Avtalen med USA innebærer at Julian Assange skal erklære seg skyldig i å ha offentliggjort hemmeligstemplet informasjon. For dette skal han dømmes til 62 måneders fengsel, tilsvarende det han allerede har sonet, ifølge rettsdokumenter fra det amerikanske justisdepartementet.

Etter alt å dømme betyr det at Assange settes fri og kan reise tilbake til sitt hjemland Australia. Det skriver blant annet nyhetsbyrået Reuters og NBC News.

Rettsmøtet skal finne sted onsdag på Marianene i Stillehavet, en øygruppe som er underlagt USA.

Årelang strid
Assange var i 2006 en av grunnleggerne av nettstedet Wikileaks, som i flere omganger publiserte hemmeligstemplet materiale fra flere land.

Han har foreløpig ikke kommentert forliket med USA.

Den 52 år gamle australieren har vært tiltalt av den amerikanske regjeringen for sin rolle i 2010-lekkasjen av rundt 700.000 hemmeligstemplede dokumenter knyttet til krigene i Irak og Afghanistan. Heller ikke Det hvite hus har kommentert avtalen.

Forliket fremstår som et punktum i en årelang strid mellom USA og Assange.

Wikileaks melder på at Assange forlot Belmarsh-fengselet i London mandag morgen.

- Julian Assange er fri, skriver Wikileaks.

Han fløy ut av Storbritannia på ettermiddagen, ifølge varslernettstedet, som senere publiserte en video som viser Assange gå om bord i et fly.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået AFP at flyet med Assange om bord skal mellomlande i Bangkok før kursen settes mot Marianene.

- Julian er fri
Assange har sittet fengslet i det britiske høysikkerhetsfengselet siden april 2019. Han ble pågrepet etter å ha tilbrakt sju år i den ecuadorianske ambassaden i London for å unngå utlevering til Sverige, der han var mistenkt for seksualforbrytelser. Den svenske etterforskningen ble avsluttet i 2019.

Nyheten om forliket var ikke ventet på forhånd og ble kjent natt til tirsdag norsk tid.

- Julian er fri!!!! skriver kona Stella Assange på X.

Hun kommer med stor takk til alle støttespillere. 52-åringens mor er også glad for at prøvelsen er over.

- Dette viser viktigheten og makten i stille diplomati, sier moren Christine Assange til den australske kringkasteren ABC.