Den svenske mediegiganten Bonnier kaster kortene i Norge. Mediekonsernet, som utgir en rekke blader i Norge, forteller at det er et meget utfordrende mediemarked gjør de ser seg nødt til å avvikle den norske virksomheten. 

Selskapets magasiner, Costume, Tara og flere andre, vil fremover bli utgitt og produsert i samarbeid mellom danske Bonnier og noen av Bonnier Medias nøkkelmedarbeidere gjennom en forretningsavtale. I alt 58 ansatte rammes av beslutningen, inklusive toppsjefen Trond Juliussen. Avviklingen er planlagt å være gjennomført rundt årsskiftet. 

- Dette er en veldig trist dag for alle i Bonnier Media. Vi har jobbet hardt og levert gode magasiner med høy kvalitet og tilhørende nettsteder gjennom krevende tider. Vi har den siste perioden jobbet intensivt for å finne alternative løsninger som kunne unngått dette utfallet. Dessverre var ikke det nok, sier Juliussen i en pressemelding.

Les også: Nesten 60 rammes av Bonnier-nedleggelse: - De ansatte har fått et sjokk

Se videointervju med Bonnier-sjefen i Norge her: 

- Må tenke annerledes
- Vi er nødt til å tenke annerledes på hvordan magasinene og nettstedene skal utgis, og jeg tror modellen vi har landet på vil sikre fortsatt gode produkter for lesere og annonsører. Samtidig er det ekstremt viktig for meg nå og støtte alle de ansatte som er rammet av denne beslutningen slik at det blir en ryddig prosess, sier Juliussen.

Bonnier opplyser at magasinene Costume, Tara og Bo Bedre skal leve videre, men med en annen og langt billigere produksjonsmodell. Bonnier-konsernet inngår ifølge pressemeldingen avtaler med flere medarbeidere som til nå har hatt hovedansvaret for de ulike områdene.

Disse vil som redaktører ifølge konsernet sikre lokalt norsk innhold i tillegg til felles innhold produsert for de ulike landene titlene utgis i. Dermed sikres videre drift av merkevarene, annonsesalget og samarbeidet med influencerne. Modellen er allerede brukt av Bonnier i Norge for blant annet magasinene BoligPluss, I Form, Illustrert Vitenskap og Historie. Disse utgis av Bonnier Publications International, som Bonnier Media AS inngår i.

- Tvunget oss til å tenke i nye baner
Bonnier har over flere år slitt med lønnsomheten i det norske markedet, primært på grunn av sviktende inntekter på magasinene. Det har ikke i tilstrekkelig grad lyktes selskapet å erstatte disse inntektene med digitale bruker- og annonseinntekter.

I 2018 vil Bonnier Media ha underskudd på driften, og prognosen for årene fremover tyder på enda større utfordringer. Etter å ha vurdert flere alternativer, har Bonnier derfor konkludert med at eneste løsning på lang sikt er en fundamental omlegging av annonsesalg- og produksjonsprosessen av de norske magasinene og tilhørende nettsteder.

- Innsatsen til de ansatte i Bonnier Media AS har vært formidabel, og jeg vil rette en stor takk til hver og én som har jobbet for oss. Dessverre har markedsutviklingen tvunget oss til å tenke i nye baner for at magasinene skal overleve, samt få bedre lønnsomhet på den digitale driften. Vi skal fortsette å lage våre merkevarer med samme høye kvalitet, sier Niels Jespersen, styreleder i Bonnier Media, i meldingen.

Saken fortsetter etter bildet.

Ber Bonnier snu:

– Vi mener det er økonomisk grunnlag for videre drift av Bonnier i Norge og oppfordrer eierne til på nytt å vurdere hvordan bladutgivelsene i Norge skal organiseres. Det å erstatte fast ansatte med frilansere er ikke greit, sier Bodil Gilje i Bonnier Media i en uttalelse på vegne av de ansatte. Foto: Dag Robert Jerijervi.

Ansatte ber Bonnier revurdere nedleggelsen
De ansatte beklager nedleggelsen. Nå oppfordrer de Bonnier til å tenke seg om en gang til før virksomheten avvikles.

- Dette er en trist og dramatisk dag for alle oss som er ansatt i Bonnier, heter det i en uttalelse fra de ansatte. Vi mener det er økonomisk grunnlag for videre drift av Bonnier i Norge og oppfordrer eierne til på nytt å vurdere hvordan bladutgivelsene i Norge skal organiseres. Det å erstatte fast ansatte med frilansere er ikke greit, heter det i en uttalelse fra de ansatte. 

– Vi som tillitsvalgte føler oss ikke tilstrekkelig involvert før nedleggelse er vedtatt i styret, skriver Bodil Gilje, grafisk designer i Bonnier Media, i en melding. 

Hun skriver videre: 

- Dersom denne avgjørelsen blir stående forutsetter vi at ledelsen vil opptre ryddig og etterleve gjeldende lover og regler. Vi som tillitsvalgte vil nå gå i forhandlinger om sluttavtaler og hvordan selskapet kan bidra med tiltak som kan hjelpe folk over i annet arbeid. 

Rammet av papirfall
Bonnier Media  er en del av Bonnier Publications International, som inngår i Nordens største mediekonsern. Bonnier Media hadde i 2017 en omsetning på nesten 90 millioner kroner. Selskapet hadde et overskudd på rundt fire millioner kroner. De siste fire årene har omsetningen i Bonnier Media Norge falt med 50 millioner kroner.  

I tillegg ligger det mye Bonnier-omsetning i det nordiske selskapet Bonnier Publications International, som driftes fra Norge. Omsetningen i dette selskapet var på 273 millioner kroner. Her falt omsetningen med 29 millioner kroner.I årsrapporten skrev selskapet at de «forventet en fortsatt negativ utvikling i omsetningen i 2018».

Det norske datterselskapet, som i dag teller ca. 60 ansatte, har de siste 15 årene utgitt en rekke nisjemagasiner i Norge. Selskapet har i tillegg åtte nettsteder, og samarbeider med noen av Norges største influencere. To danske og ett svensk ukebladforlag har delt det norske bladmarkedet mellom seg. Danske Egmont Publishing er klart størst, danske Aller Media er nummer to, mens Bonnier, som trekker seg helt ut, har hatt en markedsandel på under ti prosent.

Det har vært ventet at kraftig inntektsfall som følge av annonsesvikten i trykte medier vil presse de store eierne til konsolidering og nedleggelser i det nordiske magasinmarkedet. På hver sin kant har de tre mediekonsernene forsøkt å bygge nye inntektsstrømmer og forretningsmodeller. Egmont, Aller og Bonnier har nedbemannet kraftig de siste årene. Nylig ble det kjent at markedslederen Egmont Publishing skal kutte nærmere 30 årsverk.

Les også: Egmont kutter 29 ansatte - skal spare 23 millioner

Les også: Spår magasindød og allianser

NJ: – Vi vil ivareta hvert enkelt medlem
Norsk Journalistlag (NJ) kommenterer nedleggelsen slik:

- NJ har mottatt den triste nyheten om at Bonnier legger ned sin virksomhet i Norge. Det er svært sjelden at medievirksomheter legges ned, og det understreker alvoret i situasjonen. NJ er tilstede på allmøte hos Bonnier i dag, og jobber tett opp mot redaksjonsklubben, opplyser fagforeningen i en pressemelding.

- Vi vil ivareta hvert enkelt medlem på best mulig måte i denne vanskelige situasjonen, og vil bistå i den videre prosessen, slik at våre medlemmers rettigheter ivaretas, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen i en pressemelding.