Navn: Torstein Bae

Alder: 45

Stilling: Talsperson i Flyktninghjelpen

Aktuell: En viktig brikke i NRKs sjakkpanel, og er denne julen å se på TV-skjermen i forbindelse med VM i hurtigsjakk og kjendis-NM i sjakk.

- Hvordan var det du oppdaget en interesse for sjakk, og hvorfor tror du sjakk-sendingene på NRK i romjulen treffer det norske folk så godt? 

- Jeg begynte med sjakk i 1. klasse på Korsvoll, som en av flere tusen som fikk lære sjakk av Finn Møller gjennom hans femti år med frivillig arbeid. Han gikk for øvrig bort i år og er et fenomenalt forbilde.  Sjakken på NRK er et utrolig godt konsept skapt av vår mesterhjerne Reidar Stjernen. Magnus Carlsens gulljakt kombineres med kjendiser og en tone som klarer å være lettbeint uten å bli tull, og hvor vi kan prate om både snømåkingen til Jon Almaas og alvorlige ting. Men aller mest handler det om at sjakken helt reelt er et program vi lager sammen med publikum og hvor folkets kommentarer, vitser, spørsmål og bilder er en avgjørende faktor. Dette skaper et ganske unikt fellesskap mellom studio og alle i stua hjemme.

- Hva spiser og drikker du på julaften?

- Jeg er ikke vrien på julematen, det aller meste går bra. I år ligger det an til ribbe med tradisjonelt tilbehør. Og gjerne en øl til.

- Hvilken julesang er din favoritt og hvilken hører du helst aldri igjen?

- Dylans versjon av Here Comes Santa Claus liker jeg. Blant de som er masete, hva med Holly Jolly Christmas, ugh.

- Om du skulle oppsummere 2024 med tre ord, hvilke ord ville du valgt, og hvorfor velger du akkurat de ordene?

- Krig, usikkerhet, håp. Det er grusomme kriger alt for mange steder i verden. Vår verden klarer i liten grad å bidra til løsninger, og vi klarer ikke å sørge for at alle menneskers grunnleggende rettigheter blir oppfylt: Retten til å leve og være trygg, retten til mat og vann, utdanning, et hjem. Fremtiden er veldig usikker, ingen tør vel spå hvordan verden ser ut om ti år, eller fem. Men den siste utviklingen i Syria gir likevel håp om at det vil bli bedre.

- Hvilken person har imponert deg mest dette året?

- Foreldre i Sudan, Gaza og andre steder som får barn drept på grusomme måter og likevel klarer å stå på videre for egen familie og andre. Det synes jeg er helt utrolig.

- Kommer monarkiet til å overleve årets kongelige skandaler og har din tillit til kongehuset blitt svekket? 

- Dette påvirker ikke mine tanker om monarkiet. Det er en etterlevning fra en samfunnsorden vi har forlatt, og avgår formodentlig en naturlig død en gang etter min levetid. At det blir noen kollaps på kort sikt, tror jeg slett ikke.

- Formueskatt er en av de store politiske debattene for tiden. Hvor stor formue skulle du hatt før du satte deg på flyet til Sveits? 

- Flytting for å unngå skatt er helt uaktuelt for min del. Ikke at slik formue er noen aktuell problemstilling.

- Hvis du skulle la deg inspirere av Kirsti Bergstø til å lage en «Wall of Shame», hva hadde vært temaet og hvem ville fått bildet sitt på veggen? 

- Jeg har ikke sansen for den type retorikk. Det er lett å lange ut mot motstandere, og kanskje har det noe appell i egne rekker, men at det gir positivt resultat for vårt samfunn tror jeg ikke. Uansett hvor uenige vi er, vi må prøve å forstå hvorfor andre folk tenker som de gjør, og utforske hvordan vi med alle våre uenigheter kan skape fremskritt. Det er ingen av oss som sitter på alle svarene.

- Posten brukte kunstig intelligens til å lage årets julefrimerker og Coca-Cola brukte KI til å lage reklamefilm. Har bruken av KI allerede gått for langt

- KI bør i hvert fall ikke omfavnes for å spytte ut noe labert til lav kostnad. Som Flu Hartberg og andre skrev før Posten krøp til korset: «Vi har blitt vant til å se at enkelte velger å gå for KI-genererte glossy og bløtkake-aktige bilder fremfor å benytte seg av en illustratør av kjøtt og blod, men at man her velger å bruke kunstig intelligens i stedet for BARNETEGNINGER er rett og slett, i mangel av et annet ord: Nitrist!»  

- Hva er nyttårsforsettet ditt?

- Work/life balance. Det skal jeg få til bedre fra og med 2025.