Onsdag denne uken gikk Senterpartiet ut og foreslo å kontre fallende lyttertall for radio med å skru på FM-nettet igjen. Ifølge tall fra Kantar TNS lyttet 56, 3 prosent av befolkningen til radio daglig i juni og den første uka i juli i år. Det er mer enn ti prosentpoeng lavere enn i samme periode for to år siden – noe som i praksis betyr 400.000 færre lyttere.

- De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen, sa Åslaug Sem-Jacobsen, som er mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, i en pressemelding.

Utspillet kom etter at reklameveteran Arne-Inge Christophersen sablet ned slukkingen av FM etter svake lyttertall i juli. Radiobransjen svarte derimot på forslaget med at den negative utviklingen kom før slukkingen av FM-nettet, og skyldtes økt konkurranse fra medier som Spotify, Netflix og Youtube.

- Det er for tidlig å sette to streker under svaret for hvordan radiolytting vil utvikle seg bare åtte måneder etter siste FM-slukking. Det er heller ikke fornuftig å trekke ut ett tall fra sommerferieperioden - når svært mange nordmenn reiser utenlands og bort fra radiomålingene, sa fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs, til Kampanje.

Les mer: - Trolig laveste lyttertall for radio i Norge etter krigen

Les også: Sp: - Skru på FM-nettet igjen

Torsdag kom det også frem at fallende lyttertall har fortsatt i den andre uken i juli, hvor 48,5 prosent av befolkningen lyttet til radioen daglig, noe som skal være Norges dårligste lyttertall siden krigen, ifølge Arne-Inge Christophersen 

- Dette er ikke en «quick fix»
Det er det Telenor-eide selskapet, Norkring, som eide og driftet FM-nettet frem til det ble slukket i løpet av 2017. På vegne av NRK, Digitalradio Norge og Bauer Media har Norkring hatt ansvaret for utbyggingen av DAB-nettverket, og selskapet eier og drifter DAB i Norge. 

Selv om Senterpartiet gjerne skulle sett at FM-nettet gjenoppstår, forteller kommunikasjonsdirektør i Norkring, Ingrid Dietrichson, at det ikke er gjennomførbart per dags dato. 

- Dersom man skulle omgjort beslutningen må man bygge opp FM-nettet på nytt. Essensen er at det ikke finnes en av-og-på-knapp. Det må gjøres reinnstallasjoner og omfattende arbeid, da utstyr er fjernet og demontert, i et land som har krevende topografi og klima. Dette er ikke en «quick fix», FM-nettet er skrudd av og tatt fra hverandre, forteller Dietrichson. 

Sendt til Afrika
Etter at FM-nettet ble skrudd av, ble de beste FM-senderne pakket ned av Norkring og sendt til Afrika. 

- Deler av utstyret er sendt til Malawi da vi ønsket å gjenbruke det på en god måte, fortsetter hun, og henviser til samarbeidet med Plan Norge, hvor Norkring har sendt sine beste og nyeste FM-sendere for å utvide FM-nettet i Malawi. 

Dietrichson vet ikke hvor mye det ville kostet å skulle etablere et nytt FM-nett i Norge, men hun understreker at det er et omfattende arbeid, og at det ligger mye teknisk arbeid bak forslaget Senterpartiet fremmer. Til sammenligning kostet det én milliard kroner å bygge ut DAB-nettet i tråd med regjeringens krav om dekning. 

Sp uenig med Norkring
Senterpartiet og Sem-Jacbosen er på sin side uenig i at det ikke skal gå an å stable FM-nettet på beina igjen. Ifølge Sem-Jacobsen skal det holde å investere rundt 150 millioner kroner for å reetablere nasjonale FM-nett. 

- Det er flere hovedsendere igjen, som man kan skru på, og omformere som også kan sende FM. Og ja, det er investeringer man må gjøre for å få det på landsdekkende basis. Jeg har vært i kontakt med folk som har arbeidet med å skru opp og ned FM-nettet, og de anslår at hvis man investerer maksimalt 150 millioner kroner så vil man ha FM-nettet oppe å gå igjen. Det er synd og merkelig at man hadde det så travelt med å ta store deler av nettet ned. 

Ingrid Dietrichson stusser over tallet Sem-Jacobsen presenterer, da Norkring selv ikke vet hva en gjenåpning av FM-nettet vil koste, uten en utredning. 

- Jeg vet ikke hvor Sem-Jacobsen har fått sin informasjon fra, men jeg kan forsikre deg om at per i dag kan ikke FM-nettet skrus på igjen og fungere uten både omfattende arbeid og investeringer, kommenterer hun. 

- Vi skrudde av for tidlig
Senterpartiet var i sin tid, både som regjeringsparti og som opposisjonsparti, med på å stemme frem og vedta slukkingen av FM-nettet til fordel for DAB. Nå har de derimot snudd på hælen, og mediepolitisk talsmann i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, lover at de vil jobbe videre med radiodebatten.

- Dere har jo vært med og stemt for slukking av FM og innføring av DAB. Hva er grunnen til at dere snur med en gang man ser et fall i lyttertallene – burde man ikke forutsett et fall?

- Det virker ikke som man kunne forutsett det vi ser nå. Det står ikke til troende at de som ville at vi skulle gjøre dette forutså at de kommersielle aktørene skulle miste betydelige annonseinntekter, og at vi skulle befinne oss på lyttertall under 50 prosent av befolkningen. Da ville jo ikke politikerne gjennomført dette. Jeg tror de fleste skjønner at dette ikke var en god plan før alt var på stell med DAB. Vi skrudde av FM-nettet for tidlig, og det er mange som ikke er fornøyd med hvordan ting er i dag. Den beste løsningen er å skru det på igjen, svarer Sem-Jacobsen.

Les også: - Katastrofale tall for radiolytting i Norge

Les også: Slik svarer P4: - Ryktet om radioens død er sterkt overdrevet

- Jeg blir lei meg
Hun er overbevist om at hovedårsaken til de fallende lyttertallene kommer av slukkingen av FM-nettet. Sem-Jacobsen trekker frem Sverige, som har like lave historiske lyttertall denne sommeren, men hvor opp mot 70 prosent av befolkningen fortsatt lytter til radioen daglig.

- Når jeg ser tallene fra Kantar blir jeg lei meg. De kommersielle radiokanalene på det nasjonale DAB-nettet kunne også vise i vår at de taper stadig mer annonsekroner, så det er en tendens på gang som ikke er sunn for mediene. Mindre penger for å lage god radio, fører jo til dårligere innhold, sier Sem-Jacobsen.

Riksdekkende radio sluttet kl. 11.11 13. i desember i fjor å sende på FM-nettet i Troms, Finnmark og på Svalbard. Det markerte også at hele Norge dermed var over på DAB. 

Ikke alle har tatt imot den nye teknologien med glede. Norsk Lokalradioforbund har blant annet klaget inn slukkingen for EFTAs overvåkingsorgan ESA. 189 lokalradiostasjoner har foreløpig konsesjon til å sende på FM, og fortsetter med analoge sendinger ut 2021.