En dommer i USA gir grønt lys til AT&Ts oppkjøp av Time Warner – ved å avvise justisdepartementets søksmål mot avtalen, som er verdt 85 milliarder dollar.
Det amerikanske justisdepartementet mener fusjonen vil skade konkurransen og svekke forbrukernes vilkår. Men regjeringen klarte ikke på noen punkter å bevise sine påstander, ifølge kjennelsen fra den føderale dommeren Richard Leon. Han advarer tirsdag mot å forsøke å forsinke fusjonen og mener det vil forårsake uopprettelig skade på de to selskapene.
Avtalen er verdt 85 milliarder dollar, nesten 685 milliarder kroner. Den ble offentliggjort for over et år siden og innebærer at Time Warner-selskaper som HBO og CNN blir del av AT&Ts enorme nettverk for bredbånd og kabel-TV.
Kritikere har sagt at avtalen vil gi for mye makt over medieindustrien til ett enkelt selskap og gjøre AT&T i stand til å sikre seg viktig innhold fra konkurrenter eller heve prisene.
The New York Times skriver at dommerbeslutningen tirsdag ventes å åpne for en bølge av selskapsfusjoner i USA.
Allerede under valgkampen i 2016 lovet Trump å blokkere fusjonen, som vil få over 140 millioner abonnenter og en stor katalog med både TV-produksjoner, film og sport.
I kjølvannet av domstolens avgjørelse har amerikanske medier begynt å trekke paralleller til andre potensielle fusjoner. Disneys ønske om å kjøpe Twenty-First Century Fox, som blant annet står bak «Avatar»-filmene, og TV-seriene «The Simpsons» og «Modern Family», er blant de mest omtalte kjøpsplanene som kan sammenlignes med AT&T og Time Warners avtale.
David Turetsky, professor ved State University og New York i Albany, mener avgjørelsen fra dommer Richard Leon er basert på «spesifikke fakta og bevis», som enten kan eller ikke kan overføres til andre saker.
Nyhetsbyrået AP mener det er sannsynlig at vi får en indikasjon på dommens overførbarhet til andre saker i løpet av kort tid, fordi det er ventet at selskapet Comcast vil legge inn et gigantbud på Fox Entertainment allerede onsdag.
Kommentér