Lønnsom hodejeger-skilsmisse for Gro Møllerstad - tjener mer penger alene

Etter skilsmissen med Hodejegerne i fjor bygger Gro Møllerstad opp sitt tredje rekrutteringsbyrå. Det ser ut til å betale seg.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Hodejeger Gro Møllerstad har holdt det gående i 23 år som rekrutterer og hodejeger, og i en alder av 63 år har den erfarne rådgiveren nå startet opp sitt eget selskap, Møllerstad rekruttering. Det er tredje gangen Møllerstad starter et hodejegerselskap etter at hun overraskende nok sluttet i sitt eget selskap Hodejegerne i 2021. 

- Da jeg fortalte at jeg hadde latt meg kjøpe ut av Hodejegerne så skjønte jeg i brøkdelen av et sekund at alle jeg snakket med trodde jeg skulle pensjonere meg. Jeg måtte fort legge til at jeg skulle fortsette i bransjen, forteller hun.

- Er det sånn det blir når vi er over 60 år, at vi må skape vår egen arbeidsplass?

- Det spørsmålet får jeg jo ofte, og det handler om hva vi gjør med en arbeidsstokk som blir stadig eldre og der vi trenger arbeidskraften. Jeg tenker at «ja, det er tyngre å skifte jobb når du er 62», men alder i seg selv behøver ikke være et hinder så lenge du har oppdatert kompetanse om fagfeltet ditt. Det var ingen som spurte hvor gammel Jens Stoltenberg var da han ble utnevnt til sentralbanksjef og da var han 63 år. Det var jo helt uinteressant, fordi han har en helt unik kompetanse. Kompetanse trumfer alder, sier Møllerstad.

Les også: Hodejegere skiller lag og blir konkurrenter - Gro Møllerstad bryter ut av egen millionbedrift etter «superår»

Vi har gått hver vår vei og har ingenting usnakket. Gro Møllerstad, Møllerstad rekruttering

Sluttet i eget selskap

Men vi må se litt nøyere på CV’en til hodejeger Møllerstad. Først startet hun byrået Nye Hoder med Åge Petter Christensen i 2000, et selskap som ble døpt om til Hodejegerne i 2002. Partneren Christensen pensjonerte seg i 2018 og i fjor på denne tiden gikk Møllerstad «over på egen kjøl» med sitt nye byrå Møllerstad rekruttering. Nå foreligger de første regnskapstallene til Møllerstad og hennes nye rekrutteringsbyrå, og de viser at alenegangen ikke ble noen glidende overgang til pensjonisttilværelsen.

I sitt første regnskapsår landet Møllerstad rekruttering på en omsetning på 6,1 millioner kroner.

- Det er mange oppdrag og det er en kombinasjon av fulle oppdrag og hjelp ved deler av oppdrag der jeg kanskje kommer inn i finalerunden med bistand. I tillegg tilbyr jeg også en egen rådgivningstjeneste som heter «En fot i bakken», sier Møllerstad.

Ny adresse:

Hodejeger Gro Møllerstad har funnet seg til rette med sitt nye selskap på samme adresse som den gamle pressebaren Tostrupkjelleren. Den legendariske restauranten ble lagt ned i 2007, men skiltet henger fortsatt over trappen. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Det har gått bra

Driftsresultatet endte på sterke fire millioner kroner og dermed tjente Møllerstad mer penger enn hennes tidligere byrå Hodejegerne gjorde i fjor. «Hodejegerskilsmissen» ble dermed svært lønnsom for Møllerstad.  

- Det har gått bra og det enkle svaret på hvorfor er at det er j… hardt arbeid. Rett og slett. Men jeg får jo igjen for at jeg har holdt på i så mange år og jeg driver nøysomt ved at jeg blant annet kan leie enkeltkontor i større kontorfellesskap. Jeg har mindre «overhead», sier Møllerstad.

- Så her er det ingen som lei seg for at man skilte lag i Hodejegerne?

- Nei. Jeg er veldig godt fornøyd. Jeg behøver ikke tenke så mye volum, så lenge jeg hovedsakelig bare skal lønne meg selv.

Ifølge de ferske regnskapstallene tok Gro Møllerstad ut snaue 900.000 kroner i lønn i fjor. Driftsmarginen var likevel på sterke 65 prosent. 

Her kan du se alle regnskapstallene til Møllerstad rekruttering i 2022. Alle tall i MNOKLønnsom hodejakt

Mølllerstad Rekruttering 2022 2021 Endring i %
Omsetning 6,2 0 -
Driftsresultat 4,0 0 -
Resultat før skatt 4,0 0

 

Braathen: - Vårt nest beste år

Det var i 2018 at Gro Møllerstad rekrutterte sin egen sjef da hun hentet inn tidligere Widerøe-direktør Åsta Braathen som ny partner og daglig leder i Hodejegerne. Hodejegerne hadde i fjor et resultat før skatt på 3,8 millioner kroner, men da med syv ansatte.

