Tar opp Finn-kampen med kunstig intelligens: - Har kostet over 200 millioner

Bak den nye teknologien til Schibsted-konkurrenten står det et norsk selskap med utspring fra Bergen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

For en drøy uke siden presenterte Bomega-sjef Rune Paulseth boligplattformen Hjem.no. Den nye tjenesten for salg av eiendom skal ta opp kampen med veletablerte Finn om boligannonsene, og toppsjefen trakk blant annet frem nettstedets nye KI-løsning med blant annet «smartere filtrering og maskinlæringsteknologi».

- Det å ha en maskinlæringsteknologi i bunn, som kan gi deg de boligene som du kanskje ikke visste at du var interessert i, er kanskje det beste beviset på hvordan dette skal fungere med ny teknologi, sa Paulseth da han presenterte plattformen.

Les også: Vil lage «Finn-killer» med en brøkdel av reklamebudsjettet: - Skrekkblandet fryd

Teknologien til markedsplassen er levert av det norske teknologiselskapet Zrch som spesialiserer seg på boligmarkedsplasser. Konsernsjef i Zrch, Peter J. Mattsen, forteller til Kampanje at arbeidsmetoden de benytter seg av er annerledes enn hvordan man vanligvis jobber med utvikling.

- Vanligvis utvikler man fra byrået og ut i markedet innenfra og ut. Men her har vi gjort annerledes. Vi utvikler både vår teknologi og plattformen i samsvar med tilbakemeldinger fra forbrukerne, sier Mattsen.

Teknologien Zrch leverer blir beskrevet «som svært KI-tung.» Løsningene som forbrukerne selv ser inne på plattformen, er blant annet at «sortering og filtrering av bilder skjer gjennom KI-drevne løsninger.»

Les også: Finn forbereder seg på konkurranse fra nykommer: - Alltid villig til å investere i vår merkevare

Tar opp boligkampen

Zrch har utspring fra Bergen, men har i dag både salgs- og utviklingskontorer i Bangkok, København, Dublin, London, Stockholm og Sydney i tillegg til Bergen. Mattsen forteller at selskapet ble startet opp av Christian Severin Overaa og Jørgen Bæksler Simmenes som i dag er henholdsvis styreleder og styremedlem i selskapet.

- Selskapet springer ut fra en idé og et prosjekt fra 2016 om å lage en plattform basert på kunstig intelligens hvor forbrukerne er delaktige i utviklingen, sier Mattsen.

Han mener det er store likheter mellom markedene.

- Når man ser på verdensmarkedet, så er det stort sett slik i alle land som det er i Norge. Eiendomsportalene er eid av et stort selskap, salgsprosessen er ganske like sett globalt, og plattformene baserer seg på gammel teknologi. Idéen er derfor å ta opp kampen om boligmarkedsplassene, sier Mattsen.

Overaa og Bæksler Simmenes er også daglig leder og styreleder i selskapet CCT Technology som leverer annonseteknologiløsninger til eiendomsbransjen.

- Vi kjemper ikke bare mot Finn

Ronny Kvalvågnes, strategisk og teknisk rådgiver i Zrch, beskriver kampen mot Finn.no her i Norge som «David mot Goliat». Han har likevel troen på at de og den nye tjenesten Hjem.no, skal slå godt fra seg med sine teknologiløsninger og det som måtte komme av innspill fra forbrukerne.

- Vi kan gjøre raske endringer hvor vi ikke behøver å manøvrere på samme plan som Finn, sier Kvalvaagnes.

Han understreker imidlertid at det er en god brukeropplevelse som er deres hovedfokus.

- Vi kjemper ikke bare mot Finn. Vi kjemper for å gi brukerne av Hjem.no som fortjent. Vi har en helt annen styringsfart, og det er der jeg tror slaget vil stå. Det at vi jobber med meglerne, og ikke er konfronterende mot bransjen gjør at vi har et øre til bakken, sier Kvalvågnes.

Kvalvågnes og Mattsen forteller at de har planer om å rulle ut flere KI-innovasjoner fortløpende.

- Vi er klare for å rulle ut utviklinger over tid. Men det er viktig å ikke være for tidlig ute med noe heller. Man må ha riktig timing, hvis ikke blir ikke funksjonene brukt. Likevel må man være så tidlig ute at brukerne tenker over funksjonen som smart, sier Mattsen.

- Det er nok av eksempler på nettsteder som har kule funksjoner, men som ikke blir brukt fordi de ble introdusert før brukerne var klare for det, supplerer Kvalvågnes.

Har kostet 200 millioner kroner

Ifølge regnskapstallene fra 2022 gikk Zrch i et underskudd på cirka 2,5 millioner kroner uten driftsinntekter. Mattsen forteller at regnskapstallene fra 2023 vil se lignende ut som året før, men har troen på at de vil gå i pluss fra og med i år.

- Det er planlagte underskudd som følge av vekstambisjoner. Vi og eierne har hatt troen på plattformen og teknologien som sammenlagt har kostet over 200 millioner kroner å utvikle, men vi regner med å bli positive i år, sier Mattsen.

Disse investeringene er imidlertid ikke synlige i regnskapstallene til Zrch AS i Norge.

- Og dere har også ambisjoner og å vokse ytterligere internasjonalt?

- Absolutt. Vi er et internasjonalt tech-firma og har en visjon om å utfordre eiendomsprotaler. Vi ser et behov for det fra kundesiden, sier Mattsen.

I dag teller Zrch over 50 ansatte internasjonalt, i tillegg til eksterne konsulenter. På det norske kontoret i Bergen jobber 15 ansatte.

Tar opp Finn-kampen med kunstig intelligens: - Har kostet over 200 millioner