevel ser det lysere ut nå, enn for kun en måned siden, sier han.

Byrålederen forteller at de har sluppet unna permitteringer. Selv om regnskapstallene ikke er helt klare anslår Bielke at Bielke&Yang vil lande på en omsetning rundt 22 millioner kroner med et driftsresultat på litt over tre millioner. Byrået teller 18 ansatte. Søsterbyrået Bow har fire ansatte og omsatte for cirka fem milioner første driftsår.

Designbransjen slår alarm: - Har kostet blod, svette og tårer