- Det er ganske feigt. Jeg må kunne si det. De er en del av en bransje som ønsker å bli tatt på alvor, men med en gang man behandler dem som en hvilke som helst annen bedrift, og man stiller kritiske spørsmål, så stenger de seg inne, sier Vilde Bratland Erikstad, programleder i NRKs dokumentarserie «Innafor».

«Innafor»-programlederen og regissør Azar Ebrahimi sier til Kampanje at ingen av Norges tre største influencer-byråer – United Influencers, Splay og Egmont People – ønsket å stille i episoden «Influencer», som vises på NRK i dag.

- Det vi forespurte, og det vi ønsket, var å kunne filme hverdagen deres, for å se hvordan bransjen jobber, forklarer Ebrahimi. 

Ifølge de to ønsket heller ikke United Influencers – som markedsfører seg som landets største influencerbyrå – å stille til uforpliktende research-samtaler uten kamera. Ifølge Ebrahimi deltok Splay i et par bakgrunnsintervjuer over telefon, før de takket nei til å delta i programmet.

Les også: Egmont-byråer nærmer seg 300 mill. i omsetning: - Vil kjøpe opp flere i dette markedet

- Superskeptisk til hele bransjen
Ebrahimi forteller at de først tok kontakt med United Influencers, som representerer flere av bransjens største navn som Sophie Elise, Kristine Ullebø og Ida Wulf, i desember i fjor. Først i februar 2020 fikk de et endelig avslag, etter flere forsøk. 

- Vi fikk et veldig avvisende svar tilbake. Der skrev daglig leder Julie Holst Berntsen (som nå har sluttet, red.anm) at hun hadde tatt det opp med sin internasjonale CEO, som ikke kunne ta seg tid til å prate med oss. Vi fikk døra rett i trynet, sier Bratland Erikstad. 

- United Influencers sier at de har går i bresjen for å profesjonalisere bransjen, men vil ikke vise oss hvordan. Dette er en ny og relativt fersk bransje, som kunne tjent på å være åpne - men når de lukker døren på den måten, ender det med at man blir superskeptisk til hele bransjen, fortsetter programlederen. 

Ebrahimi sier hun får intrykket av at store deler av bransjen kun vil ha oppmerksomhet på egne premisser. 

- Hele virksomheten dreier seg om at de og at profilene deres skal ha oppmerksomhet, men de vil ikke ha noe oppmerksomhet rundt det som skjer bak virksomheten, sier hun. 

- Fikk dere intrykket av at bransjen har noe å skjule? 

- Det synes jeg du skal spørre dem om, sier Bratland Erikstad.

Les også: - Uheldig for influencer-bransjen som helhet

Opplevde mer dialog fra Splay og People
Bratland Erikstad og Ebrahimi forteller at de opplevde dialogen med Splay og Egmont People som mer åpen - men også hos Norges to nest største byråer fikk de avslag. Ifølge de to ga Splay et endelig avslag etter omtrent en uke, mens kommunikasjonen med People «rant ut i sanden» etter omtrent en måned.

- Det virket som de trodde vi hadde andre intensjoner enn det vi ga utrykk for, og at vi var ute etter å ta dem, sier Bratland Erikstad. 

- De hadde piggene ute, og var veldig på vakt. Det kan jeg forstå, for det blir skrevet mye negativt om bransjen. Så når vi tar kontakt og sier at vi vil møte dem med et åpen vinkling, virker det nesten som at de tror det ikke kan være sant, sier Ebrahimi. 

I februar tok de kontakt med et litt mindre byrå, Kontent. 

- De var positive fra første telefon, selv om vi presenterte oss helt likt som hos de andre. Hos dem fikk vi til første møte allerede dagen etter, sier Ebrahimi. 

Slår tilbake:

Maren Aas Nakken (t.h), daglig leder i Splay One, slår tilbake mot NRK og sier til Kampanje at hun tilbød seg å stille til intervju. Her Aas Nakken sammen med tidligere Splay-kollega Christina Parker som nå har sluttet i byrået.

Splay: - NRK sutrer og skylder på andre
Maren Aas Nakken, daglig leder i Splay One, sier til Kampanje at en researcher fra Innafor-redaksjonen utførte et bakgrunnsintervju på kontoret deres. Aas Nakken sier at hun siden forhørte seg med de ansatte i byrået, men at ingen av dem ønsket å bli fulgt av et TV-team. Hun sier at hun derfor tilbød seg å stille til intervju selv.

- NRK bør forstå at et børsnotert selskap i et så konkurranseutsatt marked, trenger tillit og forståelse før man tar med seg et NRK-team inn i selskapets strategiske rom. Vi har vært tydelig på at vi gledelig vil gi dem nødvendig innsikt og annen form for bistand til programmet, sier Aas Nakken.

Hun sier at situasjonen ikke handler om at Splay har stengt dørene for kritiske spørsmål fra NRK, men om at Innafor-redaksjonen ikke fikk tilgang til det de hadde sett for seg.

- NRK burde bruke tid på å evaluere egen journalistikk og se på egen evne til skape tillit og forståelse og ivareta intervjuobjekter, istedenfor å sutre og skylde på andre. Personlig syns jeg det er veldig synd, siden NRK generelt leverer god journalistikk, avslutter Aas Nakken.

United Influencers: - Hørte om dette for noen dager siden
Anette Aas Johansen
, byråleder i Egmont People, avviser at byrået har «noe å skjule».

- Da Egmont valgte å gå stort inn på influencer-markedsføring som forretningsområde for noen år siden, så har en del av vårt fokusområde vært å jobbe opp tydeligere ramme- og regelverk i bransjen. Vi er aktivt med i Fagutvalget for influencermarkedsføring (FIM), og vi er veldig stolte av den jobben som er gjort til nå. God kvalitet og integritet i det vi gjør vil fortsatt være et viktig fokusområde fremover, sier hun.

Aas Johansen sier videre at NRK Innafor er et spennende og interessant program, som de stilte seg åpne til å være en del av.

- Våre profiler har egne tv-serier og er med i tv-produksjoner hvor man kan følge deres hverdag, og vi opplever at vi har en god og transparent organisasjon og arbeidshverdag, avslutter hun. 

United Influencers administrerende direktør, Jørgen Sørlie, har blitt forelagt kritikken. Han skriver til Kampanje at han ikke fikk høre om NRK-dokumentaren før for «et par dager siden», og skriver videre: 

- Vi jobber med annonseflatene til profiler vi har avtale med. Dette er salg på lik linje som andre mediekanaler har annonseavdelinger. Vi har ikke redaktøransvar eller kan styre innholdet på noen måte. Det er det profilene selv som gjør. Vi forholde oss til de lover og regler som gjelder for annonsering og merking. Vi har i så måte ingen ting å skjule.

Les også: Her er Mads Hansens «influencerbørs» - tre bloggere kjemper om verstingtittel