Solo dropper påskereklame: - Reduserer trykket betraktelig

Ringnes, Freia og Orkla velger ulike strategier i en ekstraordinær påskehøytid.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

For mange nordmenn er påske synonymt med Solo, og for Solo er påske synonymt med rekordsalg. Rundt 20 prosent av det årlige Solo-salget skjer i påskeuken og de to ukene før påsken, ifølge tall fra Ringnes. Nå varsler de en betydelig nedtrapping i markedsføringen og en langt mindre synlig merkevare som følge av koronakrisen.

- Ettersom verden har endret seg veldig de siste ukene vil vårt trykk ut i markedet endres og reduseres betraktelig. Påsken blir annerledes enn den så ut da vi planla den. Vi vil fortsatt være til stede i butikk, men fokuset er et helt annet, også for de som handler. Derfor arrangerer vi ikke konkurranser og sånt i butikk, det ville oppleves som merkelig, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes.

I fjor kjørte Solo ut seks millioner liter med den gule brusen ut i butikk i påsketiden. Da bidro både strålende påskevær og kampanjen «Gå Solo» til rekordomsetningen.

- Hvor mye regner dere med å selge i år?

- Det blir vanskelig å si. Dette blir en helt annen påske enn vi har vært vant til. Folk er ikke på fjellet på samme måte. Det er påske i byene og det blir spennende å se om det blir påskestemning likevel. Sannsynligvis blir det mindre salg enn vanlig.

Som Kampanje tidligere har omtalt, ble 115 av bryggeriets rundt 900 ansatte permittert med virkning mandag denne uken. Permitteringene rammer salgsavdelingen i Ringnes som en følge av skjenkestoppen i utelivet.

Freia: - Vi er optimistiske

Kampanje har spurt flere annonsører som tradisjonelt er svært synlige i påsketiden om hva de velger å gjøre når Norge befinner seg i en unntakstilstand og nordmenn beordres til å holde seg hjemme fra påskefjellet.

Hos Mondelez, bedre kjent som Freia i Norge, håper de Kvikk Lunsj vil være med på å gi nordmenn påskesteming også under koronakrisen.

- Påsken er en av høysesongene for salg av sjokolade og derfor viktig for Freia. Kvikk Lunsj er for mange nordmenn den ultimate ski- og påskesjokoladen og årets påske vil bli annerledes enn vanlig. Vi tror imidlertid folk vil holde på påsketradisjonene og kjøpe Kvikk Lunsj selv om man feirer påsken hjemme. Vi er derfor optimistiske på at salget vil ligge opp mot normalt, sier markedssjef Sølvi Grana Slotte.

De kommer derfor til å ha et visst reklametrykk i påsken.

- Sjokolade er fortsatt relevant selv om man sitter hjemme i solveggen eller på terresassen, har Kvikk Lunsj i påskeegget eller spiser den i godstolen mens man leser påskekrim. Helt konkret kommer vi til å holde på medietrykket de neste ukene for å minne nordmenn på Kvikk Lunsj til påske, selv om man i år feirer den hjemme.

Kommuniksjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla Norge skriver i en kort kommentar til Kampanje at også de vil drive som planlagt, men med noen mindre justeringer.

De eier blant annet Nidar, som produserer sjokolade og marsipan til påskeegget.

- Ser ingen stor påskeeffekt

Det er lite som tyder på at påsken vil klare å løfte et reklamemarked som har sviktet kraftig under koronakrisen. Sjefen for Norges største mediebyrå Carat, Stian Jansen, ser liten hjelp i høytiden.

- Vi ser ingen stor påskeeffekt i år. Det blir nok litt redusert i forhold til hva det pleier å være. Det er også andre reklamebudskap enn det pleier å være. Vi jobber med Norgesgruppen som er ute med tydelige budskap om hvordan man bør ta hensyn i påskehandelen, heller enn å bare pushe Kvikk Lunsj og appelsiner. Det er ansvarsfullt av dem å gjøre, sier han til Kampanje.

Tirsdag ble det kjent at Coca-Cola stanser all reklame i Norge fra og med 1. april. Det vil påvirke Carat, som er Coca-Colas norske mediebyrå. 

- Det  påvirker oss på den måten at vi nå gjør endringer og utsettelser på de aktivitetene Coca-Cola nå har besluttet å ikke avvikle, slik situasjonen i verden er, sier Jansen.

- Jeg tror ikke man skal ta det som et signal om at det er noe veldig mange kommer til å  gjøre. Det er en avgjørelse som er tatt i Atlanta (hvor Coca-Colas hovedkontor ligger, red.anm) som påvirker Coca-Cola i hele verden. Det er et fåtall av våre kunder som velger så drastiske tiltak, sier Carat-sjef Stian Jansen.

Han forteller at deres kunder velger ulike strategier fremover.

- Noen opprettholder eller forsterker kampanjer, andre reduserer og noen stopper opp. Vi jobber for eksempel med kjøpesenter som velger å pause markedsføringen sin nå, av naturlige årsaker.

Les mer: Coca-Cola stanser all reklame i Norge - 186 ansatte rammet av permitteringer

 

Ser liten effekt:

Carat-sjef Stian Jansen ser liten påskeeffekt i reklameomsetningen. Han har blant annet Coca-Cola på kundelisten, som stopper helt opp, og Norgesgruppen, som holder trykket oppe.

Solo dropper påskereklame: - Reduserer trykket betraktelig