Første juledag var det kinopremiere på en rekke store filmer, fra barne- og familiefilmer til spenningsdrama fra krigen. Og på toppen av listene er det norsk film som regjerer.

Tre av fire solgte kinobilletter i romjulen var til en norsk film, og årets norske julefilm, «Den første julen i Skomakergata», har passert 400.000 solgte billetter.

Det skriver Nordisk Film i en pressemelding.

- Nå ligger det an til at én av fire kinobilletter som ble kjøpt i år var til en norsk film, det viser at norsk film er relevant og viktig som aldri før. At lokal film nå sørger for at vi kan runde av 2023 med sterkt kinobesøk og gode opplevelser for store og små, er rett og slett fantastisk, sier direktør ved Norsk filminstutt, Kjersti Mo, i meldingen. 

I tillegg til at «Den første julen i Skomakergata» trekker seere, har 121.000 kjøpt billett til animasjonshuset Qvistens «Bukkene Bruse på badeland», mens 70.000 har tatt turen for å få med seg den kritikerroste krigsfilmen «Konvoi».

Til tross for at de norske filmene trekker nordmenn til kinosalene i romjulen, opplyser Nordisk Film til Kampanje at seertallene totalt sett er lavere enn i fjor. 

I 2022 var det 345.000 kinobesøkere fra 25-28. desember. I samme periode i år har det totale kinobesøket falt med nær 20 prosent til 283.000.

- Det må nevnes at sist år var både Kardemomme by, Kampen om Narvik og Avatar filmer som gikk opp 1.juledag. De løftet julen veldig sist år, skriver presseansvarlig i Nordisk Film, Martine Borring, i en e-post til Kampanje.