- 2022 ble det nest beste året i Hodejegernes mer enn 20 år lange historie. Vi er strålende fornøyde, både med omsetning og resultat, sier den nye daglige lederen i Hodejegerne, Åsta Braathen, til Kampanje.

Da skilsmissen ble omtalt på Kampanje i fjor kunne Braathen ønske sin tidligere partner lykke til med sitt nye byrå. I dag sier Braathen følgende til Kampanje om hvordan det er å konkurrere med Møllerstad rekruttering.

- Vi opererer i en konkurranseutsatt bransje, hvor vi møter konkurranse hver eneste dag fra mange ulike aktører. Vårt hovedfokus er å levere topp kvalitet til våre kunder, sier Braathen.

Les også: Tok «en Stordalen» i Widerøe - endte opp som partner og sjef for egen hodejeger

Sklite lag:

Gro Møllerstad rekrutterte tidligere Widerøe-topp Åsta Braathen som ny daglig leder og partner i Hodejegerne i 2018. Ifjor på denen tiden ble det kjent at de to bestemte seg for å skille lag.

- Ambisjonen ikke å ansette

Fortsatt er det litt stykke opp til Hodejegerne i størrelse for Møllerstad. Hodejegerne hadde en omsetning på 13,5 millioner kroner i fjor.

- Hva er målet da. Skal du bli større enn Hodejegerne?

- Nei, nei. Litt av det som er gøy med å drive på egen kjøl er at du ikke har ansvaret for noen og ikke minst at jeg kan jobbe med lederrekrutteringer. Det er bare meg selv. Så ambisjonen er ikke å få ansatte, sier den erfarne hodejegeren.

- Hva skjedde egentlig i Hodejegerne?

- Vi har gått hver vår vei og har ingenting usnakket. Det kommer til å gå kjempebra med Åsta og gjengen, og det går bra med meg. Det er det beste er det ikke, svarer Møllerstad.

- Jobber du mer nå alene?

- Det var mye jobb i Hodejegerne også. Det viktigste er at det blir bra leveranser og at jeg har det moro, sier hun.

Her kan du se alle regnskapstallene til Hodejegerne i 2022. Alle tall i MNOK.Nedgang for Hodejegerne

Hodejegerne 2022 2021 Endring i %
Omsetning 13,6 17,5 - 22
Driftsresultat 3,8 5,6 - 32
Resultat før skatt 3,8 5,6 - 32

Har fire gode hjelpere

Helt alene er imidlertid Møllerstad ikke og hun har som hun sier «fire gode hjelpere» med godt voksne personer som bidrar inn med ulike tjenester enten det er research eller digitale annonsering som blant andre Anne Marie Storli og Turid Grønlund.

- Når du jobber alene så er du sårbar for det jeg kaller håndverksyndromet, og det er at du må ikke ta på deg for mye så du ikke får levert bra. Du må passe på at du har kapasitet til å gjøre en god jobb og da bruker jeg nettverket.

- Hvordan holder man seg oppdatert etter så mange år som hodejeger?

- Man må selge hele tiden, holde kontakten og følge godt med.  Jeg har vært lenge i bransjen og lever jo gjennom omtale og så må du være synlig i digitale kanaler. Men hodejakt er først og fremst personlig relasjoner og i hvert fall når du er en liten aktør, sier hun.

På teatersjefjakt:

Noen av oppdragene til Gro Møllerstad den siste tiden har vært å bistå jakten på flere av landets teatersjefer. - Jobben for Det Norske Teater er min åttende teatersjefrekruttering, sier Møllerstad. Foto: Knut Kristian Hauger.

God på teatersjefer

Om oppdragene sier Møllerstad at det tikker inn og da først og fremst kulturfeltet og hun oppholder seg dermed mye i det samme landskapet som sitt tidligere selskap. 

- Jeg har jo fortsatt med meg kunder som jeg har bygget opp gjennom mange år i bransjen og det er kulturstillinger, mediestillinger og organisasjonsstillinger, akademia og offentlig forvaltning. I grove trekk er det i disse sektorene jeg jobber med, sier hun.

Før påske vant hun blant annet oppdraget med å bistå styret ved Det Norske Teatret med å finne ny teatersjef.   

- Ja, jeg ha to teatersjef-oppdrag nå. Det ene på Det Norske Teatret er i oppstart og så holder jeg på med Det samiske nasjonalteateret i Kautokeino, sier Møllerstad.

- Du har god oversikt over potensielle teatersjefer her til lands?

- Ja, det kan du si. Jobben for Det Norske Teater er min åttende teatersjefrekruttering, sier Møllerstad.

 - Merker du noen endringer og de tøffe tidene i antall oppdrag?

- Det har vært litt roligere i vinter og ganske stille i januar. Jeg jobber heldigvis med bransjer som er litt mindre konjunkturavhengige. Offentlig forvaltning og teatrene må ha ledere. En teatersjefstilling er ikke så konjunkturutsatt og avhengig av kronekursen, sier Møllerstad.

Lønnsom hodejeger-skilsmisse for Gro Møllerstad - tjener mer penger alene