Før vi går løs på et nytt år, er det på plass med et tilbakeblikk på nyhetene og sakene som skapte mest oppmerksomhet i 2019. Vi har samlet de tre mest leste sakene fra hver måned, og samlet gir de et godt bilde på hva som skjedde i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen i år.

Januar
Året startet med nyheten om at produksjonsselskapet Flimmer Film, som står bak TV 2-serien «Fjorden Cowboys», var konkurs. Et debattinnlegg fra redaktør Steinar Ulrichsen i Sandefjords Blad satte fyr på praten i podkasten til VGTV-profilene Vegard Harm og Morten Hegseth. I tillegg fikk DNB svar på tiltale fra Sats etter at de oppfordret kundene sine til å droppe «støttemedlemsskap» og melde seg ut av treningssentrene.

1. Selskapet bak Fjorden Cowboys slått konkurs

2. Harm og Hegseth langer ut mot redaktør

3. Sats og DNB i reklamekamp 

Februar
I februar kunne Kampanje melde at TV 2 vurderte å sette bort produksjonen av «God morgen Norge» til et eksternt selskap. Det vekket sterke følelser hos de ansatte. Både den opprinnelige saken og oppfølgerne ble godt lest. TV 2 bestemte seg til slutt for å gi oppdraget til Mastiff. Mange ville også lese om vinneren av Gullfisken, som ble Rema 1000 og deres «Smarthus».

1. Redaksjonssjef God morgen Norge: - Det er selvfølgelig mange følelser

2. Rema 1000 vinner Gullfisken

3. TV 2 vurderer å sette bort God morgen Norge

Mars
Én av årets største snakkiser er utvilsomt navnebyttet fra NSB til Vy. Mange var kritiske, men Anita Krohn-Traaseth ville heller sende noen støttende ord til Vy-sjef Geir Isaksen og hans ansatte. I mars kom også regjeringens mediemelding med bud om at NRK-lisensen skulle skrotes og erstattes med finansiering over skatteseddelen. Samtidig rullet debatten om Trond Giskes Bar Vulkan-besøk videre. Den splittet også kollegaer, i dette tilfellet i TV 2.

1. Trine Skei Grande skroter NRK-lisensen

2. Traaseth: - Stå på Geir Isaksen og ansatte i Vy, dette blir bra

3. TV 2-veteran refser kollega etter Giske-kommentar 

April
Nyheten om at TV3-eier Nent Group hadde sikret seg selveste kronjuvelen blant vintersport-rettigheter sendte sjokkbølger gjennom mediebransjen, og den ble også mest lest på Kampanje i mars. Den øvrige topplista i mars preges av oppfinnsomme lanseringer og reklamekampanjer, som Skatteetatens «Mo Money Back on the Skætt», som ble lansert i forbindelse med skattemeldingen.

1. TV3-eier kjøper skirettigheter – nå rakner vintersporten for NRK

2. Lanserer ny Coca-Cola «for voksne»

3. Mo Money Back on the Skætt – slik skal Skatteetaten få unge til å sjekke skattemeldingen

Mai
To debattinnlegg topper listen for mai. Det ene av dem er skrevet av ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger og handler om bølgen av annonsørfinansierte TV-produksjoner som uteble. Den andre er signert dosent Trond Blindheim på Høyskolen Kristiania, som mente Märtha Louise er en fare for kongehusets omdømme når hun bruker prinsessetittelen for å markedsføre turneen med kjæresten Durek Verrett. Märtha Louise bestemte seg senere for å droppe prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger.

1. - Et bomskudd fra TV-bransjen

2. - Kong markedsføring og prinsesse PR

3. Startet byrå for å hjelpe startups - nå har de jobbet med 18 vekstselskaper og tjener penger

Juni
Flere foreldre satte lørdagstacoen i halsen da Julie Bergan inntok scenen på MGPjr med et par friske engelske gloser. Saken om hendelsen ble mest lest i juni. Også saken om Morten Hegseths nye jobb som programleder i «Love Island» engasjerte. Innovasjon Norge ble kanskje litt for oppfinnsomme i markedsføringen av Sommarøy, men én av øyas innbyggere, Kjell Ove Hveding, ville ikke gå med på at saken om tidsfri sone var «fake news».

