Nyhetsdirektøren i NRK, Helje Solberg, skal lede en ny satsing mot falske nyheter. Bak initativet står flere mediebedrifter, presseorganisasjoner og Faktisk.no. 

- De siste årene har truslene mot samfunnets felles faktagrunnlag økt, blant annet på grunn av den nye geopolitiske spenningen. Samtidig har utviklingen innen kunstig intelligens gjort det enkelt og billig å masseprodusere og spre desinformasjon, sier Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK.

Med Solberg i spissen skal medieorganisasjonene og aktørene etablere et nasjonalt «Senter for kildekritikk» for å styrke motstandskraften mot desinformasjon og falske nyheter i befolkningen. Forslaget er spilt inn for regjeringen og det forslaget er anslått å koste i størrelsesorden 70 til 100 millioner kroner i året.

- Vi må ta vare på det viktigste vi har, nemlig tilliten til hverandre og demokratiet vårt, sier Solberg.

Når Solberg fremover skal jobbe med dette prosjektet tar hun permisjon fra jobben som nyhetsdirektør i NRK. Marius Tetlie konstitueres i hennes rolle et halvt års tid. 

Les også: Marius Tetlie konstitueres som nyhetsdirektør i NRK

- Gjør ord til handling
Tanken er at det nye senteret skal bli en del av den norske totalberedskapen, og det skal i så fall samarbeide tett med akademia, næringslivet, skoleverket, politi, forsvar og ulike organisasjoner. Presseorganisasjonene Presseforbundet, Redaktørforeningen, Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening støtter alle forslaget om å etablere et senter for kildekritikk. Det gjør også Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

- Dette initiativet gjør ord til handling. At NRK og VG, som to av motorene i det norske mediemarkedet går foran, er veldig bra. På sikt trenger vi politisk handlekraft for at dette skal bli realisert som en varig satsing, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Vil inn i neste års budsjett
Blant målene med senteret er å etablere et fagmiljø innen kildekritikk, samt styrke befolkningens kunnskap om feilinformasjon, propaganda, radikalisering og annen uønsket påvirkning.
 
- Utfordringene vi står overfor, er samfunnsovergripende. Et senter som foreslått bør derfor i hovedsak finansieres av det offentlige, men ha sitt ankerpunkt i sivilsamfunnet, heter det i pressemeldingen.
 
NRK-direktøren som er satt til å jobbe med prosjektet og få planene ut i live sier at de har som ambisjon å få senteret inn som en satsing allerede i neste års statsbudsjett.
 
- Målsettingen er at det etableres flere regionale sentre, som tilbyr kompetanse, teknologi og opplæringsressurser til skoler, universiteter, det offentlige og til næringslivet, sier Solberg.