Årets julehandel er i full gang og handelsorganisasjonen Virke spår en historisk vekst i julehandelen tross strenge smitteverntiltak. Virke anslår at nordmenn vil bruke om lag 20 milliarder kroner mindre på reiser, opplevelser og andre tjenester i november og desember i år, sammenlignet med i fjor.

- Dette er penger som i år i stor grad vil bli brukt på varer, skriver Virke i sin prognose for julehandelen 2020. 

Kampanje har snakket med Egmont og Strand Forlag som tok med seg Pondus og Lunch fra nettopp Egmont i 2018. Begge forlag er optimistiske når det gjelder salg av årets julehefter.

Les også: Pondus-skaper bryter med Egmont - går til nytt forlag

- Vi har troen på at årets juleheftesalg skal gå bra. Signalene vi har fått fra handelen er positive og interessen vi opplever i mange kanaler tyder på at juleheftene fortsatt er svært populære, sier markedssjef for juleheftene i Egmont, Bente Skogsrud, til Kampanje.

- Det gjør jo at vi er optimistiske og at vi håper på et lite løft fra i fjor. Eller i det minste selger på samme nivå, at vi ikke ser en ytterligere nedgang slik det har vært noen år nå, fortsetter Skogsrud. 

Tror på korona-effekt
- Vil koronakrisen påvirke salget?

- Ja, jeg tror vi vil få en liten korona-effekt i positiv retning. Interessen vi opplever tilsier det, samt at mange starter med juleforberedelser og ønsker julestemning tidligere i år enn før. Vi trenger noe å glede oss med. Der vi tidligere ville ha fylt tiden med sosial omgang og aktiviteter, har vi nå bedre tid til å nyte godt lesestoff i egen stue. Julehefter betyr julestemning, tradisjon og er et deilig pusterom i julestria.

Saken fortsetter etter bildet.

Har troen:

Bente Skogsrud, markedssjef for juleheftene i Egmont, sier signalene de har fått fra handelen er positive. Foto: Egmont

- Juleheftet er en soleklar favoritt
Henriette Gill, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Strand Forlag, forteller at salget deres så langt i år, i kombinasjon med fjorårets salg, gjør dem optimistiske med tanke på årets julesalg. 

- Vi har inntrykk av at alle har behov for litt ekstra humor om dagen, for vi opplever både god trafikk og godt engasjement i våre kanaler, sier Gill til Kampanje.

- Hvilket av deres blader selger mest? Hva tror dere vil selge best til jul?

- Pondus selger alltid godt inn mot jul. Juleheftet er en soleklar favoritt, men her slår også Lunch til. I fjor hadde julehistorien til Børge Lund en økning på 20 prosent i butikk og løssalg, som er imponerende med tanke på den generelle utviklingen i markedet. Vi har stor tro på at årets «Juletorsken» kommer til å gå like bra. Vi forventer også en økning av juleheftet til Storefri, som kan anses som en nykommer, men med en absolutt økende interesse, forteller Gill. 

Les også: VG snapper Pondus og Lunch fra Dagbladet

- Flere titler sloss om oppmerksomheten
Hos Egmont forteller Skogsrud at Nr 91 Stomperud, Knoll og Tott og Donald Duck & Co er deres bestselgende tegneserier. 

- Og Juleroser er det litterære juleheftet som selger best. Juleheftet til Lindell og Ragde var nykommer i fjor og i år er Juleengler i stallen vår. Det er også et hefte som kommer til å selge godt viser prognoser, sier Skogsrud.

På spørsmål om hvordan salget av julehefter har gått de siste fem årene svarer Egmont-markedssjefen at det har gått litt ned. 

- I butikk eller via Bladcentralen har totalmarkedet for julehefter gått litt ned de siste årene, men langt i fra så mye som resten av bladene og magasinene opplever i butikk. Og bokhandel har blitt en viktig og viktigere salgskanal. Det er flere forlag nå som utgir julehefter enn tidligere, og det er betraktelig mange flere titler som sloss om oppmerksomheten, sier Skogsrud.

Les også: Koronasmell for kvinneblader – har mistet 370.000 lesere