Mediekonsernet Polaris Media landet et overskudd på driften på 88 millioner kroner i andre kvartal i år.  Det var på nivå med tilsvarende resultater i fjor.  Justert for et eiendomssalg i fjor på denne tiden var resultatforbedringen på ni millioner kroner i årets andre kvartal.

Det blir imidlertid småpenger når en ser på tallene fra selskapets eierpost i Schibsted Marketsplaces. Tidligere i år inngikk Polaris Media en avtale med Schibsted om salg av konsernets aksjepost på 9,99 prosent i rubrikkselskapet Finn. Salgsprisen var på 2,5 milliarder kroner, og transaksjonen ble gjennomført med oppgjør i Schibsted-aksjer. 

Etter nedsalget av det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta flommet milliardene inn over Schibsted og det ble delt ut enorme utbytter som også Polaris Media til gode. 

Totalt mottar Polaris Media 688 millioner kroner fra Schibsted Marketplaces og selskapet bruker pengene på å nedbetale lån.

- Vår finansielle stilling etter Finn-transaksjonen er meget sterk, noe som gir oss betydelig finansiell fleksibilitet til videreutvikling av Polaris Media som mediekonsern, sier konsernsjefen Per Axel Koch

Les også: Polaris får 700 millioner i utbytte etter Finn-salg: - Timingen var god

Svakere i Norge
Mediehusene i både Polaris Media Norge og Stampen Media leverte resultater omtrent på nivå med fjorårets andre kvartal, men det var en nedgang i driftsresultatet på seks millioner kroner i andre kvartal sammenlignet til tilsvarende kvartal i fjor. EBITDA-resultatet endte til slutt på 56 millioner kroner i andre kvartal i år, en nedgang på ti prosent.

Det til tross for betydelig kostnadsreduksjoner. Konsernet har et mål om at tiltakene skal gi en samlet besparelse på rundt 300 millioner kriner i helårseffekt i 2025. 

- I likhet med forrige kvartal, hadde vi meget sterk vekst i digitale abonnementsinntekter i andre kvartal. Vi har gjennomført vellykkede salgskampanjer i sommer som har gitt oss mange nye abonnenter, men samtidig har vi god vekst i antall fullprisbetalende abonnenter, sier konsernsjef Per Axel Koch.

Antall digitale abonnement var 420 000 ved kvartalets slutt, en økning på 22 prosent fra samme periode i fjor.  

 Tøffere annonsemarkeder
I annonsemarkedet er situasjonen mørkere og fortsatt krevende for Polaris Media. Konsernets annonseinntekter endte 15 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor, drevet av en nedgang på 25 prosent i papirbaserte annonseinntekter. I de norske mediehusene falt annonseinntektene med ti prosent.

- Vi påvirkes av at det i flere bransjer gjennomføres betydelige kutt i annonseinvesteringene. Annonseinntektene både i Norge og Sverige varierer i stor grad med konjunkturene. Vi forventer et fortsatt utfordrende annonsemarked inntil de makroøkonomiske rammebetingelsene bedrer seg, sier konsernsjefen.

Polaris Media eier en rekke mediehus i Norge og Sverige og noe av de største er Göteborgs-Posten, Adresseavisen og Fædrelandsvennen.

Polaris Media har etter transaksjonen en eierandel på 3,4 prosent i Schibsted Marketplaces, med en markedsverdi på 2,4 milliarder ved børsslutt 19. august. Da avtalen ble inngått tidligere i år var verdien på denne posten på 1,9 milliarder kroner. 

Her kan du se regnskapstallene for Polaris Media for årets andre kvartal i 2024. Alle tall i MNOK. 

Polaris Media  2024 2023 Endring i %
Omsetning 902  964     - 6
Driftsresultat 27,5 28,5 -
Resultat før skatt  635,4 94,9