I et forslag som sendes ut på høring fredag, går kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) inn for at alle strømmetjenester blir pliktige til å investere minst fem prosent av omsetningen i norske produksjoner.

Det skriver Aftenposten.

Ifølge utkastet tyder anslag fra PWC på at en slik bidragsplikt, eller en «strømmeskatt», vil utgjøre 222 millioner kroner pr. år. Særlig for de yngste har de internasjonale strømmetjenestene blitt dominerende, skriver Aftenposten.

Ifølge tall fra Kantar, er Netflix og Disney+ nå begge på størrelse med TV 2 Play (målt i sette timer for alle aldersgrupper). Men de utenlandske strømmetjenestene bidrar ofte med relativt lite norsk innhold.

Les også: Regjeringen varsler ny «strømmeskatt» etter sommeren: - Har tatt lenger tid enn planlagt

Ikke begeistret for forslaget
Til tross for at den norske film- og TV-bransjen har etterlyst et bidrag fra de internasjonale strømmeaktørene i flere år, er flere av strømmeaktørene kritiske til en slik ordning. 

- Vi ønsker kontinuerlig å investere i fantastisk lokalt innhold som styrker dramaindustrien i Norge, og alle former for ekstra skatter og avgifter begrenser dette. Det vil begrense seernes valgmuligheter, sa Mette Barns, kommunikasjonsdirektør for Viaplay Group, til Kampanje i juni i år.

Heller ikke i Warner Bros. Discovery, som eier strømmetjenestene Discovery+ og HBO Max, står begeistringen i taket.

- Det er litt vanskelig å få tak på hva konkret det jobbes med og hva som skal være formålet med dette. Det norske produksjonsmarkedet er allerede overopphetet. Det produseres mer norsk innhold enn noen gang, vi bruker gigantiske summer på dette hvert år, og akkurat nå er situasjonen den at det er vanskelig å få tak i folk og TV-studioer til å produsere det vi ønsker. Dette markedet fungerer godt, og vi ser fra Danmark at for mye regulering har motsatt effekt av det man ønsker, sier Espen Skoland, norgessjef for Warner Bros. Discovery i Norge. 

- Nå er det rett rundt hjørnet
I flere år har den norske film- og TV-bransjen etterlyst en «strømmeskatt» som skal pålegge internasjonale strømmetjenester å bli med på spleiselaget rundt norske produksjoner. Allerede i 2015 ba Familie- og kulturkomiteen den daværende Høyre- og Frp-regjeringen om å vurdere hvordan et medfinansieringsansvar kunne gjennomføres i praksis.

Senere har kulturministere som Linda Hofstad Helleland (H), Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (H) fått oppgaven i fanget, uten å komme noe særlig lengre i arbeidet. I fjor vinter varslet Raja at han i løpet av 2021 ville sende ut et høringsnotat om medfinansiering.

Det rakk han ikke, og da kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) åpnet Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar i år, var det hennes tur å komme med et lignende løfte.

- Som opposisjonspolitiker i snart ti år har jeg etterlyst dette, og nå er det rett rundt hjørnet. Vi skal få de store internasjonale strømmeaktørene til å bidra til å skape norsk innhold. Det er på tide.