Kenneth Andresen i P4 (NENT) ber om godt vær i videointervjuet med Kampanje. Under årets Radiodager appellerer Andresen om at det er nødvendig å rydde opp i misoppfatningene. Han nevner at 2,8 millioner nordmenn daglig lytter til radio – og at mediet fremdeles står fjellstøtt. Realitetene er dessverre helt annerledes.
Fremmedgjøringen av norsk radio (ved valg av en ny teknologi) har i en årrekke resultert i et stadig fall av lyttere. At 61 prosent av befolkningen (denne uken) lytter til norsk radio daglig er blant de laveste nivåer i Europa. I 2016 lå årsgjennomsnittet på 67 prosent daglig lytting.
Hovedgrunnen til nåtidens lave lytting er den skrale lyttertiden. Vi nordmenn gidder nemlig ikke å lytte til radio i mer enn 87 minutter daglig, ifølge Nielsen PPM-tall i uke 37 i år. I andrekvartal var snittlyttetiden 92 minutter.
Til sammenligning lytter EU-borgeren i snitt én time mer enn oss på radio. I Sverige når den daglige lyttingen 69 prosent av befolkningen i uke 37 og lyttetiden er på hele 111 minutter. Svenskene konsumerer altså vesentlig mer radio enn broderfolket i Norge. FM regjerer overalt i Europa. Ansiktsuttrykket til Kenneth Andresen vitner om en kaptein som på lånt tid styrer en skute som er i ferd med å synke. Man trenger ikke å være psykolog for å se dette.
Ifølge Nielsen når P4-gruppen med sine DAB-kanaler 1,1 millioner av de daglige DAB-lytterne i andre kvartal. Kenneth Andresen nevner ikke at 67 prosent av hans lytterskare er folk over 40 år og at åtte av ti DAB-radiolyttere bor utenfor de såkalt urbane strøk. DAB er primært seniorenes medium og 80 prosent av lytterne er altså bosatt utenfor byer og tettbygde strøk, ikke akkurat annonsørenes ønskedrøm.
Les også.
Men istedenfor å være motløs - la oss fokusere positivt! La oss snu perspektivet! For det finnes håp. Og håpet heter lokalradio. Ettersom de nasjonale kringkastere – de tre dabianerne NRK, Nent og Bauer Media – har fjernet seg fra analog FM-utsendelse og nå er bundet til masten med dyr DAB-distribusjon (kombinert med internettstrømming) – vil kanskje noen hevde at det er i denne retningen verden beveger seg. Vel, DAB har ingenting med internett å gjøre. Akkurat like lite som CD-platen har det. Dabifiseringen av norsk radio må ikke forveksles med digitaliseringen av radiomediet.
Den økonomiske utviklingen på nasjonal kommersiell riks-DAB er en tragedie. Intet mindre. Lave lyttertall og enorme tap i annonseinntekter for Nent og Bauer er en realitet. En selvpålagt dødelig spiral for de kommersielle Dabianerne. Både Bauer Media og Nent tryglet og ba myndighetene ta grep under Kulturkomiteens høringer før komiteens innstilling til Medietilsynet den 6. mai i år. Konkurransen fra FM må bli borte. Lokalradio må dabifiseres! Dette virker umiddelbart truende for de lokale FM-radioene, men kikker vi nøyere etter kan vi se konturene av et superparadoks. Bauer og Nent roper på nedstenging av FM – som igjen resulterer i statlig subsidiering av lokal DAB. Resultatet blir diametralt motsatt av utgangspunktets målsetting.
Norske myndigheter ved Medietilsynet har gjennom de tre siste år sprøytet inn 60 millioner norske kroner til norske lokale radiokanaler som kringkaster på FM. Flere lokale FM-stasjoner er kommet langt i DAB-utbyggingen, noen holder på, og andre somler. De bevilges økonomiske midler fra staten til å bygge ut lokale DAB-nett og dermed blir lokalradio helt uavhengige av Norkring.
Den statlige DAB-stimulansen er et virkemiddel. Statens mål om nedstenging av FM kan prøves iverksatt ifra 2025. Imens; satser verden på FM og internett! De to kommersielle radioselskapene må årlig betale 32 millioner kroner til Norkring, mens lokalradio og NRK vil dabifiseres med subsidier. Veksten vil jo uansett komme på internett og den distribusjonen er tilnærmet gratis.
Nent og Bauer argumenterer for viktigheten av å få stengt all lokalradiovirksomhet på FM. I fire byer er kommersiell FM forbudt ved lov! De to utenlandske selskapene vil ikke motta én krone fra den norske stat. Og akkurat her - møter vi superparadokset.
Lokale radiolytterne foretrekker fremdeles FM. God lyd og en sterk teknologi gjør at lytterne favoriserer FM overalt hvor det finnes FM-signaler. Resultatet av myndighetenes politikk er at lokalradio har vokst mye siden 2017. Lokalradio på FM vil dermed leve frem til 2024 og sannsynligvis mye lenger. Det finnes ingen planer om å stenge FM i våre naboland. FM nedlegges heller ikke på kontinentet.
Oppskriften til suksess er dobbeltdistribusjon. Denne strategien forlot Riksdabianerne i 2017. Samtidig vet vi at internettlyttingen øker. Internett er synonymt med digital distribusjon. Dabifisering kan kun innføres ved tvang. Dette er grunnen til at Ole Jørgen Torvmark i dag jobber for Norsk Radio AS. Dabianerne ønsker å få kontroll - via Radioplayer - på så mange som mulig av Norges lokale FM-stasjoner. Idag har Radioplayer hele 139 følgere på Facebook. Det er en vits!
DAB-saken har utviklet seg til å bli et mareritt for de nasjonale dabianerne. Og verre skal det bli! Norkring - er nemlig helt avhengige av leieinntekter fra de nasjonale DAB-aktørene. Så mens lokalradio nyter godt av dobbeltdistribusjon i nye fem år – er det ingen som med sikkerhet kan si at verken P4-gruppen eller Bauer Media Norge vil overleve i kommende periode.
Lokalradio vil dermed få en mer dominerende rolle i overtakelsen av norske radiolyttere. 60 millioner er til nå tildelt fra staten – og nye 60 millioner er på vei. Det spørs om norske myndigheter vil lykkes - for det er svindyrt å ta livet av en verdensteknologi som FM. DAB-problemene er uunngåelige i tidene som nå kommer. Det er FM som er ekte radio. Det vil ikke koste staten én eneste krone å frigjøre FM for norsk lokalradio. Radiostasjonene eier sine egne FM-sendere, og radiopublikumet i Norges fire største byer - fortjener sine lokale FM-kanaler tilbake.
Den særnorske reguleringen av FM-båndet er en hån mot demokratiet. Gi norsk lokalradio på FM gunstige og romslige rammebetingelser. FM-båndet står der ubrukt og er en ressurs. NRK skal ikke styre utviklingen for norsk radio. NRK valgte selv å forlate en verdensledende teknologi. La det være opp til publikum å lytte til den plattformen de selv ønsker. La DAB være DAB. I Europa - vil FM overleve DAB med tiår.
Norske myndigheters planlagte forbud mot FM - må derfor ta slutt!
Kommentér