Regjeringen må avklare hvordan norske virksomheter skal forholde seg til spørsmålet om boikott av selskaper med bånd til Russland, mener Høyre.

- Høyre forventer at regjeringen kommer på banen og avklarer hvordan norske virksomheter skal forholde seg til spørsmålet om boikott. Myndighetene må gi retningslinjer og veilede norske virksomheter i håndteringen videre, sier Høyres næringspolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland til NTB.

- Mondelez er antakelig bare et av flere eksempel på selskaper som vil stå i samme situasjon, derfor er det viktig å få en rask avklaring, føyer hun til.

EUs sanksjonslister gjelder ikke varer og produkter, påpeker Helleland.

- Utestengelse fra dagligvare- og kioskmarkedet vil kunne ramme mange norske arbeidsplasser og norske forbrukere gjennom at mange varer blir borte fra butikker i lang tid fremover. Dette kan få større konsekvenser for forbrukerne enn at Freia-sjokolade blir borte fra hyllene, sier Helleland.

Hun støtter Coop som har bedt regjeringen om forutsigbarhet og tydelige rammer.

- Det er en fornuftig tilnærming at norske virksomheter koordinerer Norges tilnærming, både av hensyn til norske arbeidsplasser og som en tydeliggjøring av hva som forventes av selskap som opererer i Norge, mener Høyre-politikeren.

Samtidig mener hun det er bra at selskaper som opererer i Russland og bidrar til skattepenger til den russiske statskassen får motstand.

- Det er fint at det får motstand fra alle nivå, med alle lovlige midler. Også fra norsk bedrifter og selskaper, sier Helleland.

Også partiet Venstre vil ha næringsminister Jan Christian Vestre på banen. 

Les også: Utfordrer næringsministeren i Freia-saken: - En boikott som kommer nedenfra