Se og Hør-redaktør utfordrer Märtha Louise: - Det begynner å bli svært alvorlig

Norske redaktører reagerer sterkt på prinsesse Märtha Louises uttalelser.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist
Nafisa Zaheer
Tobias Fredø Journalist

Søndag 12. februar tok prinsesse Märtha Louise et kraftig oppgjør med norsk presse og omtalen av Ari Behn. 

I et intervju med svenske SVT hevder prinsessen blant annet at hun er den mest kritiserte personen i Norge. Hun kritiserer mediene for deres behandling av både henne selv, forloveden Durek Verrett og hennes avdøde eksmann Ari Behn.

Underveis i intervjuet spør programlederen om pressen har ansvar for Ari Behns død? På det svarer prinsessen at pressen selv har tatt selvkritikk på dette.

- Pressen tok jo selvkritikk etter at han døde, på at man kanskje var litt drøye mot ham, og at han bare fikk kritikk og egentlig var en kjempefin person. Det sa de aldri når han var med meg. Da var han bare påfugl og arrogant.

Dette fikk Norsk Redaktørforenings generalsekretær, Reidun Kjelling Nybø til å reagere kraftig. Hun avviser påstanden om at pressen har tatt selvkritikk etter Ari Behns død.

- Det stemmer ikke i det hele tatt, sier hun til NRK.

Hun utdyper videre: 

- Slik jeg tolker henne, gir hun langt på vei norske medier skylden for at Ari Behn tok sitt liv. Det er dypt rystende, svært urettferdig og fullstendig udokumentert. 

- Ikke gode nyheter

Kampanje har snakket med redaktører fra flere mediehus som stiller seg bak den kraftige kritikken fra redaktørforeningen.

Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen forteller til Kampanje at ukebladet har gjennomgått alle sakene de har skrevet om Behn de ti siste årene.

- Se og Hør hadde alltid et nært og godt forhold til ham, og det gjenspeiler også sakene våre, sier han. 

Andersen mener at prinsessen nærmest har gjort det til vane å komme med påstander uten belegg. 

- Märtha slenger ut påstander i øst og vest. Hun håndplukker enkelte medier der hun kan boltre seg fritt, nærmest uimotsagt og uten kritiske spørsmål, og så trekker hun seg tilbake. Hun nekter å opptre i den påfølgende debatten rundt temaer hun har tatt opp. Det skjer påfallende ofte, og det begynner å bli svært alvorlig, også for polariseringen rundt kongehuset. Dette er ikke gode nyheter for hverken kongefamilien eller det norske folk, sier han og legger til:

- Jeg vil gjerne møte både prinsessen og hennes forlovede til diskusjon og debatt, men jeg har så langt ikke hørt noe fra dem.

Han understreker at prinsessen selvsagt må få kritisere pressen, men at hun da også må tørre å få oppfølgingsspørsmål.

- Hvis hun føler seg så sterkt kritisert som hun sier, er det viktig å gå i dialog. Det har vi sett lite til, konstaterer han. 

Vil møte Märtha Louise til debatt:

Ifølge Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen har ikke invitasjonen ført til resultater. - Jeg har så langt ikke hørt noe fra dem.

Aftenposten-redaktør advarer

Sjefsredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen mener at man skal være svært varsom med å peke ut ansvarlige etter selvmord. 

- Dette er en svært sammensatt og kompleks problemstilling. Jeg tror ikke vi kommer videre i forståelsen av dette temaet ved å resonnere enkelt rundt det. Jeg kjenner meg ikke igjen at mediene tok kollektivt selvkritikk for dekningen av Behn etter hans død, sier hun og legger til:

- Det finnes helt sikkert eksempler på saker som burde vært droppet eller vinklet annerledes i løpet av alle disse årene, og den typen selvransakelse bør vi i mediene gjøre jevnlig rundt alle enkeltpersoner som dekkes mye. Men å tenke kausalitet mellom mediedekning generelt og selvmord bør sitte svært langt inne.

- Mediene elsket Ari

Nyehtsredaktør i Nettavisen, Erik Stephansen reagerer også på kritikken om at medietrykket rundt Ari Behn var for mye.

 - Ari ville ha oppmersomhet, og han fikk oppmerksomhet, sier han og fortsetter: 

- Ari elsket media, og mediene elsket han. Både han og kronprinsesse Mette-Marit ble kritisert, men de gjorde også monarkiet mye mer interessant. Ari elsket å være i rampelyset, det er lett å forstå at det også var en belastning for ham, men å si at pressen har skyld i det, er en dum påstand, mener han.

Stephansen sier videre at prinsesse Märtha Louise misforstår kritikken som har kommet mot henne og andre. 

 - Når hun sier at hun er den mest kritiserte nordmannen så lurer jeg på hva Jonas Gahr Støre sier til det? Eller Trond Giske, Trygve Slagsvold Vedum, eller Hadia Tajik? Du kan nevne navn etter navn som er mye mer kritisert enn henne, sier han.  

Kampanje har vært i kontakt med kongehuset og Märtha Louises manager. De har foreløpig ikke kommentert saken. 

Se og Hør-redaktør utfordrer Märtha Louise: - Det begynner å bli svært alvorlig