Resultatet krymper i Pol - men det er noe helt annet som holder byrålederen våken om natten

- Ingen som jobber i Pol sov godt etter Gullblyanten i år, sier Therese Becke.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Pol er et av landets aller mest meritterte reklamebyråer. De står blant annet bak reklamesuksesser som Norsk Tippings Otto-filmer og Postens julefilm «When Harry met Santa». Nå viser ferske tall for 2022 at byrået i Try-konsernet leverer reklamejobber i samme tempo som før. Topplinjen økte så vidt med 0,8 prosent til 179,2 millioner kroner, mens byråinntekten falt svakt med 2,1 prosent til 60,5 millioner kroner.

- Vi hadde en veldig sterk start på 2022, men i andre halvår opplevde vi som mange andre at markedet bremset opp, sier byråleder Therese Becke.

2022 ble hennes første fulle driftsår som Pol-sjef etter at hun tok over jobben etter Kjetil Botten-Skogly høsten 2021.

Les mer: Try knuser egen omsetningsrekord - men nå tjener reklamegiganten mindre penger

 

- Den forventede veksten uteble

Pol-sjefen er glad for at kundene deres ikke har tråkket hardt på bremsen i dyrtiden. 

- Det vi imidlertid opplevde var at prosesser og beslutninger tok lengre tid enn tidligere, og at den forventede veksten samlet sett uteble, sier hun.

Driftsresultatet i Pol hadde et betydelig fall på 43 prosent til 6,9 millioner kroner. Det betyr at byrået tjener 5,4 millioner kroner mindre på driften.- Hva er årsaken til at resultatet faller såpass mye, når omsetningen og byråinntekten holder seg mer stabil?

- Pol har vokst år for år, og har investert i ny kompetanse og dyktige kollegaer for å bygge videre. Resultatet for 2022 er en konsekvens av at vi ble flere kollegaer i løpet av 2022.  

Byrået sysselsetter i dag 38 ansatte.- Har Pol nådd toppen når det kommer til omsetning og byråinntekt, eller har dere en ambisjon om å bli større?

- Nei, vi har ikke nådd toppen. Vi har ambisjoner om å vokse videre, men vi skal vokse innenfor forsvarlige former, og med et langsiktig fokus.

- Ikke uvanlig at byråer har et dårlig år

Pol har som ambisjon å hevde seg i reklamekåringer, både i Norge og internasjonalt. Sånn sett stod ikke uttellingen i årets Gullblyanten - der reklamebransjens egne utøvere kårer de aller beste og mest kreative markedsføringsjobbene - til forventningene.

Der ble nemlig Pol-gjengen avspist med kun to diplomer. Det plasserte byrået nesten helt nederst på prisoversikten. Et år tidligere var de helt i toppen.

- Er du skuffet over prisfangsten på Gullblyanten?

- Ja, det var på ingen måte et resultat vi er fornøyde med. Ingen som jobber i Pol sov godt etter Gullblyanten i år. Det er ikke uvanlig at byråer har et dårlig år av og til, men vi skal være i den andre enden av tabellen.   - Gir uttellingen på Gullblyanten et godt bilde på hvordan det står til med kreativiteten i Pol?

- Overhodet ikke. Selv om Gullblyanten ikke innfridde forventingene våre, skal vi ikke glemme at Pol blant annet vant gull i Cannes Lions i 2022 og ble kåret til Agency of the Year fra Norge i Eurobest, sier Therese Becke.

Hun gleder seg over at prissesongen har fortsatt bedre enn den startet.

- Denne uken har vi feiret tre bronser i Clio Awards, og fem nominasjoner i The One Show. Med sterke konsepter og kreativt fokus skal vi fortsette å lage kommunikasjon som blir lagt merke til og skape gode resultater for kundene våre. Så legger vi en dårlig Gullblyant til kontoen for revansjelyst. 

Les også: Influencer-gründer blir ny styreleder i Pol: - Byråbransjen har en utfordring

Her kan du se regnskapstallene til Pol for fjoråret. Alle tall i MNOK. Kraftig resultatfall for Pol

Pol 2022 2021 Endring i %
Omsetning 179,2 177,7 + 0,8
Byråinntekt 60,5 61,8 - 2,1
Driftsresultat (EBIT) 6,9 12,3 - 43,6

 

Resultatet krymper i Pol - men det er noe helt annet som holder byrålederen våken om natten