Siden 2001 har vår internasjonale byråpartner Edelman undersøkt hvor mye tillit verdens befolkning har til institusjoner som myndigheter, næringsliv, media og ideelle organisasjoner. Årets utgave av Edelman Trust Barometer ble sluppet forrige uke og forteller om en verden av mistillit.

I kun seks av 28 land som deltok i undersøkelsen stoler folk på sitt lands myndigheter, stort sett i land som vi gjerne ikke vil kategorisere som demokratiske. Av alle institusjonene som ble målt, er det kun næringslivet verdens befolkning har tillit til. Det er også den eneste institusjonen som anses som etisk og kompetent.

I tillegg fortsetter tilliten til media å falle. For å sette det på spissen: Folk stoler nå mer på innhold de leser i nyhetsbrev fra bedrifter enn i tradisjonelle medier.

2022 skulle være året da pandemien var et tilbakelagt kapittel og vi kunne ta tilbake hverdagen og returnere til arbeid. I stedet fikk vi krig på europeisk jord, økte energipriser og stigende inflasjon.

Våre forventninger til fremtiden trigger tillit. I Japan er det kun 9 prosent som tror sin familie vil ha det bedre om fem år. I Frankrike er tallet 12 prosent, mens hos våre naboer i Sverige tror kun 29 prosent på en lysere økonomisk fremtid.

Norge er ikke en del av Edelman Trust Barometer, men da vi i SMFB Dinamo spurte hvordan nordmenn tror de vil ha det om fem år, svarte 44 prosent at de tror de vil få det litt eller mye dårligere. Det er mer enn en dobling sammenlignet med samme undersøkelse for et snaut år siden.

Tillit korrelerer med inntekt og utdannelse, der rike oftere stoler mer på institusjonene enn fattige. Gapet mellom fattig og rik er fortsatt stort, og bidrar dermed ikke til at pilene på tillitsbarometeret peker i en mer positiv retning.

Mistillit til myndigheter og media, mangel på felles identitet og systematisk urettferdighet er signifikante drivere for polarisering. Over halvparten av respondentene svarer at «mitt land er mer delt i dag enn tidligere», noe som ikke akkurat får oss til å stole mer på hverandre. Verden er med andre ord på god vei inn i en ond mistillitsspiral.

Så hvem skal ta ledertrøya for å få oss ut av den? Det kan være fristende å svare at det er næringslivet som må gå foran som et godt eksempel, som jo kommer best ut av Edelmans undersøkelse. Respondentene forventer at næringslivet tar mer initiativ på store sosiale spørsmål, som bekjempelse av ulikheter, økt mangfold, likestilling og inkludering i både sine strategier og i handling.

Næringslivsledere kan ikke lenger sitte stille og vente på at myndigheter skal ta affære. De må gå foran, og de må ta initiativ til samarbeid. Og skal ledere i næringslivet bære fanen for endring må de starte med sine egne først. Årets tillitsbarometer viser at min arbeidsgiver og mine kollegaer er blant de vi stoler mest på. Hvordan skal du forvalte den tilliten?