Nye tall fra Norges fotballforbund at reklame- og sponsorinntekter gikk ned med 18 prosent i landes to øverste divisjoner. 

- Selv om klubbenes sponsorer i stor grad har stått klubbene bi i et vanskelig år, så viser tallene at 119 millioner har blitt borte. Det er en nedgang på 18 prosent fra 2019, heter det i en rapport fra Norges Fotballforbund (NFF).

Lagene i Eliteserien og OBOS-ligaen fikk imidlertid kompensasjonspakker fra myndighetene, disse pakkene dekket 70 prosent av tapte billettinntekter. Medlemsinnteker, pengegaver og sponsor- og reklameinntekter ble det ikke kompensert for.

Skyldes flere ting
Harald Gjervik
er daglig leder i Strømmen IF i OBOS-ligaen og han forteller at de ikke kjente så mye på nedgangen under fjoråret, men at det er i år de kommer til merke konsekvensene fra koronaåret 2020.

- Nedgang blir verre i år. Det er i 2021 vi får merke konsekvensene av det, sier Gjervik og legger til:

- Her på Strømmen er det ikke bare covid som skyldes nedgangen, men også generelt uten at jeg skal gå i detaljer på nøyaktig hva det gjelder. Det er vanskelig på Strømmen, sier Gjervik.

Han forteller videre at nedgang fra 2019 til 2020 har blitt tatt hensyn i årets budsjett. 

- Strømmen storsenter har vært en stor sponsor for dere tidligere. Hvordan utspiller den avtalen seg nå med tanke på at de har måtte holde stengt?

- Avtalen gikk ned i 2020. Og så lenge de har vært stengt så er jeg usikker på hva som skjer med den. Men intensjonen til begge parter er å få til en ny avtale, sier Gjervik.

Signalene blandet
I tillegg til Strømmen har Kampanje også snakket med Rosenborg Ballklubb og Brann Sportsklubb. Her er signalene blandet, men så lenge kompensasjonspakkene kommer, skal ikke nedgangen være kritisk på noen måte.

- Det har ikke åpnet for publikum og tilskuere enda. Det er der vår nedgang er – med de produktene som vi ikke kan levere på kampdager. De sponsede inntektene som handler om synlighet, går gjennom TV-skjermen. Branns kamper har hatt høyere seertall under korona. Men det er avtalene vi har med sponsorene tilknyttet kampdag med publikum og tilskuere til stede dette går utover, forklarer Therese Rygg, leder for marked, kommunikasjon og bærekraft i Brann Sportsklubb.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i nedgangen. Vi prøver å finne løsninger om hvordan vi kan ordne ting sammen med våre partnere, sier leder i markedsavdelingen til Rosenborg, Harald Lundemo.

Også Vålerenga ser ut til å klare seg greit på sponsorfronten tross koronaen. Bare i mai var Kampanje ved to anledninger i kontakt med klubben angående nye sponsoravtaler. De kongeblå fra Oslos østkant landet først en sponsoravtale med Thon i begynnelsen av mai, for deretter å utvide en avtale de hadde med Coop i slutten av samme måned.

Les også: Vålerenga flytter inn hos Thon - ny sponsoravtale skal sikre flere kvinnelige trenere

Klubbene måtte tenke nytt
Kommersiell leder i Norsk Toppfotball, Pål Breen, forteller at klubbene fikk helt andre utfordringer enn hva de var vant med.

- Samfunnet stengte ned jo ned i mars og utover, og det er da klubbene vanligvis har sin største rate på nye signeringer. Når man da ikke kan møtes fysisk, og i tillegg at det er uro i markedet generelt sett, så var kanskje det grunnen til nedgangen, sier han

Stengte idrettsarenaer og hjemmekontor er ifølge Breen ikke spesielt godt egnet med tanke på å drive sponsorsalg. 

- I den typen bransje vi er i så er det helt avgjørende å avholde fysiske møter på stadion for å vise folk rundt og for å vise aktivitet. Sånt er vanskelig å gjøre via Teams, legger han til.

Han roser sponsorene som viste solidaritet med idretten i en vanskelig tid, og mener samtidig at deler av de tapte sponsormidlene burde vært en del av kompensasjonspakkene som myndighetene gir til klubbene, da dette er over 50 prosent av inntekstgrunnlaget for å drive en klubb.

- Vi synes det er svært synd for at deler av kompensasjonen ikke omhandlet sponsormidler. Det er en vare vi selger på lik linje med andre varer i næringslivet, sier Breen.