Resultatknekk for Mørland & Johnsen – men millionene triller inn for landets mest lønnsomme PR-byrå

- Med tanke på de utfordringene norsk næringsliv har opplevd, er vi godt fornøyde med dette resultatet, sier han.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

PR-byrået Mørland & Johnsen, der investor Stein Erik Hagen er en av eierne, holdt noenlunde god fart gjennom koronaåret 2020. Det viser ferske tall fra byrået som ble grunnlagt av partnerne Jon Mørland og Øyvind Johnsen tilbake for hele 16 år siden.

- Vi faller litt i omsetning og resultat, men tallene for 2020 er fortsatt det femte eller sjette beste resultatet i vår historie og det er godt innenfor normalen, sier Jon Mørland til Kampanje.

Les også: Jobbet tett med Siv Jensen i over seks år - nå har han startet i PR-bransjen

Det er Mørland og medgründer Øyvind Johnsen som er hovedeiere i selskapet, med aksjeandeler på henholdsvis 45 prosent og 35 prosent. Stein Erik Hagens Canica eier ti prosent av aksjene.

Omsetningen endte på 26,3 millioner kroner og driftsresultatet på 10,7 millioner kroner. Det ga en driftsmargin på hyggelige 40 prosent. PR-byrået har ingen varekostnad på tjenestene de leverer og opererer dermed ikke med byråinntekt.

- I fjor på denne tiden sa du at «verden er snudd på hodet», hva sier du i dag?

- Jeg pleier å si at livet ikke er noen lineær linje, men resultatmessig var det vi opplevde i fjor godt innenfor normalen. Det er ingen dramatikk og med tanke på de utfordringene norsk næringsliv har opplevd, er vi godt fornøyde med dette resultatet, sier han.

Les også: Pengene renner inn for Mørland: - Blir feil å snakke om fjoråret når verden er snudd på hodet

Skylder ikke på koronakrisen

Omsetningen til PR-byrået falt til slutt med rundt ti prosent, mens resultatene falt med rundt 20 prosent. Mørland gjentar at det på ingen måte er «dramatisk» og peker på andre forklaringer og årsaker enn covid-19 og markedet. Han trekker frem blant annet en utsettelse av et større, planlagt arrangement der Mørland & Johnsen var hyret inn som PR-byrå og flere fødselspermisjoner blant de ansatte.

- Det er da viktig å si at dette ikke var permitteringer knyttet til korona. Vi benyttet oss ikke av permitteringsordningene til staten og har hatt en ganske så normal drift. Samtidig er vi ikke flere enn vi er og hver medarbeider teller og når da tre ansatte er ute i fødselspermisjon, er det en større forklaring enn covid-19, sier han.

For det er virkelig ingen fare på ferde i Mørland & Johnsen. Byrået legger frem et overskudd før skatt på solide ti millioner kroner. Tilsvarende resultat i 2019 var på 13,5 millioner kroner, og det er en grunn til at PR-byrået lenge har blitt kalt landets mest lønnsomme PR-byrå.  

- Var du mer bekymret i mars i fjor enn det var grunn til?

- Ja, vi hadde ikke helt oversikten og holdt igjen utbytte for å se hvordan det gikk, men så fikk man en følelse i løpet av april fjor at det ble nok å gjøre, selv om PR- og kommunikasjonsstøtten vi ga kundene våre fikk et annet fokus enn tidligere. Mange i det private næringslivet ble hardt rammet at til dels inngripende tiltak og vi i Mørland & Johnsen har størsteparten av våre kunder i private sektor, sier han.

Her kan du se alle tallene til Mørland & Johnsen for 2020. Alle i MNOK.Omsetning og resultat går tilbake

Mørland & Johnsen 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 26,4 29,7 - 11
Driftsresultat 10,7 13,3 - 19
Resultat før skatt 10,8 13,4 - 19

Ansetter og tar ut utbytte

I fjor endte PR-byrået med et resultat etter skatt på 10,5 millioner kroner. I stedet for å betale ut omtrent hele overskuddet i utbytte, slik selskapet har gjort tidligere år, holdt Mørland & Johnsen tilbake 1,5 millioner på grunn av koronakrisen. Nå sier Mørland at det ligger an til et mer normalt utbyttenivå for 2020.

- Vi ser mer for oss en normaltilstand fremover og håper at statsministeren får rett i at dette er begynnelsen på slutten slik hun annonserte det tidligere denne uken, sier han.

Han sier antall ansatte i byrået i dag teller syv stykker etter at byrået den siste tiden også har rukket å hente inn et par nye rådgivere som tidligere statssekretær til finansminister Siv Jensen, Jørgen Næsje, og tidligere kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet og SMK, Maria Korkunc.

- Vi liker at våre nye signeringer går litt under radaren, men vi tenker å ansette en til to nye i løpet av det neste året, sier Mørland.

Enkelte har også forsvunnet ut og tidligere i år ble det kjent at Benedikte Dhindsa Salvesen gikk inn i en nyopprettet stilling som leder for ekstern kommunikasjon og samfunnskontakt i Mesta.

Les også: Mørland & Johnsen-partner går til lederstilling i Mesta

Tror på nytt godt år

Mørland & Johnsen er ikke et PR-byrå som liker å prate om kundene sine. På egne nettsider skriver Mørland & Johnsen at selskapet har «spisskompetanse på olje- og gass, fornybar energi, helse og omsorg, maritim virksomhet, dagligvare, IT og telekommunikasjon og reiseliv og industri.» 

- Var det mange av Mørland & Johnsens kunder som var berørt av koronakrisen?

- Privat næringsliv både i Norge og internasjonalt har virkelig hatt det tøft, og selv om ikke vi var like berørte, har vi stort sett bare private kunder. Mange av oppdragene våre, i forhold til rådgivningen, endret derfor karakter, sier han.

- Hva tenker du om året i år?

- Jeg skal også være forsiktig med å spå når vi er så heldige å leve av våre kunders tillit, men vi satser på at året i år også blir et nytt normalår i Mørland & Johnsen-sammenheng, sier han.

Resultatknekk for Mørland & Johnsen – men millionene triller inn for landets mest lønnsomme PR-byrå