Frp-nestleder Sylvi Listhaug lanserte sin selvbiografi «Der andre tier» foran et større pressekorps i Kagge Forlags lokaler i Oslo i dag. Det skjer sju måneder etter at Frp-profilen gikk av som statsråd etter massiv kritikk for at hun på Facebook anklaget Ap for å være mer opptatt av terroristers rettigheter enn nasjonal sikkerhet. 

Frp-nestlederen ble kraftig irritert og slet med å finne ordene da en NTB-journalist ba Listhaug presisere hvilke holdninger og meninger hun tar avstand fra når hun fordømmer terroristen og massedrapsmannen Anders Behring Breivik. 

- Jeg tar avstand fra alt. Det er en person som laget et manifest fullt av konspirasjonsteorier som fikk følger for veldig mange mennesker i Norge, svarer Listhaug, som blir hissig.

- For meg blir det ubegripelig å bli trukket inn i dette. Jeg er sjokkert over å få spørsmålet, for å være ærlig. Det viser hvordan folk føler dette, det er ikke bare jeg som stemples og blir slått i hartkort med denne personen (terroristen). Det er folk som deler hans meninger og jeg mener alle må stå samlet mot det, sier Listhaug.

- Har pågått for lenge
Når Kampanje spør om hvorfor hun reagerte så sterkt, svarer hun slik:

- Man prøver å sette oss i bås med Breivik fordi vi ønsker en streng innvandrings- og integreringspolitikk. Jeg mener at dette har pågått for lenge, mange i samfunnet føler at de blir mistenkeliggjort, sier Listhaug til Kampanje.

Se videointervju med Sylvi Listhaug (artikkelen fortsetter etter videoen):

- Jeg tåler kritikk
I går skrev Kampanje at Listhaug i boken tar et oppgjør med flere kjente medienavn og medier. Men i dag beskriver hun sitt forhold til norske journalister som nærmest harmonisk. Med noen unntak.

- Stort sett har jeg et veldig godt forhold til norske journalister. Jeg opplever i de aller fleste tilfeller å bli godt behandlet, at det som skrives er det jeg har sagt. Og så opplever jeg at det forsøkes å tegne et bilde av meg som litt ondskapsfull. Det kjenner jeg men ikke igjen i. Jeg blir forsøkt karikert som som mørkekvinne som er ultrakonservativ. Det er noe av det latterligste jeg vet om. 

- Er kritikk det samme som å karikere deg som ondskapsfull?

- Jeg tåler kritikk, det tror jeg alle har fått med seg at jeg gjør. Men jeg synes det tegnes et ensformig bilde. 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Lanserte bok:

I Kagge Forlags lokaler presenterte Sylvi Listhaug sin nye selvbiografi. Boken har et førsteopplag på 11.000 eksemplarer. Foto: Eivor Eriksen.

- Må tåle polarisering
Listhaug avviser at det er økende polarisering i norsk samfunnsdebatt.

- NRK hadde en sak om at det mindre polarisering enn tidligere. Det er så mange myter som blir forsøkt framstilt, som jeg er veldig uenig i.

- Tror du din bok bidrar til mer eller mindre polarisering?

- Jeg tror den kan bidra til at folk blir bedre kjent med meg. Polarisering er at vi har forskjellige meninger og det må vi tåle. Hvis vi alle skal være like og vi ikke skal polarisere, så blir det heller ingen politisk debatt. 

Mener mange blir uglesett
- Har du tillit til norske medier?

- Ja, stort sett mener jeg norske medier gjør en god jobb. Men jeg mener norske medier ikke gjenspeiler meningene der ute. Jeg synes det mange blir uglesett og stemplet som mindreverdige mennesker og meninger. Det er mange i Norge som føler at mediene ikke representerer det de står for. Det blir for ensformig.

 - Hender det at du selv stempler meningsmotstandere?

- Ja, det gjør jeg helt sikkert. Slik er det å være i politikken. Av og til er det tøffe debatter.

- Samme tillit til alle medier
På pressekonferansen i dag var også såkalte alternative medier til stede, Helge Lurås fra Resett og Hans Rustad fra Document.no. Når Kampanje spør om Listhaug har tillit til medier som Resett og Document.no, svarer hun slik:

- Jeg mener de kommer med gode saker. Det var for eksempel Document.no som avslørte at 22. juli-senteret brukte min Facebook-melding som en del av undervisningen om terrorangrepene. Det avslørte hvilke holdninger en offentlig finansiert institusjon har. Disse mediene har gode artikler som blir diskutert. Jeg leser ulike medier og gjør meg opp egne meninger.

- Har du mest tillit til tradisjonelle medier som NRK, TV 2 og VG, eller har du mest tillit til alternative medier som Resett og Document.no?

- Jeg har stort sett den samme tilliten til alle medier. Jeg ser at det er en del diskusjon knyttet til mediene som ikke er en del av Vær varsom-plakaten, men jeg synes det er bra at det kommer ut ulike meninger fordi tradisjonelle medier er ensrettet. Det gir oss et rikere utvalg av kanaler.

Hun mener amerikanske medier, som president Donald Trump med jevne mellom skjeller ut, har større bredde av meninger og politisk mangfold enn norske medier.

- Amerikanske medier har større mangfold enn mediene her hjemme. Der kan jeg se på CNN, på Fox News, det er større variasjon. Det synes jeg er bra.    

Les mer: Listhaug beskylder VG-redaktør for å være «etterplaprer for Aps spindoktorer»

Les mer:  VG-redaktør slår tilbake: - Listhaug lever i en svart-hvitt verden