Sent onsdag kveld norsk tid, kom den tragiske nyheten om at den britiske artisten Liam Payne var funnet død på hotellet han bodde på i Buenos Aires. Managementet og familien til det tidligere One Direction-medlemmet har fortsatt ikke bekreftet dødsfallet. Hendelsen ble blant annet omtalt av den argentinske avisen Clarin, som også er oppgitt som kilde av flere norske medier.

I går kveld var NTB blant de første norske mediene til å sende ut push-varsel om dødsfallet. Klokken 23:29 meldte NTB første gang at Payne var funnet død på et hotell i Buenos Aires.

NTB opplyser at det var nattevaktsjefen som pushet nyheten etter at hendelsen ble oppdaget i utenlandske medier, og at de sendte push-varsel like etter at Reuters pushet.

Tre minutter senere pushet VG den samme nyheten.

- Vår breakingavdeling oppdaget først et push-varsel fra svenske Aftonbladet klokken 23:26, sier breaking-sjef i VG, Geir Arne Kippernes til Kampanje.

- I vår verden er fem minutter lenge
På daværende tidspunkt var det to skrivende journalister, nyhetssjef, frontsjef, bildesjef og to TV-journalister på vakt. Klokken 23:26 siterte Aftonbladet den argentinske avisen Clarin.

Kippernes var ikke på vakt sent i går kveld, men forteller at det var et erfarent team som var på kveldsvakt i VG-huset.

- Det første som skjedde etter at Aftonbladet meldte om hendelsen var at journalistene begynte å undersøke opplysningene. De fant raskt frem til argentinske Clarin som kilde til opplysningene.

Breaking-sjefen forklarer at de ikke kjenner så godt til argentinsk presse, og at det derfor settes i gang med research før de tar valget om å publisere nyheten.

- Det første er å finne ut hva slags avis Clarin er og om dette er en troverdig kilde, i tillegg til å sjekke artistens sosiale medier-profiler. Det ble raskt oppdaget at Payne kort tid før hendelsen hadde postet et bilde av seg selv i sosiale medier. Da blir det litt ekstra usikkerhet om nyheten stemmer.

VG publiserte en sak om dødsfallet fem minutter etter Aftonbladet og push-varselet ble dyttet minuttet senere klokken 23:32.

Kippernes sier at fem minutter i brreaking-avdelingen er mye.

- Det virker kanskje ikke så lenge, men i vår verden er fem minutter lenge. Men vi måtte gjøre nødvendig research og diskutere en stund før vi valgte å lene oss på den argentinske avisen som kilde med forbehold.

- Blir dere påvirket når andre norske medier pusher før dere, slik som i går?

- Vi har ansvaret for det vi melder, og den avgjørelsen må vi ta uavhengig av hva andre medier gjør, men jeg kan ikke utelukke at man i enkelte tilfeller ubevisst blir påvirket av hva andre gjør i en eller annen grad. I går kveld var det nødvendig å gjøre ekstra research – og den tiden tok vi oss, svarer Kippernes.  

- Absolutt ikke aktuelt 
I etterkant av dødsfallet publiserte kjendisnettstedet TMZ bilder av kroppen til avdøde Liam Payne. Men etter massiv kritikk, ble bildet fjernet. Ifølge TMZ viste bildene avdødes kropp og visstnok var Paynes midje og arm synlig.

Les mer: TMZ publiserte bilder av død Liam Payne

Ingen norske medier har publisert de samme bildene det er snakk om. Det ville heller aldri vært aktuelt for breaking-sjefen på et så tidlig tidspunkt.

- Jeg mener at det strider mot god presseskikk, og det ville absolutt ikke være aktuelt for VG å publisere slike bilder så tidlig. Og vi har heller ikke på nåværende tidspunkt vurdert det, sier han.

- Blir du overrasket om bildene dukker opp i norsk presse?

- Jeg hadde blitt veldig overrasket om bildene hadde dukket opp på daværende tidspunkt – så kort tid etter hendelsen. Og jeg tror heller ikke at noen norske medier ville ha publisert bildene så tidlig i dekningen av saken. Og det at TMZ valgt å avpublisere så kort tid etter, tyder vel på at også har konkludert med at det var feil avgjørelse.

Liam Payne døde onsdag etter at han falt 13–14 meter fra en balkong på et hotell i Buenos Aires i Argentina. Han ble 31 år gammel. Payne er kjent som et medlem i den britiske popgruppen One Direction, sammen med Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan og Louis Tomlinson. Gruppen ble oppløst i 2015.