TV 2 vokser i TV-markedet: - Det er lokomotivene som drar andelene opp

TV 2 vokser på TV-markedet, mens Warner Bros. Discovery går tilbake

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Markedsandelene for mars avslutter et første kvartal i TV-markedet der TV 2 fortsetter veksten på TV-markedet. Både i januar og februar i år så økte TV 2 markedsandelen opp mot fjoråret og den trenden fortsetter også i mars. Samlet for TV 2s reklamekanaler endte markedsandelen i mars på 28,6 prosent, og det var en vekst på 1,6 prosentpoeng sammenlignet med tilsvarende måned i fjor.

Størst er veksten på hovedkanalen, men et lite skår i gleden er det at markedsandelen på TV Nyhetskanalen faller fra sterk 4,2 prosent i mars i fjor, til årets 2,9 prosent markedsandel. Det må sees i lys av krigen i Ukraina som preget nyhetsbildet voldsomt i starten av mars i fjor.

- Det er fine tall for oss og de gode markedsandelene dras av lokomotivene «Kompani Lauritzen» og «The Voice» så vi synes vi har fått til mye av det vi tenkte rundt de største programmene våre, sier TV 2-direktør Trygve Rønningen.

TV 2 kan også glede seg over en pen vekst digitalt der seertiden økte til nesten ti minutter daglig seing i mars, opp fra 6,4 minutter i mars i fjor. Også NRK øker på det digitale, mens Warner Bros Discovery må tale en liten nedgang. 

- Vi følger med på seerveksten digitalt og på TV 2 Play, og når vi ser at den øker samtidig med at vi opplever økt kundetilvekst, så blir det en veldig bra mars med vind i seilene, sier Rønningen.

- Dere legger «Forræder» rett på TV 2 Play, er dere utålmodige med tanke på å se mer digital vekst?  

- Det er flere parametere her som vi måler suksessgraden på, men vi er tilfredse med utviklingen. Vi skal opprettholde seerandelene lineært samtidig som vi vokser digitalt, sier han.

Selv om våren begynner å bli merkbar i været så er det ifølge Rønningen fortsatt mye på TV 2-menyen for TV-seerne.

- Vi har igjen av både på «Kompani Lauritzen og «The Voice» og ha vi forberedt oss godt til seriestarten med norsk fotball. Så vi har ikke helt tatt sommerferie enda, sier han.

- Blir den norske fotballen noe TV-seerne vil følge lineært eller digitalt?

- Det er vi også veldig spente på, men det blir viktig at vi også lykkes digitalt med fotballen, sier Rønningen.

Les også: TV 2 dropper Forræder på lineær-TV: - En ny vri

- Stuper kråke og klapper i hendene

TV-konsernet Warner Bros. Discovery med sine kanaler TVNorge, Fem og Max må derimot konstatere at markedsandelen falt i mars i år sammenlignet med samme periode i fjor og det med ett prosentpoeng til 12,5 prosent markedsandel. Programdirektør Magnus Vatn i Warner Bros. Discovery finner imidlertid mye å glede seg over i mars-tallene.

- Først og fremst må jeg stupe kråke og klappe i hendene for «71 grader nord – team.» Finalen ble sendt i går, og seersnittet for sesong to slår både debutsesongen og forrige sesong med vanlig kjendis-71. Isolert sett slår også finaletallene en solid knock-out på fjorårets. Det er rått. Vi gjør generelt en god mars måned, og øker fra februar, noe vi er godt fornøyde med, sier Vatn.

Uten OL på menyen opplevde Warner Bros. Discovery en tøff februar der markedsandelen stupte sammenlignet med 2022. Sammenlignet med februar i år vokser riktignok TV-konsernet noe, men sammenlignet med mars i år er det tilbakegang.

- Nok en gang kan vi takke knallsterke tall fra «71 grader nord», godt hjulpet av stødige seermagneter som «16 ukers helvete», «Kongen befaler» og «Alle mot alle». At vi går ned fra mars i fjor kan nok tilskrives OL-effekten vi hadde den gangen, sier Vatn til Kampanje.

Les også: OL-smell for Warner Bros. Discovery - reklamekjøper bekymret for TV-sporten

NRK på stedet hvil

NRK, som kom inn glidende inn i mars på silkeføre fra februar godt hjulpet av VM både i skiskyting og i nordiske grener, holder markedsandelen tett på 44-tallet.

Markedsandelen endte på 43,9 prosent, og det var helt på linje med fjorårets andel i tilsvarende periode.

Viaplay på sin side kan imidlertid glede seg over fortsatt vekst.

- Viaplay fortsetter fremmarsjen og har vel mer eller mindre hatt vekst hver måned de siste to årene. Igjen er det vår store sportssatsing som leverer enorme tall. Vintersporten tar snart en fortjent pause, så skal vi blant annet glede seerne med innspurten i europaligaen, fa cup, premier league og ikke minst Formel 1 nå i april, sier salgsdirektør i Viaplay, Henrik Lindback Larsen, til Kampanje.

Her kan du se TV-kanalenes markedsandeler for mars i år. Kilde: Kantar.TV 2 vokser mer enn konkurrentene

TV-gruppe 2023 2022 Endring i %-poeng
NRK 43,9 43,9
TV 2 28,6 27,0 + 1,6
Warner Bros 12,6 13,6 - 1,0
Viaplay 7,9 7,5 + 0,4

TV 2 vokser i TV-markedet: - Det er lokomotivene som drar andelene opp