Denne uken har både NRK, VG og Godt.no fortalt oss hva folk googlet mest i 2023. Og det vi i Meny har reagert på er særlig delen som omhandler matretter, men dette gjelder også topplistene for de øvrige emnene.

Med en dyp forståelse for både hva folk søker på i Google, hvilke matretter som trender og hvorfor, fikk vi hakeslepp da vi leste listene fra blant annet NRK og Godt.no, samt hørt i flere radioprogrammer, hvilke matretter vi googlet mest i 2023. Her var det nemlig veldig lite i topp 10-listen vi kjente oss igjen i. 

Med tanke på at vi år etter år har sett oppskrifter som pizza, sushi og pannekaker trone øverst på søkevolum-listene vi har utarbeidet, synes vi det er veldig merkelig at dette plutselig skulle være forbigått av eple- og solbærgele. Et raskt søk i Google Trends, kilden til disse sensasjonelle overskriftene, bekrefter mistanken vår:

Grafene viser at det gjennom hele 2023 er veldig mye mer søk etter vanlige matretter som pizza, sushi og pannekaker enn eplegele og solbærgele.

Mengde søk etter de visstnok to mest googlede oppskriftene er så lite at det ikke engang er synlig på grafen sammenlignet med pizza, sushi og pannekaker. Og nei, bruk av é vs. e utgjør ingen forskjell.

I Meny jobber vi veldig mye med søk, både organisk og betalt, hovedsakelig med trafikk fra Google som mål. Vi har en redaksjon med dedikerte ansatte for å lage og oppdatere over 3000 oppskrifter i arkivet vår som du kan finne på meny.no. I tillegg jobber vi med veldig dyktige SEO/SEM-eksperter for å fange opp og være synlige på søketrender. 

Denne innsatsen har gjort Meny.no til et av landets største matkanaler, med over 40 millioner sidevisninger på oppskriftene alene, de siste 12 månedene.

NRK oppsummerer topp 10-søkelista for mat ved å si at det har vært en geletrend i år. Nei, det har det ikke. Ser vi på utviklingen i søk de siste fem årene er det ingen klar trend som tilsier at nordmenn plutselig går mann av huse for å sylte epler og solbær.

Det virker som om journalistene i NRK og Godt.no enten ikke har fått med seg, eller rett og slett sett bort fra denne informasjonen:



Skjermbildet viser at Google sier at listene er basert på søketermene med mest trafikk sammenlignet med fjoråret.

Hvorfor er kildekritikken så svak? Er sensasjonelle overskrifter viktigere enn fakta? For de av oss som er godt over snittet opptatt av god mat både på individ- og samfunnsnivå er det i alle fall litt trist å se slik ukritisk og misvisende bruk av kilder. NRK har ikke mat som spesialistområde, så kanskje man ikke kan forvente mer? 

Det lover uansett dårlig at en supermarkedskjede skal kunne arrestere disse store rikskringkasterne på laber journalistikk. Hvilken kvalitet holder da resten av innholdet deres?

Skal man finne de mest populære matrettene, eller det som trender mest, er uansett Google ikke nødvendigvis det beste stedet å lete. For interessen og nysgjerrigheten som utløser søkene kommer gjerne fra et annet sted, slik som inspirasjon på Instagram, TikTok, influencere, TV-programmer og mer.

I Meny har vi utviklet metoder og rutiner for å fange opp mye mer av disse mattrendene enn hva Google forteller, og da direkte fra kildene. Det gjør oss i stand til å være raskere ute med gode oppskrifter og dermed også øke synligheten for de som etter hvert søker på nettopp Google. 

For å understreke poenget vårt tar vi med noen oppskrifter som vi med Google Trends kan bevise har hatt en enorm vekst både i år, og gjennom de siste årene.

Grafen viser en jevn mengde søk siste fem år, med en plutselig økning fra slutten av mars 2023 frem til nå 

Legg merke til at Google rapporterer om at trenden startet i slutten av mars. Men vår oppskrift, med video, ble publisert allerede 24. februar på grunn av popularitet i sosiale medier.



Grafen viser en økende mengde søk på slutten av hvert år de siste fem årene, med en forventet stor peak i år. 

Denne oppskriften opprettet vi i 2021, etter vi hadde sett økningen i søkevolum fra 2019 til 2020.

Vi skjønner jo selvsagt at overskriften «Dette googlet vi mest i 2023» er mer spennende enn «Dette googlet vi mer i 2023 enn i 2022». Og en topp 10-liste uten store endringer fra år til år er ikke så fengende. Det litt kjedelige faktum er at vi stort sett søker det samme hvert år. Dette handler om head vs. long-tail. Men det er veldig mye interessant som foregår i «halen også». 

Uansett har vi håp om at mediene kan være litt mer kritiske generelt sett, og neste gang vi ser fake news på mat-fronten skal de bare vite at vi følger med og sier ifra. Forhåpentligvis slipper vi å skrive samme kommentar til neste år.