Märtha Louise-kritikk splitter redaktørene: - Det var veldig hardt

- Det kan godt hende at jeg burde ha brukt mer innestemme, sier leder av Norsk Redaktørforening.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Dag Robert Jerijervi Journalist

Under gårsdagens «Late Night Show» på journalistkonferansen Skup dukket prinsesse Märtha Louise overraskende opp på scenen og fremførte en halvtimes lang utblåsning mot norske journalister, nesten uten avbrytelser fra Aller Media-direktør Mads Andersen, som ledet seansen.

- Ja, prinsessen hadde noen gode poenger, sier etikkredaktøren i NRK, Per Arne Kalbakk.

Etikkredaktøren i NRK sier Märtha Louise fremstod som «befriende åpen og tydelig» under gårsdagens kveldsshow.

- Det er veldig tøft å komme til 650 gravejournalister og gå rett i strupen på dem alle sammen. Hun møter oss virkelig på bortebane. Noen av poengene hun har om hvordan hun og Ari ble omtalt før og etter de ble sammen, og omtalen av Durek, er verdt å ta med seg, men samtidig blir det veldig hennes versjon og en skjev fremstilling, sier Kalbakk til Kampanje.

Han sier kritikken til Märtha Louise «i varierende grad treffer» og trekker frem eksemplet prinsessen kom med fra scenen fredag kveld om at Ari Behn fikk strålende kritikker før de ble sammen, slaktet mens de var sammen, for så å bli elsket igjen etter skilsmissen fra Märtha Louise.

- Det er beviselig ikke helt riktig. Han ga ut bøker mens de var sammen som fikk gode kritikker, sier Kalbakk.

Per Arne Kalbakk viser til at Ari Behn hadde en «fremgangsrik karriere» som kunstner, forfatter og som dokumentarskaper.

- Han fikk mye positiv oppmerksomhet også mens hans levde, sier Kalbakk. 

Les også: Märtha Louise langet ut mot pressen på journalistkonferanse

Da intervjuet kom, reagerte jeg instinktivt på at jeg synes hun gikk veldig langt i å gi oss skylden for Ari Behn sin død. Reidun Kjelling Nybø, Norsk redaktørforening

Redaktørleder blåste ut mot Märtha

Under intervjuet på Skup viste prinsessen også frem et klipp fra TV-programmet «Min sanning» på SVT som flere norske medier tok som et angrep pg en beskyldning fra prinsessen om at pressen må ta sin del av skylden for at Ari Behn tok sitt eget liv. Märtha viste frem klippet på nytt til den fullsatte salen med journalister og mente hun aldri hadde gitt media skylden for hennes tidligere ektemanns selvmord.

I etterkant av SVT-intervjuet gikk lederen av Norsk Redaktørforening hardt ut mot prinsessen og mente anklagene var «alvorlige og farlige» og i verste fall skadelige «for både pressen, kongehuset og det norske demokratiet».

- Problemet med et intervjuet var at hun overfor SVT fremstiller det som om norsk presse helt klart har tatt selvkritikk for måten de omtalte Ari Behn på mens han var i live. Det mener jeg hun ikke har dekning for å si, sier Kalbakk.

- Men var reaksjonen fra Norsk Redaktørforening for hard eller kunne pressen møtt prinsessen på en annen måte her?

- Det må egentlig Reidun svare for, men jeg ville nok ikke karakterisert det like hardt. Det ville jeg ikke. Dette er hennes oppfatning og det mener jeg man må ta med i betraktningen. Jeg deler kjernen i Reiduns kritikk. Men det var veldig hardt, sier Kalbakk.

Les også: Se og Hør-redaktør utfordrer Märtha Louise: - Det begynner å bli svært alvorlig

- Situasjonen ble fastlåst

Under gårsdagens seanse måtte VGs sjefredaktør Gard Steiro se prinsessen dra frem saker avisen hadde skrevet om hennes familie. En av sakene som Märtha Louise trakk frem i sitt «powerpoint-foredrag» var en sak VG laget der en professor kritiserte navnevalget på barna til Märtha og Ari.

- Det er ganske sårt og et eksempel på en unødvendig sak og som forsterket nok inntrykket hennes av at mediene er ute etter henne, sier sjefredaktør Steiro i VG.

Han er imidlertid ikke like kategorisk som etikkredaktøren i sin oppsummering av måten Norsk Redaktørforening tok imot prinsessens mediekritikk fremsatt i intervjuet med SVT. 

