Det svenske mediekonsernet Bonnier skal ruste opp kraftig på tv og digitale plattformer. Ifølge den svenske medieavisen Resumé vurderer konsernsjef Tomas Franzen å selge Bonnier Tidsskrifter i Sverige, som omfatter blader som Amelia, Tara og Damernas Värd. Bonnier Publications har allerede solgt blader i Finland og Russland.

- Står like dårlig rustet
Den svenske medieanalytikeren Olle Lindbom sier til Kampanje at det nordiske magasinmarkedet trenger en konsolidering.

- Selv om en viss konsolidering allerede har funnet sted og nok kommer til å fortsette. Det er jo tre veldig spesielle eiere som dominerer på det nordiske magasinmarkedet: Aller, Egmont og Bonnier, sier Lindbom til Kampanje.

Av de tre nevnte magasinforlagene, mener Lindbom at alle tre står nokså dårlig rustet for fremtiden.

- Alle mediehus står like dårlig rustet, med stor eksponering mot print og en karakteristisk liten evne til å skape digitale inntekter. Kanskje har finske Sanoma kommet lengst, som har solgt store deler av sine magasiner for kun å satse på de store, kjente merkevarene. Det er helt klart defensivt, men i alle fall realistisk, sier han.

-  Store endringer i magasinmarkedet
Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i Gimcom er ikke i tvil om at det nordiske magasinmarkedet trenger en konsolidering.

- Ja, magasinmarkedet står nok foran store endringer. Vi ser at inntektsstrømmene svikter stort når det gjelder papirmagasinene. Opplagene og opplagsinntektene blir stadig mindre, det samme gjør lesertallene som er et grunnlag for annonseinntekter. Man må stadig jobbe smartere – og mer kostnadseffektivt. Det betyr også at man jakter på stordriftsfordeler, også mellom de nordiske markedene. Det vil ikke overraske meg om vi etter hvert ser endringer på eierskap – samt mer samspill mellom de største aktørene, der hvor det er hensiktsmessig, tror Gimnes.

Les stor sak om endringene i det nordiske magasinmarkedet på Kampanje Premium:

- Ikke plass til alle bladene (krever innlogging)