Det er klart for vaktskifte på NRK denne helgen. Fredag har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sin siste dag på jobb i NRK og landets påtroppende nye leder av landets største mediebedrift, Vibeke Fürst Haugen, har sin første dag på jobb mandag. Til Kampanje sier den nye kringkastingssjefen at det likevel var en litt annerledes morgen

- Det var en annerledes morgen. Det er alltid spennende å gå på jobb i NRK, men det har vært en litt ekstra spennende morgen i dag.

Hun overtar i løpet av døgnet i dag ettersom Thor Gjermund Eriksen formelt takkes av i kantina i NRK klokken 12.

- Kom overtagelsen raskere enn forventet for deg?

- Ja, vi hadde planlagt nærmere sommeren, men styret besluttet at skiftet skulle finne sted tidligere. Da det ble kjent at Thor Gjermund Eriksen skulle begynne i Norsk Tipping så bestemte styret seg for at det var lurt med en raskere avslutning. Det er ingen dramatikk i det. Jeg var jo uansett her, sier Fürst Haugen. 

Les mer: Thor Gjermund Eriksen blir ny sjef i Norsk Tipping

Klar for pitsjer og Bergen
- Hva blir det første du begynner med på mandag?

- Mandag og tirsdag er det pitsjedager i NRK. Det er et flott event internt og da handler det om at alle de redaksjonelle miljøene skal vise frem hva de har i utvikling. Det frigjør alltid veldig mye energi. Så er det også Nordiske mediedager til uken og da skal jeg til Bergen. Men først og fremst skal jeg nå bruke tid frem mot sommeren og sikkert litt av høsten også på å bli kjent med hele organisasjonen i NRK, sier hun.

- Du tar over landets suverent største mediebedrift med sterke posisjoner på TV, radio og nett. Hva kan du gjøre bedre?

- Ja, det var en som sa at det ikke blir lett å ta over etter Thor Gjermund Eriksen, og det må jeg si meg enig i. Han etterlater seg en organisasjon i skikkelig god stand og vi har en sterk posisjon med høy bruk, godt omdømme og høy tillit. Ni av ti nordmenn bruker i dag et eller flere NRK-produkter i løpet av en dag og det er veldig, veldig bra. Så nå må vi bare fortsette å utvikle oss og holde på den posisjonen. Vi kan ikke hvile på det vi har i dag, men må brette opp ermene og fortsette arbeidet. Samtidig er det ikke sånn at publikum kommer til å merke noen store endring på mandag når jeg tar over, sier hun.

- Du snakket mye om at NRK må bli bedre på å speile mangfoldet i det norske samfunnet, har du tenkt noe på hvordan du kan få til det?

- Det er en de tingene vi jobber mye med og jeg snakket om dette fordi det var så mye fokus på at jeg var kvinne da det ble kjent at jeg fikk jobben. Kjønn er en del av mangfoldsperspektivet og NRK har jobbet mye med likestilling og her har vi kommet lang. Men det er andre deler av mangfoldsarbeidet også som vi må jobbe med hvis vi skal være relevante for alle brukerne av NRK. Hvis vi skal ha innhold i verdensklasse og være relevante for alle som bor i Norge så må vi også ha en organisasjon som speiler det mangfoldet og det er noe vi kommer til å ha høyt på agendaen, sier Fürst Haugen.

Les også: NRK er landets mest populære arbeidsplass

Håper på norsk Eurovision-seier
Mai er en herlig måned for NRK med 17. mai, Nordiske mediedager og Eurovision. Samtidig er det et alvorlig bakteppe med krigen i Ukraina som fortsatt preger NRKs flater.

- Hvor føler du deg mest hjemme, på festen eller i nyhetsstudio?

- Jeg vil si at det er heldigvis begge steder. Det fantastiske med NRK og dets oppdrag er jo at vi skal dekke hele den bredden. Den jobben folk gjør i forbindelse med dekningen av krigen i Ukraina både her på Marienlyst, i landet for øvrig men også ute i felt, gjør meg veldig stolt. Jeg er veldig glad for at vi leverer på den delen av oppdraget og etter flere år med pandemi har vi lært hvor viktig det er at vi er først med å presentere hele bildet og at vi samtidig med dekningen og det journalistiske oppdraget også leverer på de andre områdene. Det viser hele bredden i oppdraget til NRK. 

- Skal du til Italia på Eurovision-festen?

- Jeg får ikke det med meg, men jeg fikk gleden av å treffe på Subwoolfer i går og det var veldig moro. Jeg håper de gjør det bra og at de vinner slik at vi kan arrangere Eurovision i Norge igjen neste år.

- Vet du hvem de er?

- Nei, men det er gøy å spekulere og jeg ser at det er diskusjon rundt dette. Det er blitt en humoristisk gimmick rundt det, men det er høy kvalitet på de artistene og på låten også. 

- Bare å dundre på
Da det ble kjent at Eriksen skulle gå av som sjef i NRK og slutte som en av de lengstsittende kringkastingssjefene i Norge, ble det også kjent at Eriksen skulle være tilgjengelig for NRK.

- Kommer Eriksen til å være tilgjengelig frem til han begynner i Norsk Tipping eller forsvinner han ut av huset i dag?

- Thor Gjermund har sagt han kommer til å være tilgjengelig både for meg og andre som trenger han. Han har vært en fantastisk sjef for NRK og en god leder for meg og alle andre på NRK og jeg er veldig glad til at han er tilgjengelig i frem til han begynner i ny jobb, sier den nye kringkastingssjefen.

- NRK og Norsk Tipping samarbeider en del allerede, hvordan blir det å samarbeide med Eriksen i hans nye jobb som Norsk Tipping-sjef?

- Det er litt samarbeid mellom NRK og Norsk Tipping, men det har ikke vært noe tett samarbeid mellom lederne av NRK og Norsk Tipping. Det blir heller ikke noe annerledes fremover, sier Vibeke Fürst Haugen.

Dagen i dag skal den nye kringkastingssjefen bruke til blant annet å takke av Eriksen i et felles arrangement i kantina eller messa i NRK.

- Ja, det blir litt kake nå etterpå. Det er kjempehyggelig. Vi skal ikke bruke all verdens av tid på det, men det blir en liten markering. Og etter det så er det bare dundre på videre, sier Fürst Haugen.

Les også: - Krevende oppgaver venter den nye NRK-sjefen og her er de viktigste