1. TV-seere klager på banning i MGPjr

2. VG gir Morten Hegseth i reality-nekt før «Love Island»

3. – Hvorfor kaller dere vår levemåte for «fake news»?

Juli
Burger King fikk mye oppmerksomhet for sin reklamekampanje for kyllingburgere, der de på eksemplarisk vis fikk belyst forskjellen på å like kylling og å like kyllinger. Rune Bjerkes Instagram-konto fikk på et tidspunkt mye oppmerksomhet. I podkasten «Stormkast med Valebrokk og Stordalen» forklarte den avtroppende DNB-sjefen historien bak.

1. Burger King hylles for denne reklamen: - En real tankevekker

2. Rune Bjerke snakker ut om «uverdig» Instagram-konto

3. Høyre tar i bruk omstridt app

August
Blogger Sophie Elise befinner seg med jevne mellomrom i midt i medias søkelys. I august var hun også aktuell med en ny TV 2-serie som folk ville lese om. NRKs «Sommeråpent» opplevde sine laveste seertall noensinne, og Marie Nilsson i Mediavision spådde TV-boksens død, uten at de to tingene hadde en direkte sammenheng.

1. Bloggstjerne med ny TV 2-serie

2. NRK om ny bunnrekord for Sommeråpent: - Vi har is i magen

3. – Vi nærmer oss raskt slutten på tv-boksens æra 

September
DNB slo på stortromma da de lanserte kampanjen #huninvesterer. Kampanje har skrevet flere saker om kampanjen som har blitt godt lest, men det er den opprinnelige saken fra september som topper listen. Godt lest ble også saken om at Miljøpartiet de grønne gikk av med seieren hos Kampanjes valgkampjury. Partiet fosset også frem i kommunevalget. Samtidig strømmet seerne til NRK-serien «Exit».

1. Beyoncé ga DNB tillatelse til å endre ikonisk låt

2. Finanstopp om NRK-serien «Exit»: - Det er jo noen trekk man kjenner igjen 

3. MDG er årets valgkampvinner

Oktober
«Exit-feberen» fortsatte i oktober. Noen likte absolutt ikke det de fikk servert, og klagde dramaserien inn til Kringkastingsrådet, men flere hundre tusen nordmenn lot seg begeistre og var sultne på mer. Rett før jul ga NRK grønt lys til produsent Petter Testmann-Koch i Fremantle til å produsere en ny sesong.  

1. Klager «Exit» inn til Kringkastingsrådet: - Trodde nesten det var porno

2. TV 2 legger ned TV-kanal

2. «Exit»-produsent om fortsettelsen: - Vi har mat til en sesong til eller to

November
Hadde Njies boklansering og påfølgende intervju i «Lindmo» ble hyppig diskutert i høst, og da NRK ga journalisten og forfatteren jobben med å lede det tradisjonstunge programmet «Kvelden før kvelden» for fjerde gang, valgte ni personer å klage til Kringkastingsrådet for å ytre sin misnøye. I en annen sak, måtte NRK beklage overfor Anita Krohn Traaseth for å ha publisert et debattinnlegg som gikk hardt ut mot hennes barneoppdragelse. 

1. Flere klager på valget av Haddy Njie som programleder for «Kvelden før kvelden»

2. NRK fjerner debattinnlegg og beklager til Traaseth: - Jeg synes dette var grovt

3. 90-tallshelter dukker opp i ny BankID-reklame

Desember
«Kvelden før kvelden» samlet betydelig færre seere i år enn i fjor. NRK hadde heller ingen umiddelbar forklaring på nedgangen da Kampanje skrev om saken fredag forrige uke. Kanskje valgte noen å ringe inn julen med «Førstegangstjenesten» med Herman Flesvig? Som Kampanje tidligere har skrevet, sprenger serien alle rekorder på NRKs nett-TV-tjeneste.

1. «Kvelden før kvelden» mistet 220.000 seere

2. Herman Flesvig setter ny NRK-rekord

3. Hylles og slaktes - nå har over 400.000 sett «Jul i Blodfjell 2»