Under en paneldebatt rundt mat og matpriser i mediene under Arendalsuka ga konserndirektør i Nortura, Kjell Rakkenes, uttrykk for at han savner flere nyanser når mediene omtaler mat, matpriser og dagligvarekjeder.
- Jeg tror for det første at pressen har plikt til å dekke priser og belyse de problemstillingene. At man fokuserer på svenskehandel eller pris i butikk – helt fint, og sånn skal det være, sier Rakkenes til Kampanje.
- Men på en annen side handler det om, i Norge, å belyse hva effekten av den matproduksjonen vi har, fortsetter Rakkenes.
Han savner en mer nyansert matdebatt i mediene. Gunnar Stavrum, redaktør iblant annet Nettavisen, mener imidlertid debatten er nyansert nok.
- Vi skriver om matvarebaroner, dårlig konkurranse hos dagligvarekjedene, ineffektivt landbruk og pris på mat. Jeg mener vi dekker nyansene, sier han.
- Jeg klikker jeg også
Rakkenes understreker imidlertid at han mener pris er et viktig fokusområde i matdebatten, men han tror mediene står i en spagat mellom klikk og nyanser.
- Er det latskap å fokusere på pris?
- Jeg tror ikke det er latskap. For det første gjør mediene en jobb på vegne av samfunnet, men det gir klikk. Folk klikker på pris, pupper og populisme. Det er klart at det driver inntektene til en avis. Det er en sammenheng som er helt åpenbar, sier Rakkenes.
- Er det for mye pris og pupper i media?
- Det er for mye pupper og populisme. Det er det i hvert fall. Så ser jeg at mediene er i et dilemma. Blir man for nyansert, blir artiklene kjedelig og folk detter av. Det er nødvendigvis ikke medienes problem, men et samfunnsproblem at vi er mindre opptatt av nyanser og sammenhenger enn tidligere, sier Rakkenes.
- Men hadde folk blitt opplyst når sånt ikke leses?
- Det er mulig at folk flest ikke hadde blitt mer opplyst, men vi hadde holdt i hevd en tradisjon og en argumentasjon som var mer nyansert. Politikere ville blitt stilt til veggs av journalister som var opptatt av nyanser. I dag blir det veldig ofte «sakssnevert» fokus. Igjen, dette er ikke medienes ansvar, men det er samfunnets ansvar at vi får nyansene, sier Rakkenes og fortsetter:
- Jeg elsker å lese Nettavisen, VG og Dagbladet. Jeg klikker jeg også. Men jeg leser The Economist og Financial Times, fordi jeg trenger disse nyansene.
Gir seg ikke på pris
Redaktør Gunnar Stavrum er ikke enig i at matdiskusjonen er unyansert. Han mener attpåtil at mediene kan bli enda flinkere til å skrive om pris.
- Vi kan bli bedre på alle felt, men det er et område jeg mener vi burde gå enda kraftigere inn på, og det er faktisk pris. Det kommer jeg ikke til å gi meg på, sier Stavrum.
- Hvorfor er pris så viktig for mediene?
- For leserne er pris viktig, og det er fordi de har dårlig råd for tiden. Det er det som gjør at vi skriver så mye om det, fordi vi ser at det er viktig for leserne. Vi får gode tilbakemeldinger, og det leses godt, sier Stavrum.
- Er det viktigere nå enn tidligere?
- Akkurat nå er vi i en situasjon hvor stadig flere må telle over hva de kjøper når de går i butikken, så jeg mener vi har en viktig samfunnsoppgave i den grad vi kan stimulere til priskonkurranse. Det er ikke bare for å få mange lesere, men og en viktig samfunnsoppgave.
- Men blir det for mye pris og pupper?
- Nei. Jeg er uenig i det. Nå har vi kuttet omfanget av pupper i Nettavisen, men vi har populisme – vi skriver for våre lesere. Pris er viktig. Det er ikke irrelevant hva du betaler for maten, sier Stavrum.
Kommentér