- Selv om kritikken ble oppfattet som for hard, tror jeg ikke det var Reiduns intensjon å være veldig hard. Det som førte til at det intervjuet i Sverige ga en fastlåst situasjon, var påstanden om at mediene nærmest hadde erkjent at de hadde bidratt til den ulykkelige skjebnen til Ari Behn, sier Steiro. 

VG-sjefen mener det lederen av redaktørforeningen svarte med i etterkant av SVT-intervjuet «var riktig».

- Men konsekvensene ble at det ble fastlåst, sier Steiro.

- Burde brukt mer innestemme

Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Redaktørforeningen forteller at hun er opptatt av at man lytter til alle som har levd med medias søkelys. Det er det lang tradisjon for i norsk presse.

- Men det kan ikke være sånn at den eneste måten å møte mediekritikk på er å legge seg flat, sier hun.

Selv om hun står inne for innholdet i de kraftige reaksjonene hun kom med i kjølvannet av Märtha Louises SVT-intervjuet tidligere i år, er hun ikke fremmed for at den kunne ha tatt en annen form.

- Slik jeg tolker henne, gir hun langt på vei norske medier skylden for at Ari Behn tok sitt liv. Det er dypt rystende, svært urettferdig og fullstendig udokumentert, sa Nybø i et intervju med NRK rett etter prinsesses opptreden i svenske medier. 

Konfrontert med innholdet i dag, svarer Nybø: 

- Da intervjuet kom, reagerte jeg instinktivt på at jeg synes hun gikk veldig langt i å gi oss skylden for Ari Behn sin død. Det kan godt hende at jeg burde ha brukt mer innestemme i den første fasen, sier Nybø.

Hun savner likevel mer selvinnsikt fra prinsessen rundt hennes rolle og posisjon i offentligheten, og påpeker at hun verken gjemmer seg selv eller familien sin fra offentligheten.

- Det må være mulig å både diskutere disse spørsmålene og samtidig vise forståelse for hennes oppvekst i medias søkelys.

På scenen gjentok Märtha Louise påstanden om at hun er en av dem som er utsatt for mest kritikk i hele landet.

- Når en sånn person føler det på den måten, er det et signal i seg selv om at man bør trekke seg tilbake?

- Det må være opp til den enkelte redaksjon å ta dette innover seg. Jeg tror hun er mer preget av pressens oppmerksomhet gjennom livet sitt enn det mange av oss har vært klar over. Jeg setter veldig stor pris på at hun kommer hit. Det er ikke enkelt å gå på scenen på Skup og sitte i den stolen, sier Nybø.

Les også: Kronprinsen om Märtha Louises mediekritikk: - Kjenner meg igjen i noe av det hun sier

- Drar det for langt:

Politisk redaktør Erik Stephansen i Nettavisen synes prinsesse Märtha Louise dro det for langt i sin halvtimes utblåsing på Skup-festivalen. Men ga også prinsessebn rett i en ting.

Nettavisen-redaktør i kryssilden

En annen pressemann som spilte en rolle i gårsdagens Skup-seanse, er politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen. Märtha Louise bygget mye av sin bevisførsel om at mediene i ettertid erkjente at mediedekningen av Ari Behn var for tøff rundt en kommentar fra Stephansen. Kommentaren til Stephansen ble lagt frem under intervjuseansen på scenen.

- Den kommentaren var en personlig refleksjon og jeg skrev at vi latterliggjorde ham for å være en påfugl også glemte vi å ta med at det er jo sånne påfugler vi elsker. Det var en betraktning etter å ha vært i begravelsen hans og en påminnelse om at vi glemmer å snakke pent om folk vi vil snakke pent før vi kommer i begravelsen, sier Stephansen dagen etter til Kampanje.

Nettavisen-redaktøren føler likevel at Märtha Louise drar hans egen kommentar for langt.

- Hun bruker det som et eksempel på at vi angrer og tar selvkritikk etterpå, sier han.

- Hun drar det for langt mener du?

- Ja, jeg synes det. Hun bruker sikkert min kommentar fordi hun fant ikke noe annet eksempel på det. Det ble poenget hennes og det er å dra det for langt, sier han.

Han gir likevel prinsessen rett i en sak knyttet til intervjuet i Sverige, der hun blir påstått og ha sagt at norsk presse er skyld i Behns selvmord.

- Det har hun ikke sagt. Det fikk hun dokumentert. Det har hun ikke sagt, sier Stephansen.

Märtha Louise-kritikk splitter redaktørene: - Det var veldig hardt