Artikkelen blir oppdatert.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug kommer ut med boken «Der andre tier» tirsdag. Boken, som er en autorisert biografi som er skrevet i samarbeid med Lars Akerhaug, blir ifølge Kagge Forlag presentert på en pressekonferanse i forlagets lokaler onsdag.

I biografien tar Listhaug et oppgjør med flere kjente navn i mediebransjen. Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, får ingen god attest av den tidligere statsråden. 

- Det mange kanskje ikke merker seg, er at hun veldig ofte fungerer som en etterplaprer for det budskapet Arbeiderpartiets spindoktorer til enhver tid ønsker å få ut i norsk offentlighet. «Når Sylvi Listhaug skriver på sin Facebook-side at Ap setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet, er det nettopp denne konspirasjonsteorien hun bygger opp under. Bildet av islamistiske terrorister som hun la ved Facebook-posten, støtter opp om inntrykket», skrev hun i VG. Det er lett å se likheten mellom det Skartveit skrev, og budskapet til Arbeiderpartiet.

Les også: Slik svarer Skartveit: - Listhaug lever i en svart hvitt verden

- Norges mest oppbrukte kommentator
Også kommentator Arne Strand, tidligere politisk redaktør og sjefredaktør i Dagsavisen, får passet påskrevet:

- Arne Strand i Dagsavisen var tidlig ute og utbasunerte at jeg kom til å være den første statsråden som måtte gå. Da jeg leste det, følte jeg en lettelse. Det er ingen politiske kommentatorer i Norge som bommer så ofte i sine analyser som Arne Strand. Han må være Norges mest oppbrukte kommentator, skriver Listhaug.

Hun bruker Dagens Næringsliv som sannhetsvitne.

- Dagens Næringsliv skrev også en liten morsom kommentar som gikk på at når Arne Strand mente jeg måtte gå av, så satt jeg trygt. Jeg synes det er utrolig at mannen brukes som «ekspertkommentator» i andre medier. Han er en propaganda­maskin for venstresiden generelt og Ap spesielt, som sprer ut sin ønsketenkning med håp om å få rett.

Strand: - Hun får mene hva hun vil
Arne Strand blir ikke provosert.

- Sylvi Listhaug må få mene akkurat hva hun vil om meg, men hun har helt klart ikke fulgt med på det jeg har drevet med i snart 50 år. Hun har åpenbart ikke lest noe særlig av det jeg har kommentert, sier han til Kampanje.

- Det som er typisk for denne boken er at hun ikke argumenterer, men i stedet karakteriserer og skjeller ut mediene generelt, og politiske motstandere spesielt.  

- Nådeløse når man ikke danser etter deres pipe
Listhaug sammeligner med journalister og redaktører med prestene i bygdesamfunn i gamle dager. 

- Innenfor politikken er det noen få stemmer som har fått uforholdsmessig stor makt. I gamle dager i bygdene var det jo litt på samme måten. Om man satte seg opp mot presten, kunne det gå riktig ille, og du risikerte å bli frosset ut av fellesskapet. Nå har journalistene og avisredaktørene blitt de nye prestene. Så lenge du formulerer deg på en måte de liker, er du innenfor, godtatt og akseptert. Samtidig er de nådeløse når man ikke danser etter deres pipe.

Ikke alle er like ille, ifølge Listhaug. 

- Noen unntak finnes heldigvis. Én er redaktør Gunnar ­Stav­rum i Nettavisen, som ofte skriver svært gode kommentarer og som tør være uenig med andre mediefolk.

- Kjedelig og gammelmodig blekke
Hun minnes en episode kort tid etter at hun ble statsråd for første gang: 

- Første spørsmål ble avfyrt av Geir Solaas Moen fra TV 2. Jeg husker det ennå: «Er du klar til å stikke høygaffelen i norske bønder?» Jeg tenkte at hjelpe meg for et nivå dette starter på. Derfra gikk det i samme dur, og jeg ble grillet av en rekke journalister.

Ifølge Listhaug var byråkratene imponerte over hvordan hun turnerte pressen. 

- De ansatte i departementet som fikk med seg seansen, var forundret over hvor godt jeg håndterte ulveflokken fra pressen. 

Etter tiden som landbruksminister har Listhaug aldri savnet avisen Nationen. 

- Noe av det beste med å gå av som landbruksminister var at jeg slapp å lese Nationen daglig. En mer forutsigbar, kjedelig og gammelmodig blekke skal man lete lenge etter. Stakkars Bård Hoksrud, som i skrivende stund må gjøre det.

Hareide: - Et stygt angrep
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad får hard medfart i Frp-nestleder Sylvi Listhaugs bok. Tross kritikken mot ham, Hareide og KrF, mener Ropstad at Listhaugs bok ikke vil påvirke fylkesårsmøtene som de neste dagene stemmer fram delegater til veivalg-landsmøtet 2. november.

- Et stygt angrep, sier Knut Arild Hareide om Sylvi Listhaugs utfall mot KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad i boken.

Partileder Hareide tar begge sine nestledere i forsvar mot Listhaug, som hevder at verken Ropstad eller Olaug Bollestad står opp for den norske, kristne kulturarven.

Til NTB sier Hareide at konstituert Frp-nestleder Listhaug konstruerer konflikter, kommer med stygge angrep og splittende retorikk.

- Dypt bekymret for Listhaugs bok
Ketil Raknes, som var statssekretær under Jens Stoltenbergs rødgrønne regime, rådgiver og spindoktor for SV, er doktorgradsstipendiat ved Høyskolen i Kristiania. Han mener det er flere som bør ha beredskapsplan klar for å håndtere bøkene fra Hareide, VG-journalistene, Sylvi Listhaug og Per Sandberg denne høsten.

- Ja, det er det. Den farligste er boken til Listhaug, og grunnen til det er åpenbar; Hun visste ingenting om det veivalget Hareide kom til å varsle da hun skrev den, og boken var sannsynligvis levert til trykk før debatten oppsto. Listhaug er Hareides beste grunn til å la være å gå inn i en allianse i dagens regjering, og et hvert minste tegn fra henne på usaklig retorikk og smålige angrep vil Hareide kunne bruke til å si at han har valgt rett. Jeg regner med at regjeringen er dypt bekymret for Listhaugs bok, og vil gjøre alt de kan for å dempe inntrykket av at boken endrer noe som helst, sa Raknes til Kampanje nylig.

 Les også: Tidligere spindoktor: - Listhaug-bok er farligst (Abonnement)