At norske aviser gjør det godt i abonnementsmarkedet er en godt fortalt historie i koronaåret 2020. Men i dag kan like fullt Aftenposten fortelle om ny digital abonnementsrekord og at avisen har passert målet om 130.000 abonnenter i år.

- Ja, nå kan vi ferie litt, sier sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, til Kampanje.

Hun står midt oppe i innspurten av den amerikanske valgkampen som hun sier har vært viktig med tanke på salget av abonnement.

- Vi laget et livestudio som bare abonnentene får lese og det har dratt mye salg. Tidligere utenrikskorrespondent Kristoffer Rønneberg svarer 24/7, sier Eilertsen. 

Vil bruke mer på markedsføring
Samtidig har Aftenposten denne våren også kjørt en større markedsføringskampanje der Schibsted-avisen tok opp kampen mot skråsikkerheten. Kampanjen var utarbeidet i samarbeid med Los & Co.  

- Ja, når vi undersøker hvor mange som har sett filmen og måler tilbøyeligheten de har til å kjøpe Aftenposten, så har den har økt. Vi er veldig fornøyde med den filmen og har nok brukt for lite på markedsføring. Vi har ikke vært synlige nok, sier Eilertsen.

- Kommer dere til å dytte mer penger på reklame fremover?

- Vi kommer til å ta dette opp på neste ledermøte for å diskutere hvordan vi kan ta i bruk mer markedsføring fremover, sier hun. 

Les også:  Ny reklamekampanje fra Aftenposten: - Alle har godt av å være litt mindre skråsikre

Får flere abonnenter:

Sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, klarte denne uken målet om 130.000 digitale abonnenter.

Satt seg nytt mål
I tillegg til reklame, korona og valget i USA tror hun Aftenpostens satsing på «forklarende nyhetsjournalistikk» også har bidratt til sterk digital vekst hos en stadig bredere målgruppe. Eilertsen tok over som sjefredaktør tidligere i år og kom til avisen på en tid der abonnementsveksten begynte å flate ut.

- Jeg var med å sette målet på 130.000 i år da jeg tiltrådte i januar. Veksten hadde stanset litt opp og jeg begynte å forberede meg på å måtte forklare hvorfor det. Men nå ser vi at abonnementsmassen har økt med 12 prosent siden januar i år, sier hun. 

- Så nå er det 150.000 som er det nye målet?

- Ja, vi satser på å ha en like god vekst neste år og da blir 150.000 for det nye målet, sier hun.

Da Schibsted la frem sine kvartalstall i forrige uke kom det frem at mediekonsernet kunne skilte med et knallsterkt driftsresultat på 700 millioner kroner godt hjulpet av medievirksomheten som landet et overskudd på 266 millioner kroner. 

Les også: Knalltall for Schibsted - overskudd på nærmere 700 millioner kroner

Snudd forretningsmodellen
Aftenposten begynte med digital brukerbetaling i 2013, men de første par årene var det vanskelig å øke betalingsviljen hos andre enn den aller største fanskaren. 

- Vi var rett og slett usikre på om det lå en fremtid her, noe som virker ganske fjernt i dag, hvor nesten 80 prosent av inntektene våre kommer fra nettopp brukerbetaling, sier Trine Eilertsen. 

Tidligere i år satte også eierkonsernet Schibsted en rekord når de samlet for alle selskapets aviser nådde målet om én milliard i abonnementsinntekter i 2020.

Les også: Schibsted selger digitale aviser for over én milliard kroner