Midt i romjulen publiserte NRK et større intervju med kongefamilien og ikke minst kronprinsparet som har vært gjennom det kronprinsessen kaller «et beintøft år». Det kommer i frem i NRK-programmet «Året med kongefamilien».

- Det har vært beintøft, det er ikke noe annet å si. Det har vært skikkelig, skikkelig tøft for oss, og for alle sammen, tror jeg, sier kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

Der kommer kronprinsparet inn på det høye medietrykket som har kommet i kjølvannet av siktelsen og etterforskningen av kronprinsesseparets eldste sønn Marius Borg Høiby.

Kronprinsessen mener videre at «pressen må ta ansvar for det enorme trykket» og får støtte av forsvareren til Borg Høiby, Øyvind Bratlien, som slakter de norske avisene og mener «saken er dekket altfor mye» og uten det han kaller viktige lærdommer fra Tønne-saken og Baneheiasaken.

Les også: Slakter mediedekningen av Høiby-saken: - Saken er dekket altfor mye

Leder av Norsk Redaktørforeningen, Reidun Kjelling Nybø, er ikke enig med Bratlien.

- Jeg er uenig med Bratlien at redaktørstyrte medier ikke har tatt lærdom av tidligere saker som Tønne-saken og Baneheia-dekningen. Tvert imot vet jeg at den presseetiske bevisstheten er høy og at diskusjonene om samlet medietrykk og hvordan man kan unngå å legge stein til byrden for de involverte i denne saken, pågår kontinuerlig i redaksjonene, sier Kjelling Nybø.

En opptelling Dagbladet har gjort viser at det frem til nå er publisert 5.400 oppslag i redaktørstyrte medier der Marius Borg Høiby er omtalt siden 6. august og fram til 23. desember.

- Er ikke ufeilbarlige
Reidun Kjelling Nybø legger til den samlede dekningen av saken så langt, frikjenner mediene.

- Norske redaksjoner er ikke ufeilbarlige. Det er svært viktig at redaktørene er seg sitt ansvar bevisst og at både lytter til kritikken og deltar i diskusjonen om mediedekningen, sier hun.

- Har norske medier vært gode nok til å ta det ansvaret kronprinsessen mener pressen bør ta eller har medietrykket mot Marius Borg Høiby og foreldrene vært stort og for påtrengende? 

- At saken har offentlig interesse, er helt åpenbart. Kronprinsessens sønn er blitt pågrepet av politiet flere ganger denne høsten, og siktelsen mot han er stadig blitt utvidet.  Også de som har vært ute og kritisert mediene for dekningen, ser det, sier Nybø.

- Forstår at det er vanskelig
At saken hele tiden har tatt nye vendinger og der ny informasjon har kommet utover høsten bidrar også til at medietrykket blir stort.  

- Det har vært en gradvis utvikling i saken med mange nye omdreininger, og saken involverer svært mange sårbare personer. Da er det helt avgjørende at redaktørene og journalistene tenker gjennom hvor omfattende, hvor massivt og hvor detaljert de skal dekke denne saken. Jeg forstår veldig godt at den store oppmerksomheten saken har fått både i redaktørstyrte medier og på sosiale plattformer, er veldig vanskelig for de involverte, sier hun.

Hun sier landets mediehus har vært opptatt av det samlede medietrykket og at hensynet til de involverte kontinuerlig er en del av diskusjonen i redaksjonene.

- Det er blitt vanligere at redaktørstyrte medier tar hensyn til det samlede medietrykket. Det viste også en undersøkelse vi gjorde blant våre medlemmer tidligere i høst, sier Kjelling Nybø.