First House-grunnlegger om GK-overgangen: - Rart å bli konkurrent

Etter å ha jobbet med PR og kommunikasjon i 30 år skal Bjørn Richard Johansen for første gang prøve seg i Geelmuyden Kiese. Også skal han skrive bok.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere denne måneden ble det klart at Bjørn Richard Johansen (57) starter opp som kommersiell direktør i Geelmuyden Kiese-konsernet og som rådgiver for styret i eierselskapet Paritee. Etter 30 år i den norske PR- og kommunikasjonsbransjen skal Johansen, som har rukket å være innom byråer som Burson Marsteller og First House, for første gang prøve seg i Geelmuyden Kiese. Han kommer sist fra rollen som kommunikasjons- og markedsdirektør i Conceptor Bolig, men han har ikke forlatt PR-branjen fullt og helt. 

- I de siste syv årene har jeg vært heldig gjennom at jeg både har fått være med å bygge opp Conceptor Bolig, som nå har 2.200 leiligheter under utvikling. I hele denne perioden har jeg parallelt jobbet med kunder som rådgiver og assosiert partner i First House, sier Johansen til Kampanje.

Ved siden av jobbene i PR-bransjen har Johansen også rukket å være innom selskap som ICA, gamle Statoil og den islandske banken Glitnir, en jobb som førte ham til sagaøya da hele landet holdt på å gå konkurs. I 2009 bestemte han seg sammen med blant andre Jan Erik Larsen og Bjarne Håkon Hanssen å starte opp First House som et byrå bestående av tung seniorkompetanse. Han mener det har vært «en enorm profesjonalisering av bransjen» siden den gang.

- Kunnskapen og behov for god kommunikasjon blitt enda mer sentral i denne perioden for alle ledere i privat og offentlig sektor, så vel som innenfor organisasjonslivet. Så markedet har vokst betydelig. Videre er forståelse om viktigheten av god politisk rådgivning og finansiell kommunikasjonsrådgivning nå godt fundamentert i markedet, sier Johansen.

Les også: First House-gründer gjør comeback i PR-bransjen - går til konkurrenten

På to hjul i svingen:

Bjørn Richard Johansen er en ivrig motorsykkelentusiast og har blant annet bygget opp nettportalen Reitwagen.no for å spre MC-stoff. Her er PR-rådgiveren i Lysebotn i Rogaland etter å ha nytt 27 hårnålssvinger for å komme ned og opp av fjorden.

- Utrolig stolt over First House-epoken

Analysen Bjørn Richard Johansen gjorde tilbake i tid, viste at det var en «ledig» plass for et byrå med tung seniorkompetanse som kunne utfordre fullservicebyråene Geelmuyden Kiese og Gambit som det den gang het (i dag Hill & Knowlton). First House var raskt ute for i kjølvannet av First House kom også seniortunge byråer som Zynk og Corporate Communications.

Analysen holdt vann og First House har siden vokste til et byrå med 132 millioner kroner, men nå vil altså Johansen sikre vekst hos konkurrenten Geelmuyden Kiese.

- Dere tok PR-markedet med storm i 2009 med First House, ser du tilsvarende vekstmuligheter for en så etablert merkevare som Geelmuyden Kiese?

- I løpet av det siste året, hvor tanken grodde frem om å gå tilbake for fullt i bransjen, startet jeg å samle anekdoter og historier om utviklingen av kommunikasjonsbransjen i Norge. Dette i forbindelse med oppdateringen av en bransjeanalyse jeg gjorde tilbake på den tiden. Her blir det åpenbart for meg at spesielt Paritee og Geelmuyden Kiese i Norden er godt posisjonert for å kunne få en solid vekst i årene fremover. For et team de har samlet, sier han.

I Geelmuyden Kiese har de nye eierne med tidligere Gambit-sjef Lars Erik Grønntun i spissen, bygget opp et byrå med mange nye ansikter som Øyvind O. Olufsen, Mah-Ruk Ali, Pål Drage, Simen Johannessen og ikke minst den nye sjefen Severin Roald.

- Hvordan blir det å konkurrere med byrået du selv var med å starte opp som rådgiver i Geelmuyden Kiese?

- First House er en kjempesuksess og er et raust og solid miljø. Jeg vil selvsagt henvise kunder hit om det skulle komme konfliktcase som vi ikke kan håndtere. Jeg er utrolig stolt over First House-epoken. Men det blir selvsagt også litt rart å være konkurrent. Både i situasjoner hvor vi vinner og taper, sier han.

Les også: Landets største PR-byrå fortsetter veksten – samtidig utvider First House byråfamilien med nye selskaper

Hans Geelmuyden er en av bransjens viktige legender. Bjørn Richard Johansen, Geelmuyden Kiese

- Det har vært en morsom reise

Johansen mener Paritee, som det nye eierselskapet bak Geelmuyden Kiese heter, kan være en havn for flere nye byråer etter hvert. Paritee har også tidligere kommunisert at de vurdere å vokse gjennom oppkjøp.

- Det vi ser i dag er at de store amerikanske og europeiske selskapene i kommunikasjonsbransjen har stort fokus på sine eksisterende markeder og hjemmemarkeder. Samtidig er det et veldig fragmentert marked av mange små og mellomstore aktører i de ulike landene som nå søker etter å finne et spennende fellesskap som det Paritee ønsker å bygge, sier Johansen.

Johansen begynte PR-karrieren i Burson-Marsteller (i dag Burson Cohne Wollf, red. anm) som BI-student tilbake på 1990-tallet. På et kontor på Lysaker skrev han hovedoppgave om lobbyvirksomhet for konsernsjef Kristian Rambjør og nestorer som informasjonsdirektør Odd Kjell Skjegstad og informasjonssjef Svein Horrisland i NSB.

- Det har vært en morsom reise preget av mye jobbing i mange rådgivningscase. Her er det mange morsomme anekdoter og historier å dele, sier han.

Les også: Ny GK-eier på byråshopping: - Ser etter byråer og talenter med en tydelig identitet

GK-trio:

Bjørn Richard Johansen skal fremover jobbe tett med GK-sjefen i Norden, Karne Lykkebo, og norgessjefen Severin Roald.

Går svanger med PR-bok

Johansen kan derfor røpe at han går svanger med en bok om PR og den norske kommunikasjonsbransjen som blant annet skal handle om kommunikasjonsbransjens fremvekst, kommunikasjon som lederdisiplin, kriseledelse og krisehåndtering.

- Jeg ser på muligheten for å samle mye av dette i en bok om kommunikasjonsfaget og bransjens utvikling. Planen å krydre boken med teori, praksis og gode eksempler fra 1992 og frem til i dag hvor jeg går tilbake for fullt i en sentral rolle i Paritee og Geelmuyden Kiese, sier han.

- Ville det vært aktuelt for deg å begynne å jobbe i GK med Hans Geelmuyden ved roret?  

- Hans Geelmuyden er en av bransjens viktige legender, men det er mange andre, sier Johansen.

- Har det spilt inn for beslutningen din om å begynne i Geelmuyden Kiese at Hans Geelmuyden nylig forlot kontorene for godt?

- I forbindelse med boken jeg skal skrive vil jeg nok berøre flere av forholdene du spør om. Men her må du bare smøre deg med litt tålmodighet til du får svarene i boken, sier en hemmelighetsfull Johansen.

Les også: Hans Geelmuyden om pengene fra GK-salget: - Min kone fortjener en påskjønnelse, selv har jeg alt jeg trenger

First House-grunnlegger om GK-overgangen: - Rart å bli konkurrent