NRK og TV 2 deler sommerens europamesterskap i fotball mellom seg, men alt tyder på at det er TV 2 som har hatt de mest attraktive kampene så langt. De sju mest sette kampene så langt i mesterskapet har blitt vist på TV 2 ifølge offisielle tall fra Kantars TV-måling. Kampen mellom Serbia og England 16. juni er aller mest sett med et snitt på 599.000 seere.

Søndagens kamp mellom Spania og Georgia er mest sett på NRK med et snitt på 481.000 seere, noe som gjør den til den åttende mest sette så langt.

Nå tyder imidlertid mye på at Kantars måling ikke har vist den fulle og hele sannheten. NRK har eksempelvis funnet 71.000 unike brukere som så hele kampen mellom Spania og Georgia i går på NRKs strømmetjeneste NRK TV og som ikke har blitt fanget opp av Kantars måling.

Lørdagens kamp mellom Sveits og Italia hadde 50.000 unike brukere på NRK TV som heller ikke representert i Kantars offisielle tall, som viser 320.000 seere.

Les også: TV 2-sjefen tar den største EM-regningen: - Det er ikke en gullgruve

- Samsvarte ikke
Årsaken til feilen skal være at kampene er blitt vist på en «direkteplugg» i NRK TV som ikke har vært en del av Kantars målinger, og dette har vært gjeldende for samtlige av NRKs kamper fra mesterskapet.

- Dette er en feil som ligger hos oss. Vi håper at vi fra og med i kveld har en løsning på dette, sier sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

Det var i slutten av forrige uke at NRK begynte å fatte mistanke om at seertallene fra Kantar ikke var fullstendige.

- Vi så at tallene ikke helt samsvarte med det vi hadde trodd, forklarer Olsen Langfeldt.

Håper på løsning
- Betyr det at EM-kampen mellom NRK og TV 2 ikke har vært helt rettferdig dømt?

-  Alle tall fra NRK har dessverre ikke blitt inkludert i Kantars målinger, så det reelle bildet er nok noe annet.

- Hvor irriterende er det at denne feilen oppdages først nå?

- Vi er bare superglade for at interessen for fotball-EM er enda større enn tidligere meldt, og så må vi jobbe for at all bruk av NRK blir korrekt rapportert. Men dette viser at vi når frem til publikum også på våre digitale plattformer, og økningen er meget gledelig.
 
- Har dere klart å fikse feilen? 

- Vi er i dialog med Kantar om det nå, og håper på en løsning på dette i fortsettelsen av mesterskapet.