DNB-logoen forsvinner fra brystkassa til flere topplag: - Noen avtaler trappes ned eller avsluttes

Banken vrir sponsorpengene over mot kvinnefotballen. Det merker flere av topplagene i Eliteserien.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I fjorårets Eliteserien-sesong spilte tre lag med DNBs logo på magen - Lillestrøm, Vålerenga og Strømsgodset. Forrige uke ble det imidlertid klart at Vålerenga IF får boligutbyggeren Obos inn som generalsponsor, mens DNB gikk «ned» et hakk til hovedsponsor.

- Vi har vært stolt sponsor av Vålerenga siden 2014 og ser frem til fortsatt godt samarbeid både som hovedsponsor for Vålerenga herrefotball og generalsponsor for Vålerenga damefotball med #huninvesterer, sa markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde til Kampanje forrige uke.

Strømsgodset på sin side byttet bank ved nyttår i år og gikk med det fra DNB til Sparebanken Øst som nå får hovedplassen på magen. I Lillestrøm fortsetter banken som generalsponsor, og dermed blir LSKs drakt eneste herredrakt denne sesongen hvor DNB-logoen er synlig.

Les også: Obos blir ny generalsponsor i Vålerenga fotball - skyver DNB vekk fra drakta

Lemoen Lunde forteller til Kampanje at de kommer til å fortsatt være en betydelig støttespiller for norsk fotball, selv om de nå forsvinner fra hovedplassen til to av lagene. Hun understreker imidlertid at de har strenge kriterier på hva de ønsker å sponse.

- Sponsing er en markedsaktivitet, så klubbene vi inngår samarbeid med vil alltid bli vurdert opp mot andre markedsaktiviteter eller bli utfordret på deres verdiforslag. Noen avtaler velger vi å forlenge, mens andre trappes ned eller avsluttes, sier Lemoen Lunde som ikke ønsker å kommentere summer eller pågående forhandlinger.

Opptatt av likestilling:

Aina Lemoen Lunde forteller at likhet mellom kjønn er en kjerneverdi og har vært viktig for DNB de siste årene. Nå får det også utslag i hvordan baken sponser norsk fotball. Foto: Eivor Eriksen.

Satser tungt på kvinner

For tre år siden lanserte DNB kampanjen #huninvesterer. Kampanjen er et forsøk på å oppfordre kvinner til å investere i aksjer og fond. Initiativet har utviklet seg bredere og har blitt et av DNBs viktigste verktøy utad i kvinnekampen. Også i idretten har emneknaggen blitt brukt i kampen for likestilling - som for eksempel i fjor da stjernespiller Caroline Graham Hansen og DNB ble med på prosjektet «Like Muligheter.» 

Les også: Gullballen-favoritt med i sponsor-satsing på likestilling - også DNB blir med på laget

Markedsdirektør Aina Lemoen Lunde forteller at de hele tiden ser etter hvilke sponsorobjekter som er mest attraktive for dem og hvilke objekter som svarer opp mot DNBs verdier.

- Det siste året har vi for eksempel inngått en større avtale med NFF om kvinnelandslaget, og vi ser ikke bort fra at flere fotballavtaler kan komme på plass. DNB bidrar også til masse «grasrotarbeid» med lokale sponsorat og gaver via DNB Sparebankstiftelsen, sier hun.

Hun sier banken er opptatt av at kvinner skal ha de samme betingelsene som herrene.

- DNB har i tillegg gitt tydelige signaler, både til klubbene vi sponser og til omverden, om at DNB er en pådriver for at kvinner skal ha de samme økonomiske forutsetningene som menn innen idrett. Det er noe som ligger fastlagt i vår sponsorstrategi og i måten vi sponser idrett på. Det vil også være viktig når vi inngår nye avtaler eller forlenger eksisterende, sier Lemoen Lunde.

- Kan jeg tolke det dit hen at dere reduserer sponsorpengene inn mot herrer elite i Vålerenga og Strømsgodset, men hvorfor gjelder ikke dette med Lillestrøm?

- Vi er fortsatt i forhandlinger så alt er ikke på plass. Men vi ønsker ikke kommentere ytterligere hverken forhandlinger, tall eller bevegelser i sponsorporteføljen, svarer Lunde.

Hun legger til at flere av sponsoraktivitetene de gjør på generell basis er knyttet opp til #huninvesterer-kampanjen.

Les også: TV 2 trapper opp dekningen av eliteserien: - Vil øke satsingen på norsk fotball allerede i 2022

Har DNB på drakta:

Toppserien er allerede godt i gang og to serierunder har allerede blitt spilt. Emilie Woldvik (Lillestrøm) og Stine Ballisager Pedersen (Vålerenga) spiller begge med en stor DNB-logo på fremsiden av drakta i inneværende sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB

Topplag med kamerat-konsept på drakt

Lørdag er det avspark i Eliteseriens første runde i sesongen 2022 og for første gang siden 2019-sesongen blir det avspark foran fulle tribuner. Kommersiell leder i Norsk toppfotball, Pål Breen, forteller at det går mot lysere tider for klubbene etter to år preget av pandemi.

- Jeg vil si at det ser meget bra ut sett i lys av de to siste årene med pandemi. Senest denne uken fikk Vålerenga på plass to store avtaler inklusive en generalpartner gjennom Obos, sier han til Kampanje.

Selv om avspark allerede er denne helgen, så er det ikke alle klubbene som har fått solgt ut alle sponsorplassene sine enda.

- Det er ikke mange som har mye ledig på drakt. De som ikke har solgt plass enda venter på riktig partner og riktig pris, sier Breen.

- Vi har sett litt på årets drakter, og nyopprykkede HamKam ikke har en generalsponsor på magen, men spiller med «Kamerater» på kremplassen. Hva er det?

- Når det gjelder HamKam så er kameratkonseptet videreført da dette ble en enorm suksess i 2021. Det er supporterne og byen som per nå eier denne plassen. Dette innebærer at denne plassen ikke blir solgt før riktig partner med et riktig konsept og riktig nivå er på plass. Kameratkonseptet vil da få en annen fremtreende plass, sier Breen.

Hvordan den økonomiske statusen til de norske fotballklubbene er, og om de har fått på plass gunstige sponsavtaler, blir imidlertid ikke klart før senere i år. Tallene fra i fjor viste dog at reklame- og sponsorinntekter gikk ned med 18 prosent i landes to øverste divisjoner, hvilket utgjorde om lag 119 millioner kroner.

- Klubbene har nylig sendt inn sin økonomiske rapportering for 2021 til NFF. Disse rapportene skal gjennomgås i Forbundet og en økonomisk status vil presenteres i månedsskiftet mai og juni, sier Breen.

I år kan man for øvrig se norsk fotball på både Discoverys kanaler og som en del av TV 2s fotballpakke..

Les også: Discovery og TV 2 med norsk fotballavtale: - En veldig god løsning

Kamerater:

Jakob Michelsen og Aleksander Melgalvis Andreassen med har gode kamerater på Hamar. Det er supporterne og byen som eier plassen midt på drakten. Foto

DNB-logoen forsvinner fra brystkassa til flere topplag: - Noen avtaler trappes ned eller avsluttes