Annonsegigant om det norske markedet: - Det er langt mellom de store kampanjene

Tøffere tidere for selgere og kjøpere av reklame på det digitale annonsemarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Starten på det nye annonseåret har ikke vært det aller beste og norske annonsører melder om krevende tider. Rentekostnaden på boliglånet stiger og prisene på mat, strøm og andre varer og tjenester er på sitt høyeste og alt spiser seg inn i allerede slankere lommebøker hos forbrukerne. Det begynner også de norske mediehusene å merke på kroppen. I morgen legger mediekonsernet Schibsted frem sine tall for årets første kvartal og dermed vil markedet få den første pekepinnen på hvordan det står til i annonsemarkedet i år. Etter det Kampanje kjenner beskrives utviklingen særlig på det digitale markedet for nettannonser som mørk.

- Vi har ved starten av 2023 både tatt markedsandeler og opplevd digital vekst. Så i lys av det blir det feil å beskrive situasjonen som mørk, men vi opplever nå større usikkerhet knyttet til månedene som ligger foran oss. Jeg vil første og fremst beskrive situasjonen som veldig ustabil, sier annonsedirektør Christian Haneborg i Schibsted til Kampane.

Schibsted-avisene hadde i fjor en digital reklameomsetning i Norge og Sverige på 2,2 milliarder kroner etter en liten vekst, men ser en på tallene for fjerdekvartal hadde nedgangen allerede begynt. Også kommersiell direktør i konkurrenten Aller Media, Bente Klemetsdal, sier det er mer krevende tider. Hun forvalter en digital annonseomsetning på 500 millioner kroner.

- Det er en noe mer utfordrende situasjon i første kvartal, men da er det viktig å huske at vi kommer fra et veldig godt år. Samtidig er vi sterke i troen på at norske publisister spiller en viktig rolle for norske annonsører og vi opplever at det er en enorm støtte der ute. Men vi ser en noe mer negativ utvikling i det programmatiske markedet på overordnet nivå, sier hun.

Les også: Annonsenedgang rammer Schibsted-aviser: - 2023 blir ikke noe festår

- Mange sitter stille i båten

En av dem som kjenner markedspulsen i det digitale reklamemarkedet er den danske annonseplattformen, Adform. Selskapet som er til stede i hele 24 land og har over 650 medarbeider i stallen, hadde en omsetning i fjor som nærmer seg 100 millioner euro eller 1,1 milliarder norske kroner.

- Det er ikke veldig mange annonsører som åpent sier de kutter i budsjettene, men det er heller ingen som øker. Mange sitter stille båten og gjør litt mindre eller så avventer de for å se hvor markedet er på vei. Vi ser også en viss reduksjon hos noen, sier sjefen for norgeskontoret til Adform, Jan Berthrand Danielsen, til Kampanje.

Han mener likevel at det er en ting som overrasker.

- Det mest påfallende så langt i år er at det er lenger mellom de store kampanjene til annonsørene. Det er noen always on-løp der, men de store annonse-pulsene har vi ikke, sier han.

Ulike bransjer har ulike lanseringsvinduer og tidspunkter hvor de går ut med store kampanjer og særlig bilbransjen, detaljhandelen og telekomaktørene.

- Det er vinduer der man slipper nye modeller og nye produkter og det er store kampanjer. Alle bransjer har sine pulsslag, men det er færre store løp i år enn på samme tid i fjor, sier han.

Les også: Tidligere Cxense-topper går sammen med Try om ny annonseplattform: - Det er på tide å rive ned Berlinmuren

Norgessjef:

Jan Berthrand Danielsen er sjef for det norske kontoret i det globale annonseteknologikonsernet Adform.

Kjøper programmatisk for over en milliard

Det danske teknologiselskapet Adform tilbyr annonsørene en mulighet til å gjøre annonsekjøpene programmatisk. På dette markedet i Norge finner en flere aktører der noen av de største er Google og amerikanske Xandr som Schibsted blant annet jobber tett med. Google, som de fleste norske mediehusene samarbeider tettest med, er den desiderte største aktøren med en markedsandel på rundt 65-75 prosent.

- Vi er den eneste globale aktøren med hovedsete i Nord-Europa og slipper dermed å overføre data til USA noe som er en problemstilling som stadig flere annonsører er opptatt av. Vi ser derfor at vi tar markedsandeler i Norge og vokser. Annonsørene er opptatt av å eie sine egne data, sier han.

Han jobber i et marked som i 2022 lå på hele 1,2 milliarder kroner, men etter tre måneder i år har markedet falt med rundt to prosent, skal en tro reklamestatistikken til Mediebyråforeningen.

- Det er en trend i markedet at de store årsavtalene uteblir og annonsørene vrir budsjettene over mot det programmatiske og på den måten forplikter seg til kortere perioder. Programmatisk blir da en mer attraktiv kjøpsplattform for den gir større fleksibiltet til å slå på og av annonseringen, sier han. 

Det kommer også frem dersom man ser på tallene til mediebyråene der nedgangen så langt i år er mindre på programmatisk (-1,9%) enn på display (- 6,3%). Forhandlingssjef Jonas Buskop i Omnicom, en av landets største reklamekjøpere, sier følgende om utviklingen.

- Vi ser ingen vesentlig endring i retning programmatisk, men det som er nytt for digital markedsføring i disse dager er at når pilene peker nedover generelt i markedet påvirkes også det digitale. Noe som er ganske naturlig da de digitale kategoriene står for nærmere halvparten av alle medieinvesteringene fra mediebyråene, sier Buskop til Kampanje.  

Les også: Reklameåret starter med en solid nedtur - utendørs, radio og kino er vinnerne

Adform-rekord i Norge

Tilbake hos Adform og norgessjefen Jan Berthrand Danielsen så sier han at Adform i Norge vokser på det norske markedet og det med syv prosent. Inntekten landet til slutt på nærmere 4,6 millioner euro, eller rundt 50 millioner kroner.

- Det er den beste omsetningen vi har hatt i Norge, sier han.

Inntektene til Adform kommer i form av en liten teknologikostnad som kommer i tillegg til selve annonsekjøpene. Programmatisk omsetning totalt via Adform sin kjøpsplatform (DSP) var i fjor på over 270 millioner kroner og om en legger mediebyråtallene til grunn har selskapet dermed en markedsandel på 20 prosent av det programmatiske markedet.

- Inntektene våre kommer i form av en teknologikostnad for bruk av plattformen. Den programmatiske inntekten vår økte med 21 prosent, sier han.

- Det er en sterk vekst?

- Ja, vi tar andeler i Norge og fikk et veldig godt resultat i fjor. Vi ser også at vi ved inngangen til det nye året vokser målt mot fjoråret og det i et marked som synker, sier han.

Les også: Schibsted i reklameallianse med dansk teknologiselskap: - Et naturlig valg

Her kan du se regnskapstallene til Adform-konsernet for 2022. Alle tall omregnet fra MEUR til MNOK.Svakere resultat for annonsegigant

Adform 2022 2021 Endring i %
Omsetning 1.079,6 1.025,5 + 5,3
Driftsresultat 45,5 85,2 - 47
Resultat før skatt 7,7 9,5 - 19

Annonsegigant om det norske markedet: - Det er langt mellom de store kampanjene