I den nye selvbiografien «I alle dager» tar tidligere SV-leder Audun Lysbakken et oppgjør med mediedekningen som ledet opp til hans avgang som statsråd i mars 2012. Det var Dagbladet som ledet an i opprullingen av det som viste seg å være et brudd på regjeringens interne regler for økonomisk tilskudd.

I onsdagens «Dagsnytt 18»-sending på NRK beskriver Lysbakken det hele som «et 43 dager langt mediedrev».

- Jeg tror ikke det går an for noen å forestille seg hvordan det er å stå midt i en sånn mediestorm hvis ikke du har vært med på det selv. Alt går så fort, trykket er så massivt, når blodtåken senker seg er det omtrent ingen som forsvarer deg. Du er helt alene i noe som er en enorm belastning, sier han.

Lysbakken understreker at han ikke ønsker seg en omkamp om det som skjedde for over 12 år siden, men sier han ønsker å bidra til en debatt om hvordan mediene bruker makten sin.

- Mediene sin makt er kjempeviktig til å avsløre regelbrudd og til å kritisere maktpersoner som meg, det er jeg veldig for, men det kan også bikke over til å bli vokting av moral og millimeter. Det skjer altfor ofte at man ikke klarer å stoppe nok opp og ta nok hensyn til mennesket på andre siden.

Dagbladet-kommentator og tidligere leder av samfunnsavdelingen, Martine Aurdal, sier i sendingen at hun synes det er verdifullt at Lysbakken forteller om sin opplevelse.

- Jeg synes det menneskelige Lysbakken er konkret på er viktig, med at man ikke skal tillegge noen motiver, man skal ta høyde for at de enkleste og dummeste forklaringene kan være riktige, og det at folk driter seg ut betyr ikke at de er dårlige mennesker. Vi skal huske på hvordan vi ordlegger oss i kritiske saker, sier hun.

- Men det betyr selvfølgelig ikke at vi ikke skal fortsette å granske makten. Denne saken endte i en bred gjennomgang av alle partienes tilskuddsordninger og det viste seg at dette var et bredere problem. Jeg er fremdeles sånn sett stolt av arbeidet, legger Aurdal