- Jeg reagerer på fellelsen av VG, den er et tilbakeslag for mediene. Pressens Faglige Utvalg (PFU) har nå skapt stor uklarhet om hva som skal være bransjestandarden for merking av innholdsmarkedsføring. Nå må Norsk Presseforbund og PFU rydde opp, sier ansvarlig redaktør John Arne Markussen i Dagbladet til Kampanje.

Markussen er sterkt kritisk til at et flertall i PFU torsdag valgte å gi konkurrenten VG kritikk for ikke å ha ivaretatt punkt 2.6 i Vær Varsom-plakaten om at man aldri skal svekke det klare skillet mellom journalistikk og reklame. 

Oppgitt over fellelsen
Fellelsen kom som følge av tre ulike klager på VGs presentasjon av innholdsmarkedsføring på forsiden. Selv om artiklene er merket med «Annonsørinnhold», annonsørenes logo og har doble skillelinjer i bunnen, gjør ikke VG nok for å sikre at leserne forstår at dette ikke er journalistikk, ifølge utvalget.

TV 2-redaktør og PFU-nestleder Anne Weider Aasen, som ledet møtet, tok dissens og advarte kollegaene sine om at de var i ferd med å sette en ny bransjestandard.

Sjefredaktør Gard Steiro i VG la ikke skjul på at han ble oppgitt over fellelsen. 

- Jeg synes det er komplisert å forholde seg til PFU i denne debatten. VG har vært klaget inn flere ganger og hver gang vi har blitt felt har vi rettet oss etter innvendingene PFU har kommet med og fulgt lojalt opp. Vi har ikke gjort grep for å myke opp eller gjøre innholdsmarkedsføringen likere redaksjonelt innhold. Den merkingen som ligger der nå er helt i tråd med det PFU tidligere har bedt oss om å gjøre, sa han til Kampanje.

Les mer:  VG-sjef reagerer på PFU-fellelse

Les mer: Les mer: Trosset PFU-lederens advarsler og felte VG: - Vi setter en helt ny bransjestandard

- Misforstått omsorg for leserne
Han får nå full støtte av John Arne Markussen i Dagbladet. 

- Jeg er helt enig med mindretallet i PFU, VG har fulgt de reglene som gjelder og burde ikke blitt felt. Jeg mener PFU undervurderer leserne. De utviser en misforstått omsorg for leserne, sier Markussen.

Han fortsetter:     

- PFU bryter helt med de signalene som er gitt tidligere om merking av innholdsmarkedsføring. Hvis det er slik at PFU mener det er behov for en ny presseetisk gjennomgang av reglene for innholdsmarkedsføring, så må utvalget ta utgangspunkt i et større materiale enn det det fellelsen av VG er basert på. Kritikken av VG i PFU torsdag bar preg av ren synsing. PFU skader sin egen legitimitet og posisjon hvis utvalget vingler fra møte til møte, sier Markussen.

Vil ha Presseforbundet på banen
- Hva mener du blir konsekvensene av PFU-avgjørelsen?

- Nå har PFU med sin behandling av klagene mot VG skapt uklarhet om rammevilkårene, noe som vil få ringvirkninger for mediene. Hvordan skal vi nå kommunisere med mediebyråene og kundene , hvordan skal vi kunne gi pålitelige råd til kundene? Mediene lytter til signalene som kommer fra PFU, men da kan de ikke vingle slik de gjør nå.

Markussen mener Norsk Presseforbund må komme med en klargjøring av kjørereglene.

- Det er på tide at Norsk Presseforbund tar en runde og forteller bransjen hvordan man skal forholde seg til merking framover. PFU har skapt forvirring, nå er det viktig at det ryddes opp. 

Ikke godt nok merket:

Denne annonsen for Komplett er merket med «Annonsørinnhold», annonsørlogo og har doble skillelinjer i bunnen, men PFU mener den likevel kan forveksles med redaksjonelt innhold. Skjermbilde: VG.