I morgen braker det løs når Kulturminister Luba Jaffery offisielt erklærer Nordiske mediedager (NMD) 2025 for åpnet. I Grieghallen i Bergen samles medietopper, forskere og andre bransjefolk til både læring og festligheter frem til fredag kveld når mediefestivalen avsluttes med prisutdelingen Gullruten.
Festivalsjef for NMD, Guri Heftye, forteller at det kun gjenstår små detaljer før alt er på plass.
- Vi prepper de aller siste detaljene nå. Noen speakere er allerede på plass, og så ramler det inn folk i løpet av morgendagen, sier Heftye til Kampanje.
- Hvordan ligger dere an med billettsalget?
- Vi blir aldri utsolgt. Grieghallen er svær, men vi ligger på samme nivå som i fjor. Det er ikke til å stikke under stol at det er færre som har dratt hit de siste årene enn tidligere år, sier hun og fortsetter:
- Økonomi, nedskjæringer og innstramminger i bransjen er noe jeg tror alle som arrangerer mediefestivaler kjenner på. Men som nevnt ligger vi på nivå med fjoråret, som vil si rundt 1200 billetter solgt, og det tenker jeg er bra.
To toppmøter: - Bevisst jobbing
For mange er møtene mellom topplederne hos kringkasterne det store høydepunktet under NMD. De siste årene har panelet stort sett bestått av toppledere innenfor Norges landegrenser, men i år har Heftye og de andre i NMD fått inn både svensker og dansker til å diskutere kringkasting.
- Vi har jobbet bevisst med å få inn flere fra andre land. Det heter «Nordiske mediedager», og det forplikter, sier Heftye.
I toppmøtet for nordiske allmennkringkastere vil NRK og TV 2 være representert fra Norge, DR og dansk TV 2 kommer fra Danmark, mens TV4 og SVT besøker fra Sverige.
I tillegg til dette toppmøtet har NMD stablet på beina enda et toppmøte. Her skal panelet bestå av toppledere for Nordisk medieeierskap.
- Det er nytt, og det medieeierne har til felles er at de krysser landegrensene. Det er første gang vi har alle sammen samlet, så det blir veldig spennende, sier Heftye.
Egmont, Bonnier, Amedia, JP/Politikens Hus, Schibsted og Polaris er det som samles til dette toppmøtet.
Vil bygge kjennskap
- Er det mer interesse fra våre nordiske venner ettersom det er flere representanter fra Sverige og Danmark på scenen?
- Vi ser jevnt og trutt mer interesse utenfra, særlig fra Danmark. Det handler om å bygge bekjentskap, og å ha et solid program som folk blir begeistret for. Det er tidkrevende arbeid å skape kjennskap over tid, men det vi ser er at de som kommer hit én gang, gjerne kommer igjen, sier Heftye og fortsetter:
- Vi jobber på for å skape entusiasme i svenske og danske mediehus. Det er en del av prosjektet vårt.
- Verden er litt av hempa
Heftye legger imidlertid ikke skjul på at det er krevende å sette sammen et komplett program, gitt tiden vi lever i.
- Verden er litt av hempa. Vi prøver så godt vi kan å treffe planke, men geopolitisk uro gjør noe med alt. Vi kan ikke ha 50 alvorstunge sesjoner. Vi må finne en balanse som kan gi relevant faglig innhold, i tillegg til entusiasme og inspirasjon, sier Heftye.
Hun forteller at nedgang i økonomien i kombinasjon med et vanskelig verdensbilde påvirker programmet, men at de gjør sitt for å «ha en bred palett».
- Vi snakker vesten mot vesten og NRK-serien «Rekviem for Selina», i tillegg til Pulitzer-vinnerne Doug Mills og Ann Telnaes. Det er et veldig bredt spenn på programmet, sier Heftye.
- For din egen del. Hva er årets høydepunkt?
- Det morsomste er når vi åpner dørene og folk kommer inn. Det å samle bransjen og å kjenne på stemningen og «buzzen». Det føles alltid som en stor opplevelse.
Kommentér